Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Турция вече не признава дипломите на българските университети

Турция вече не признава дипломите на българските университети

Всички записани у нас студенти ще трябва да се явяват на допълнителен изпит заради съмнения в качеството

ТАНЯ ПЕТРОВА

След като преди години Гърция отказа да признава автоматично дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити, към драстичната мярка прибягна и Турция. Българските дипломи вече не се признават в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит, съобщи председателят на Дружеството на турските студенти в България Сердар Къзълдаг. Според него крайното решение е взето заради случаи на фалшиви дипломи и ниско качество.

"Турция прилага подобни ограничения и към други държави, но те не са от Европейския съюз. Приравнителни изпити има за студенти, завършили в страни като Иран и Азербайджан", обясни Къзълдаг. Той уточни, че проблемът излиза на дневен ред, защото на приравнителен изпит са поканени да се явят първата група от около 50-ина студенти. "Информирали сме за случая министъра на образованието, разговори текат и с посолството на Турция", допълни Къзълдаг.

Решението на Турция да въведе допълнителен изпит ще засегне една от най-големите общности на чуждестранни студенти у нас. По данни на Дружеството на турските студенти у нас в български университети учат около 6000 души от Турция. Само малка част от тях са потомци на изселници, повечето учат като чужденци срещу високи такси. Според Къзълдаг турските младежи избират България, защото местата в турски университети не достигат, а частното висше образование е много скъпо. "Около 2000 от нашите студенти учат в Техническия университет - София. Много студенти има в Медицинския университет, в Софийския. Тук таксите са от 3000 до 6000 евро, докато в Турция е 3-4 пъти по-скъпо и стигат до 20 000 евро", обясни Къзълдаг. Според него взетото решение не е в интерес нито на студентите, нито на университетите, защото може да доведе до отлив от кандидати.

За формално обучение на студенти от Турция с цел получаване на диплома се заговори усилено покрай разкриването на множество незаконни филиали, включително на държавни университети. Спадът на качеството бе и причината Гърция да въведе лавинообразно растящ брой от приравнителни изпити. След присъединяването ни към ЕС обаче южната ни съседка и други 7 държави от съюза бяха дадени на Европейския съд в Люксембург заради непризнаването на български дипломи. Този проблем бе уреден в Гърция тази година.

сега / Портал Турция

1 коментар:

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2