Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 21 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.11.2010 11:34:34 UTC

Обновена 20.11.2010 11:34:34 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Поправки от Турция по проекта за противоракетния щит” съобщава, че вчера на историческата среща на върха на НАТО в Лисабон, държавните и правителственни лидери на 28те страни членки на Алианса са обсъдили проекта за противоракетния щит. На заседанието, на което Турция бе представена от президента Абдуллах Гюл бяха приети всички искания на Анкара. В новата стратегическа концепция се отбелязва „Противоракетният щит обхваща всички страни от НАТО” и се акцентува, че името на нито една страна не е било посечено като заплаха. В документа се казва „НАТО не възприема нито една страна като враг. При евентуално нападение НАТО ще даде необходимия отговор”. Вестникът отбелязва, че в новата стратегическа концепция на НАТО, която чертае основните насоки на развитие на Алианса през следващите 10-15 години се иска разгръщането на сътрудничеството между НАТО и ЕС и изпълнението на обязаностите на ЕС към Турция.

Вестник Ватан в новина по темата акцентува, че външното министерство на Турция е посрещнало със задоволство одобряването на новата стратегическа концепция на НАТО. Дипломатическите източници са посочили „Документът съдържа всички елементи, които искаме”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Председателят на ФЕД разкритикува Китай сочейки за пример Турция” съобщава, че по време на конференция на Европейската централна банка, проведена във Франкфурт, председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке е отхвърлил критиките, отправени към плана за инжектирането на нови 600 млрд.долара в щатската икономика и е отбелязал, че тази стъпка ще спомогне за ребалансирането на съвкупното търсене по света и ще даде тласък на световната икономика. Бернанке е посочил, че главната причина за глобалните проблеми е изкуственото понижаване на валутните курсове, извършвано от някои държави и на първо място от Китай и в това отношение е посочил за пример Турция.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция вече е страна, която оказва помощ” отбелязва, че през последните 5 години Турция е осъществила финансови помощи за развитието на различни страни по света на стойност над 3 милиарда и 400 милиона долара. Вестникът предава, че миналата година Турция е отпуснала парични помощи за развитието на редица страни в Кавказ, Балканите, Източна Европа и Африка на стойност 707 милиона долара, а през 2008ма година на стойност 780 милиона долара.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2