Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети днес България

Ердоган идва за енергийни и политически преговори

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Никола Миладинов;Нахиде Дениз - Истанбул

© Снимка: БГНЕС

Премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети днес България. Заедно с министри от турския кабинет той ще участва в общо заседание с българското правителство. Ще бъдат водени преговори по широк кръг въпроси от енергетиката и водите до обезщетенията за изселниците от двете страни.

България иска обезщетения за изселниците от Източна Тракия. Говори се за суми в размер на няколко милиарда долара. Решението на въпроса обаче изглежда обвързано с темата за турските изселници от България, на които София още не признава трудов стаж, за да се пенсионират. Очаква се и продължение на разговорите за връщане на близо 50 имота на българската екзархия. Българската страна се надява и на конкретни проекти за подаване на природен газ от Турция, като алтернатива на зависимостта от доставките на руски газ.

Освен двустранните отношения премиерите Бойко Борисов и Реджеп Ердоган ще обсъдят в София проблеми на Балканите, представляващи взаимен интерес.

Ердоган ще разговаря и с лидера на ДПС Ахмед Доган, а също и с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи.

Едновременно с положителното развитие на българо-турските отношения, визите на България създават доста сериозни пречки за турските граждани, за бизнесмените. В доклад на Търговско-промишлената палата в Анкара се отбелязва, че издаването на визи е съпроводено с много бюрократични спънки и процедури. За българска виза трябва доста време предварително да се запише дата и час за подаване на документите в консулството. Въпреки че експресна виза трябва да се издаде за три дни, а обикновена в разстояние на една седмица, това не винаги се спазва. Дори за транзитна виза България взима по 60 евро, а за експресните по 120 евро".

Другият проблем е,че турски граждани, дори да имат шенгенски визи, пак трябва да преминават през процедурата, за да получат български визи, заради което постъпват и много оплаквания.


бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2