Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Ердоган:Не трябва да се вижда повод за безпокойство от контактите от политически характер на южната ни съседка с Движението за права и свободи

Доган не е посредник между България и Турция

Понеделник, 4 Октомври 2010

▲ Реджеп Тайип Ердоган

Ахмед Доган не може да бъде посредник в двустранните отношения между България и Труция. Това декларира в интервю Реджеп Тайип Ердоган, министър- председател на Турция, който днес ще бъде на еднодневно посещение в нашата страна.

Когато говорим за двустранните българо-турски отношения, институцията, с която сме в контакт, е българското правителство. В тази връзка страната ни никога не е предприемала политика и поведение, противоречащи на тази позиция. Още веднъж бих искал да заявя пред българската общественост, че няма такава политическа партия или формация, която Турция да приема като посредник в двустранните отношения, категоричен е Ердоган.
Той смята, че не трябва да се вижда повод за безпокойство от контактите от политически характер на южната ни съседка с Движението за права и свободи, тъй като ДПС е партия, основана в съответствие с българската конституция и закони.
Освен това, имайки предвид факта, че в страната ни живеят милиони турски граждани с български корени, част от които са се изселили от България през последните години и са запазили българското си гражданство, взаимодействието между нашите граждани и ДПС трябва да се приема за нормално,у допълва още турският премиер.
Той се спира и на темата за проблемите в мусюлманското вероизповедание в България.
Нашата страна разглежда този въпрос в плоскостта на демократичните ценности и зачитане свободата на вероизповеданията. Близостта в отношенията между мюсюлманската общност и турския народ, произтичаща от съжителството в миналото, както и обстоятелството, че в страната ни живеят много изселници от България, не ни позволява да се отнасяме с безразличие към проблема. Естествено е да очакваме усилията за повишаване на демократичните стандарти и интеграцията с международната общност да се отразят положително и на мюсюлманите в България. Личното ми мнение е, че мюсюлманската общност няма да приеме опитите за назначаване на лице, свързано с тоталитарния режим, като ръководител на мюсюлманското вероизповедание, казва Ердоган.
Премиерът на Турция дава становище и по темата за пенсионирането на десетки хиляди български граждани, принудени да се изселят в Турция през 1989 г.
Не могат да се пенсионират, тъй като няма как да обединят социалните осигуровки, платени в България, и тези, платени в Турция. За да разрешим този проблем, през 1998 г. предложихме на българската страна проект на спогодба, на който все още не сме получили отговор. Смятаме, че проблемът на хората в тази категория, който е общ и за двете страни, трябва да бъде решен, без да бъде обвързван с други теми. Очакваме конструктивен подход от българската страна за разрешаването на този казус. Той е част от дневния ред на съвместната комисия, посочва премиерът на Турция.
В интервюто Ердоган отговаря дипломатично и на идеята в България да бъде наложено вето на членството на Турция в ЕС, ако не платите финансови компенсации за имотите на изселниците от Източна Тракия.
Съгласно Ангорския договор за приятелство между Турция и България от 1925 г. въпросът за двустранните имуществени претенции, отнасящи се за периода 1912-1925 г., е разрешен с отказа на двете страни от имуществени претенции за въпросния период. Що се отнася до имуществените въпроси, възникнали от двустранните преселвания, оставащи извън рамките на поетите ангажименти с Ангорския договор, както и с изключение на периода 1912-1925 г., залегнал в договора, Турция даде своето съгласие за разглеждането им в съвместната комисия.
От друга страна, вярвам, че членствотона Турция в ЕС ще има положителен ефект от гледна точка на разширяване на зоната на стабилност и сигурност в региона.
Това преди всичко се припокрива и с двустранните ни интереси. Имайки предвид, че Турция е 17-ата по големина икономика в света, 6-ата в Европа и 6-и по големина търговски партньор на ЕС, със своя 72-милионен пазар, както и с възможностите за стратегическо сътрудничество, които предлага, ползите за съседна България са налице. Всъщност конкретен пример за това е фактът, че през 2007 г., когато България бе приета за член на ЕС, търговският ни стокообмен достигна до най-високата си стойност от 5 млрд. долара, а Турция се превърна в първи експортен пазар за България. Бих искал да изразя своята благодарност на България за подкрепата, която оказва на Турция в процеса на присъединяване към ЕС и да напомня, че съгласно принципа на солидарност в евро-атлантическата общност Турция подкрепи членството на България в НАТО.
При всички положения обвързването на темата за имуществените въпроси с членството на Турция в ЕС не би съответствало на духа на отношенията на приятелство и сътрудничество между Турция и България, казва Ердоган.
Днес премиерът Бойко Борисов ще има натоварена програма. Той ще разговоря с колегата си от Турция Реджеп Тайип Ердоган, който гостуват у нас. Очаква се икономическите въпроси да са водещи в предстоящите среща. Освен двустранните отношения премиерите Бойко Борисов и Реджеп Ердоган ще обсъдят в София проблеми на Балканите, представляващи взаимен интерес. Ердоган ще разговаря и с лидера на ДПС Ахмед Доган, а също и с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи.

фрог нюз / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2