Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 24 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.10.2010

Преглед на основните новини по страниците на турската преса от 24ти октомври 2010та година...

Изпратена 24.10.2010 06:49:28 UTC

Обновена 24.10.2010 06:49:28 UTC

Предлагаме ви преглед на новините по страниците на някои от високотиражните турски вестници. Започваме прегледа с вестник Хабер Тюрк. Вестникът съобщава, че президентът Абдуллах Гюл се е срещнал в двореца Тарабия в Истанбул с бившия президент на Полша Лех Валеса и придружаващата го делегация. В новината се отбелязва, че срещата, на която е присъствал и държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, е протекла при закрити врати и е продължила 50 минути.
Вестник Сабах пише, че на срещата в Южна Корея на финансовите министри на страните от групата Г-20, която контролира 90 процента от световната икономика, е започнала с оспорвани дискусии и е приключила с постигането на споразумение по въпроса за низките валутни курсове. В новината се подчертава, че на срещата в град Куанджу, е била постигната съгласуваността да не се снижава стойността на националните валутни единици и да бъдат възпрети политики, които ще спомогнат за премахването на глобалното неравновесие, което представлява заплаха за процеса на икономическо възстановяване.
Вестник Хюррийет съобщава в новината озаглавена "Турция може да получи още две кресла в Международния Валутен Фонд", че фондът е приел да повиши двукратно квотите и че две от деветте представителства на Европа ще бъдат предадени на представители на развиващите се страни. В новината се предават думите на държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан, че съществува общо становище подкрепящо повишаването на представянето на Турция във фонда.
Вестник Миллийет пише в новината озаглавена "Канадските бизнесмени пристигат през декември в Турция", че министърът на международната търговия на Канада Петер Ван Лоан ще пристигне през декември в Турция придружаван от делегация от бизнесмени. В новината се отбелязва, че в словото произнесено на организирания в град Торонто в Канада турско-канадски делови форум, Лоан е казал, че продължават усилията за откриването на генерално консулство на Канада в Истанбул. Лоан е казал, че канадските фирми в Труция работят основно в сферите на инфраструктурата и енергетиката и че двете стрни са започнали преговори за подписването на договор за свободна търговия и очакват активна подкрепа по въпроса от бизнесмените и на двете страни.
В новината пише, че на срещата държавния министър отговарящ за външната търговия Зафер Чаглаян е подчертал, че турските и канадски фирми могат да сътрудничат в реализацията на енергийни и инфраструктурни проекти в различни страни по света.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2