Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.11.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.11.2010

Преглед на новините по страниците на някои от турските вестници от 28ми ноември 2010та година...

Изпратена 28.11.2010 08:25:51 UTC

Обновена 28.11.2010 12:28:50 UTC

Вестник Заман се е спрял на заглавна страница на изявленията които президентът на Турция Абдуллах Гюл направи за журналистит след завръщането си от Швейцария. В новината пише, че президентът Гюл е загатнал, че е възможно в Женева да бъде организирана конференция по кипърския проблем с участието на ответните в проблема страни. В новината пише, че след срещата на 18ти ноември в Ню Йорк с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, президента на ТРСК Дервиш Ероглу и кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс, и в средите на ООН Женева е била посочена като място на нова среща на лидерите в Кипър.
Вестник Йени Шафак е засегнал посещението на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу във Вашингтон. Вестникът сочи, че Давутоглу ще присъства на церемонията, на която ще бъдат връчени наградите на списание Форейн Полиси за "Интелектуалци на Годината", в който списък е посочен и външният министър и след това ще проведе много важни контакти с американски официални представители. Вестникът пише, че се очаква основна тема на срещата с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтънт да бъдат документите, които сайта Викилийкс съобщи че ще публикува по страниците си. В новината пише, че Давутоглу ще поиска информация относно документите в които според твърденията на сайта е дадено място на връзките на САЩ с терористичната организация ПКК.
Същият вестник в друга новина съобщава, че в словото което произнесе на церемонията по откриването на университета на вакъфа Фатих Султан Мехмед и на Института за Алианс на Цивилизациите, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е акцентувал на усилията, които Турция оказва за мира и стабилността в региона и в света и е подчертал, че именно в рамките на този свой основен принцип Турция издига гласа си срещу несправедливостите в света.
Вестник Сабах съобщава че на погребалната церемония на двамата южнокорейски военнослужещи, които загинаха в резултат на севернокорейската артилерийска бомбардировка срещу южнокорейския остров Йонпьонг, са били отправени клетви за отмъщение и сочи, че командващият корпуса на морската пехота на Южна Корея генерал Ю Накжун се е заклел, че ще отмъстят жестоко на администрацията в Пхенян. Вестникът съобщава, че Северна Корея е изказала съжалението си за двете цивилни жертви, като е обвинила южнокорейската администрация в това че се възползва от цивилните като от жив щит.
Вестник Хабер Тюрк пише, че ядрената централа в Бушехр в Иран е била пусната в експлоатация и че в продължение на няколко години тя ще работи под съвместния контрол на руски и ирански инженери.
В новината на вестник Стар пише, че държавните институции и частният сектор са обединили силите си за реализацията на проекта за Истанбул Шопинг Фест, в рамките на който в течение на 40 дена в годината ще има драстични намаления на цените на стоките. В новината пише, че стартът на проекта ще бъде даден с церемония, която ще се организира на 18ти март 2011та година и в мероприятието ще участват стотици турски и чуждестранни фирми и традиционни търговски центрове като Капалъчаршъ и Мъсър Чаршъсъ. Вестникът пише, че се предвижда 50 процентно намаление на цените за стоките от новия сезон.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2