Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.11.2010 08:55:50 UTC

Обновена 04.11.2010 08:55:50 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турция е готова да посредничи„ съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че Турция е готова да посредничи в преговорите, които се очаква да бъдат започнати между Косово и Сърбия. Премиерът Ердоган, който се намира на официално посещение в Косово е бил посрещнат с военна церемония от премиера на Косово Хашим Тачи и че Ердоган и Тачи са провели среща насаме и са председателствали преговорите между делегациите на двете страни. Вестникът пише, че Ердоган е казал, чеТурция отдава голямо значение на мира на Балканите и че в тези рамки е готова да поеме посредническа роля за разрешаването на проблема между Сърбия и Косово.

Вестник Сабах в новината със заглавие „За обезпечаването на стабилността в Афганистан установяването на регионално сътрудничество е задължително” отбелязва, че в Истатнбул е започнала 4тата Международна конференция за регионално икономическо сътрудничество за Афганистан. Вестникът предава, че външният министър Ахмет Давутоглу във встъпителното си слово е казал, че единственното разрешение на трудностите пред които е изправен Афганистан е установяването на регионално сътрудничество и че демократичен и богат Афганистан ще допринесе за развитието на региона.

Вестник Хюрриет съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е казал, че за регулирането на търговията между Китай и Турция, която е в полза на Китай делегация от тази страна ще пристигне в Турция за да определи стоките, които ще внасят. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е отбелязал, че акционния план за стратегическо партньорство между Турция и Китай ще бъде поставен в изпълнение идната година по време на посещението на премиера Р.Т.Ердоган в Китай.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Тежко поражение за Обама” съобщава, че на междинните избори в САЩ президентът Барак Обама и Демократическата партия са претърпяли тежко поражение. Вестникът пише, че демократите са загубили 57 кресла в Камарата на представителите и 6 кресла в Сената, с което демократите са предали контрола в Камарата на представителите на Републиканците.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „За 9 месеца страната бе посетена от над 23 милиона туристи” сочи, че в периода от януари до септември 2010 година Турция е била посетена от 23 милиона 135 хиляди и 201 туристи, което предстанвлява ръст от 5,98 % в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям брой туристи са пристигнали от Германия, на второ място са туристите от Русия и на трето от Великобритания.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2