Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.11.2010 Г.

В прегледа на днешния печат ще се спрем в резюме на по-важните новини отпечатани в днешните броеве на турските вестници.

Изпратена 25.11.2010 12:54:44 UTC

Обновена 25.11.2010 12:54:44 UTC

„ Посрещнаха го като посланик на мира ” в новина с това заглавие вестник Стар съобщава за двудневното официално посещение на Премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Ливан. Вестникът пише, че Премиерът Ердоган, който е пристигнал на летище Бейрут, придружаван от Външния Министър Ахмет Давутоглу и държавните министри Зафер Чаглаян и Фарук Челик е бил посрещнат с военни почести от Премиера на Ливан Саад Харири.В новината се подчертава че на церемонията по официалното посрещане на турската делегация са присъствали и членовете на Ливанския кабинет и акредитираните в Бейрут чужди посланици. В новината след като се отбелязва, че след срещите насаме и официалните преговори между делегациите на двете страни е била организирана съвместна пресконференция, се подчертава, че Ливанският Премиер Харири отговаряйки на въпроса: „ Каква роля очаквате да поеме Ердоган за разрешаването на кризата в Ливан ?” е казал дословно: „ Турция винаги е играла позитивна роля от гледна точка на стабилността”. Вестникът съобщава, че по време на посещението на Ердоган са били подписани 30 Споразумения, между които и Споразумение за свободна търговия между Турция и Ливан и Политическа декларация за създаване на Турско-ливански Съвет за стратегическо сътрудничество на високо ниво. В новината се сочи, че Премиерът Ердоган е бил приет от Ливанския президент Мишел Сюлейман и Председателя на Парламента Набих Бери.

„ Турция втора по ръст в Европа” в новина с това заглавие вестник Стар съобщава, че Турция е една от страните, излезли най-бързо от глобалната икономическа криза и подчертава, че Международният валутен фонд прогнозира, че Турция ще бъде една от 3 те страни с над 5 % ръст на икономиката в периода 2010-2011 година и че средния ръст на икономиката на Турция ще бъде 5.84 %. В новината се сочи, че според прогнози на Международната организация за икономическо сътрудничество и развитие ръста на икономиката на Турция ще бъде 8,2 %.

Вестник Хабертюрк излиза с новина озаглавена: „ Надеждата на бебето Нур от Газа е в Турция” , в която се отбелязва, че 5 месечното бебе Нур Ебу Лехия от Ивицата Газа, което по рождение е с болно сърце ще бъде лекувано в Истанбул. Вестникът съобщава, че Съветникът в Турското Посолство в Кайро Сади Алтънок е заявил, че от Египетските власти са получили разрешение за транспортирането през Египет до Турция на бебето Нур, което в момента се лекува в болницата в Газа.

Вестник Стар пише, че Международният трибунал за съдене на военни престъпници е осъдил на по 6 и по 15 години затвор двама души от град Зворник в Босна и Херцеговина, виновни за убийството на хиляда души, които са убити за един ден през 1992 година.Това решение на съда предизвика реакциите и протестите на близките на жертвите и на различни неправителствени организации в Босна и Херцеговина.В новината се отбелязва, че прокурорите ще обжалват решението пред Върховния касационен съд.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2