Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.11.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.11.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от първи ноември 2010та година...

Изпратена 01.11.2010 08:03:55 UTC

Обновена 01.11.2010 08:03:55 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хюррийет. Вестникът пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е отправил от Китай призив към света и е подчертал, че очакват от Иран да се завърне на масата за преговори, като е посочил, че отново се е създала среда за поставянето на дневен ред на Договора от Техеран. Давутоглу е дал посланието, че Турция е готова да бъде домакин на преговори за разрешаване на ядрената криза с Иран.
Вестник Йени Шафак отбелязва, че са били разрешени проблемите в рамките на системата за противоракетен щит, която САЩ се стремят да въведат в новата отбранителна концепция на НАТО и е била постигната съгласуваност в общия документ да не се посочват конкретно имената на Сирия и Иран. В новината се подчертава, че ако системата бъде включена в концепцията на НАТО, ще бъде изпълнено искането на Турция системата да осигурява защита за всички съюзнически страни.
Вестник Заман съобщава, че Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци е организирала в Истанбул шестата среща Търговски Мост Турция-Африка, и на срещата са присъствали 200 турски бизнесмени и индсутриалци и 100 бизнесмени и индустриалци от Африка. Вестникът сочи, че по време на двустранните преговори проведени в рамките на срещата са били постигнати договорености за изнасянето на цимент за Того, керамика за Нигерия, водопроводни тръби и комплекс на лунапарк за Камерун строителни материали и водопречиствателни станции за Гана.
"ЕС назначи в Турция армия от дипломати". В новината под това заглавие вестник Миллийет съобщава, че ЕС е приключил последния етап от структурирането на съвместното външно министерство на съюза и че се предвижда най-голям брой дипломати да бъдат назначени в Турция. В новината пише, че с новите назначения, броят на дипломатите в представителството в Турция ще нарастне на 132ма души.
Вестник Хюррийет съобщава, че в Анталия ще бъде организиран 11тия Международен Фестивал за Пиано и че програмата на фесктивала се подготвя под ръководството на световноизвестния турски пианист Фазъл Сай. В новината пише, че фестивалът ще протече в периода 26ти ноември-16ти декември.
Вестник Стар отбелязва, че на организиращия се за втори път литературен фестивал на името на прочутия турски писател Ахмед Хамди Tанпънар, участват 70 писатуля от 30 страни.
Вестник Ватан пише в новина на спортна тема, че турския женски национален отбор по волейбол се е наложил в третата си среща от квалификационните групи на Световното първенство над Доминиканската Република с три на два гейма. В новината пише, че утре турския женски национален отбор по волейбол ще играе четръвтата си среща от квалификационната група с отбора на Канада.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2