Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 30 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.11.2010 11:52:56 UTC

Обновена 30.11.2010 11:52:56 UTC

Вестник Хабер Тюрк пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е участвал в срещата на върха между ЕС и Африка, в Либия със статут на почетен гост. Вестникът отбелязва, че Ердоган в речта си на срещата на върха е разкритикувал ЕС, за това, че не оказва подкрепа на Турция в борбата срещу терора. Вестникът предава, че Ердоган е казал „Не трябва да се злоупотребява с членството на Турция в ЕС посредством безмислени дискусии, недалновидни политики и лични политически амбиции. Членството на Турция трябва да се разглежда на основата на глобалната визия на ЕС”. Вестникът съобщава, че премиерът Ердоган е бил удостоен с международната награда на името на Муамер Кадафи за защита на правата на човека.

Вестник Стар в новина по същата тема пише, че премиерът Ердоган на срещата на върха между ЕС и Африка е предложил на западните страни да установят търговско и научно сътрудничество с Африка. Вестникът отбелязва, че Ердоган е акцентувал, че Турция полага искрени усилия за разрешаването на проблемите пред които е изправена Африка и че е мобилизирала историческия си опит в тази насока и е предал, че през 2013та година ще бъде организирана втората среща на върха между Турция и Африка.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Секретните документи на САЩ потресоха цял свят” съобщава, че сайтът Уикиликс е публикувал 220 документи от общо 251 хиляди и 287 преписки на американските дипломати с Вашингтон. Вестникът пише, че говорителят на Белия дом Робърт Гибс е казал „Въпросните документи поставиха в опасност американските дипломати, агенти и активисти. Уикиликс не само, че потъпка човешките права, но така също постави в опасност живота на много хора”.Вестникът сочи, че държавният департамент на САЩ е създал специален отдел, който да проучва документите публикувани от Уикиликс и въздействието, което оказват върху света.

Вестник Заман пише, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която вчера проведе среща с външния министър Ахмет Давутоглу във Вашингтон се е извинила на Турция, правителството и премиера поради документите публикувани от Уикиликс. Вестникът отбелязва, че Клинтън е акцентувала, че оповестените от Уикиликс документи не отразяват позицията на американските политически лидери.

Вестник Ватан съобщава, че след като федералното събрание на Русия е одобрило договора предвиждащ строежа на първата атомна електрическа централа на Турция „Аккую”, президентът на Русия Димитрий Медведев е подписал въпросния договор. Вестникът отбелязва, че минисътрът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз е казал, че е бил преодолян още един праг пред строежа на първата атомна електрическа централа на Турция.

Вестник Сабах пише, че Европейската комисия е повишила прогнозите за икономическия ръст на Турция през 2010 година от 4,7 на 7,5 %. Вестникът отбелязва, че според доклада на Европейската комисия се очаква през 2012 година Турция да постигне икономически ръст от 4,5 %, който ще бъде най-високия икономически ръст сред страните от ЕС.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2