Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 31 октомври 2010 г.

64% от анкетираните не одобряват начина,по който депутатите от турски произход ги представят в българския парламент

70% от турците не искат елита на ДПС

Петък,29 Октомври 2010

ГЕРБ е партията, която ще реши проблемите на България. Бойко Борисов е най-честният политик, с когото се свързва бъдещето на българо-турските отношения.

Това са резултатите от мащабно изследване на изселническата организация “Бултюрк”, чиито резултати бяха обявени в Истанбул.

Изследването е проведено сред 9000 души в 17 области на България и 4000 изселници в Истанбул, Бурса, Анкара, Измир и Гебзе.

Най-голяма изненада е предизвикал отговорът, че 64% от анкетираните не одобряват начина, по който депутатите от турски произход ги представят в българския парламент.

“Очевидно е, че по един начин стоят нещата по време на избори и по съвсем друг са мислите на хората”, коментира социоложката Мюжгян Дениз. В същото време 80% признават, че само ДПС им дава достъп до участие в българския политически живот.

“Често анкетираният е глава на семейството му и той до голяма степен изразява отношението и на останалите вкъщи. Така че това реално е позиция на повече хора”, обясни доц. д-р Кутлук Сюмер от социологическия екип на Анкарския университет, провел анкетата. Според активисти на “Бултюрк” такова допитване досега не е правено.

Бойко Борисов и Александър Стамболийски се радват на почти еднакво одобрение сред турците. Земеделският лидер е получил 66,3% за български държавник, допринесъл най-много за етническия мир, а сегашният премиер има 57,4% за най-честен държавник.

В тази класация следва Георги Димитров с 19%, а Тодор Живков събира 1,8%. Волен Сидеров получава 10% за най-честен политик. Името на Доган не е посочено като възможен отговор, но според анкетьорите вероятно е в 22% на отговорилите “други политици”.

Сред партиите, които ще решат проблемите на България, първа е ГЕРБ с 41%, с 2 пъти по-малко доверие е ДПС, а социалистите получават 4%.

Въпросът, който предизвика скандал през лятото в България, дали трябва да се сменят имената на населени места с мюсюлмански, е намерил положителен отговор сред 80% от отговорилите.

“Дано не ни разберат погрешно. Става дума за онези имена, които бяха сменени по време на Възродителния процес и чието турско звучене битува до ден днешен в ежедневието на хората”, обясни Исмаил Ердем от “Бултюрк”. Пак почти единодушно хората са подкрепили идеята мюфтиите в България да се назначават с одобрението на Истанбул, както е било в миналото.

Между 80-90% смятат, че тв предаванията на турски език в България не са достатъчни, и настояват за 24-часова програма, искат и частни медии на родния им език.

С пълно единодушие турците искат да бъдат унищожени християнските им имена от гражданските регистри у нас.
Изселниците искат среща с премиера дори за 5 минути.

"Искаме среща с Бойко Борисов, дали в София, дали тук, дори и само за 5 минути. Когато беше в Турция, на срещата с него бяха дошли представители на много организации, но както обикновено става в такива случаи, работа не се върши”, разказаха членове на ръководството на “Бултюрк”. Те правили опити за среща и с министъра на културата Вежди Рашидов, но не се получило. Не разказаха какво точно ще си говорят с Борисов. Само уточниха, че ще е от полза за всички.

На въпрос на турски журналисти защо на пресконференцията за представяне на резултатите от анкетата не присъстват хора от Българското генерално консулство в Истанбул зам.-шефът на организацията Рафет Улутюрк отговори, че са поканени, но заявили, че са заети.

“Чуваме се с тях от време на време, но не може да се каже, че си сътрудничим пълноценно”, смятат активисти на организацията.

Същото било и с т.нар. цариградски българи. “Ние се грижим за българското гробище в Истанбул. Идват и те, но не знам защо са някак не особено дружелюбни особено второто и третото поколение на тези хора”, разказа активистът Исмаил Ердем. Затова решили да организират безплатно курсове по български език за тях.

“Малко странно звучи, че турци ще учат на български потомците на етнически българи, но е така и ще го направим, разбира се, ако те се съгласят”, каза Ердем.

Bul


Bul

Turk

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2