Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 14 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.11.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.11.2010

Преглед на новините по страниците на турския печат от 14ти ноември 2010та година...

Изпратена 14.11.2010 08:30:43 UTC

Обновена 14.11.2010 08:30:43 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Сабах озаглавена "След Г-20, в Бангладеш". Вестникът отбелязва, че след срещата на високо равнище на държавните или правителствени лидери на страните членки на групата Г-20 в столицата на Южна Корея Сеул, премиерът Ердоган е отпътувал на официално посещение в Бангладеш. Ердоган е бил посрещнат на летището от премиера на Бангладеш Шейх Хасина и е присъствал на официалната вечеря организирана в негова чест от Хасина.
Вестник Хюррийет съобщава, че държавния министър на Великобритания Дейвид Лидингтън е заявил, че въпреки критиките по страниците на пресата, ще продължат да оказват силна подкрепа на членството на Турция в ЕС. Лидингтън е казал, че са горди с това, че са станали адвокати на Туpция и е подчертал, че реформите проведени в Турция са показали нейната силна обвързаност към целта за членство в ЕС. Лидингтън е изразил увереността си, че с тази своя решителност за реформи, Турция ще постигне целта за членство в съюза.
В новината озаглавена "С Южна Корея не се получи, продължаваме с Япония" вестник Йени Шафак пише, че продължаващите от 8 месеца насам преговори с Южна Корея за строеж на ядрена електроцентрала в окръг Синоп са приключили с неуспех и че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е казал, че ще продължат преговори с други страни и най-напред ще проведат преговори с Япония.
Вестник Хабер Тюрк съобщава в новината озаглавена "Подялбата на властта в Ирак се провали", че лидерът на блока Иракийе Ияд Алави е казал, че постигнатото преди няколко дена споразумение за подялба на властта е вече невалидно и е направил прогнозата, че насилията в страната ще ескалират. В новината пише, че в изявление за СиЕнЕн Алави е казал, че е възможно някои от членовете на блока Иракийе да се включат в правителството, но че той и голяма част от членовете ще останат извън правителството.
В новината под заглавието "Той вече е свободен" вестник Миллийет съобщава, че вестта за освобождаването вчера на намиращия се в затвор от 15 години насам мианмарски борец за демокрация Аунг Сан Суу Кю е била посрещната с радост в целия свят и че Кю е казал пред събралата се пред дома му тълпа, че само ако обединят усилията си, ще постигнат желаната цел. В новината пише, че световните лидери са изразили задоволство от освобождаването на лидера на мианмарската опозиция.
В новината се отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама е казал за Кю, че той е неговият герой и вдъхновение за всички в света, които се борят за свобода и демокрация.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2