Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 11 октомври 2010 г.

България ще спечели,ако Турция е в ЕС

България ще спечели,ако Турция е в ЕС

Трябва да развиваме повече общи икономически проекти, смята бившият турски премиер Месут Йълмаз

Наред с Горбачов, руския магнат Александър Лебедев и екс държавния глава на Румъния Йон Илиеску ВИП гост на конференцията в София бе и бившият турски премиер и екс външен министър Месут Йълмаз, който даде ексклузивно интервю за "Стандарт".

ФОТО Вики Леви

- Ваше превъзходителство, три пъти сте били премиер на Турция, а преди това външен министър. Сега какво правите?

- Аз съм независим депутат в парламента. Помагам за създаването на национална центристка партия, демократическа партия. Досега не успявахме да постигнем това, но през декември ще имаме нова партийна конференция, ще изберем ново ръководство и се надявам, че ще напреднем към целта.

- Какво означава, че международната конференция на Форума за нова политика на Михаил Горбачов, се свиква в София? Какви се впечатленията ви от дискусиите?

- Тази конференция е под наслов "Европа гледа на изток", но тя до голяма степен се превърна в турска конференция. Турция фигурираше в повечето изказвания на участниците. Мнозина отбелязваха, че Турция се е превърнала в "ключов въпрос" за Европа.

- Какъв е изводът от това?

- Приобщаването на Турция към ЕС не засяга само Турция. Става дума и за бъдещето на Европа. Остава да се види дали ЕС ще удържи на ангажиментите си към Турция, дали ЕС е искрен към концепцията си за многонационална, многоезична и мултирелигиозна Европа. Дали ЕС ще приеме Турция за член или не, това ще бъде решителен момент в историята на Европа.

- Напоследък се чува, че в Анкара се възраждат имперски амбиции. Как бихте коментирали тези твърдения?

- В усилията си да стане член на ЕС Турция се стреми да бъде държава на справедливостта и демокрацията. Вече сме направили много реформи в тази посока. Затова е смешно да се твърди и да се вярва, че Турция има някакви имперски намерения. Като демократична държава Турция се стреми единствено към сътрудничество с всички миролюбиви нации.

- Как оценявате българската позиция по противоречивия в ЕС въпрос за членството на Турция в ЕС?

- Неотдавна турският премиер Реджеп Таийп Ердоган направи официално посещение в България и неговият български колега Бойко Борисов ясно и без всякакво колебание показа, че България подкрепя пълноправното членство на Турция в ЕС. Това е точно каквото иска Турция от България. Турция също подкрепяше България да стане член на НАТО. Тази подкрепа бе потвърдена единодушно навремето от турския парламент. Ние имаме намерение да подобряваме все повече нашите приятелски съседски отношения. Затова мисля, че България също има интерес Турция да влезе в ЕС.

- Какво очаквате от двустранните отношения след тази визита?

- Нашите отношения все още са далеч под възможностите си. Трябва да реализираме повече общи икономически проекти, както и да развиваме културния диалог. Имаме много добър инструмент да правим това. Турските бизнесмени са много активни в България. Те са инвестирали много тук и планират още инвестиции в бъдеще. От друга страна, има голяма общност от хора, които живеят половин година в Турция, половин година в България. Те са облагодетелствани от членството на България в ЕС. Тази общност е мост между двете страни и все повече ни сближава.

- Имате ли лични спомени, свързани с България?

- Да, много. България е играла много важна роля в моята кариера. Като външен министър бях изправен пред голям външнополитически проблем заради смяната на имената на говорещите турски език български граждани. След това като премиер трябваше да решавам проблемите, свързани с пристигането в Турция на около 350 000 души от България. Но сега с голямо удоволствие виждам как тези хора стават мост за близостта между двете страни. Разбира се, и в Турция, и в България има известна стагнация и стъпки назад, например съществуването на ултранационалистически движения. Но аз съм оптимист, че тези трудности могат да бъдат преодолени.

- Как виждате бъдещето на българо-турските отношения след десет години, когато се предполага, че и Турция вече може да бъде член на ЕС?

- Мисля, че в бъдеще Турция и България ще могат да покажат на Европа модел за пример на отношения между две съседни балкански страни. България и Турция са научили много от историята. Ние сме имали обща история. Ще имаме и общо бъдеще. Правителствата и в двете страни, независимо към кои партии принадлежат, подкрепят приятелството и сътрудничеството ни. Тава ме прави много щастлив и оптимист за бъдещето на връзките ни.

Любомир МИХАЙЛОВ

стандарт / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2