Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.10.2010 10:31:49 UTC

Обновена 21.10.2010 10:31:49 UTC

Вестник Стар в новината със заглавие „Германия и Турция са близнаци по душа” съобщава за продължаващото посещение на президента на Германия Кристиян Вулф в Турция. Вестникът отбелязва, че президентът на Германия Вулф, който се намира на посещение в град Кайсери е казал „Не зная други две страни като Турция и Германия, които да поддържат толкова здрави връзки. Двете страни са близнаци по душа”. Вестникът предава, че Вулф е казал „По настоящем Турция постигна невероятен успех. Тя реализира впечатляващ икономически ръст. Посрещаме със задоволство и напредъка на Турция в сферата на демократизацията”.

Вестник Сабах съобщава, че премиерът Реджеп Тайп Ердоган в рамките на контактите си във Финландия е провел срещи с президента на Финландия Таря Халонен и председателя на парламента и премиера Мари Кивиниеми. Вестникът предава, че на съвместна пресконференция след срещата си с филандския премиер Ердоган е казал „Също като народите ни говорещи на езици от една и съща езикова група така и страните ни говорят общ език на международната политическа арена”. Вестникът сочи, че филандският премиер Кивиниеми е казал „Турция притежава голямо значение за света. Членството на Турция в ЕС ще бъде придобивка за Съюза”.

Вестник Хюрриет съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще замине за Атина за участие в Средиземноморската конференция за промените на климата придружаван от външния министър Ахмет Двутоглу. Вестникът пише, че в рамките на посещението си в Атина Ердоган ще проведе среща и с гръцкия премиер Йорго Папандреу, по време на която ще бъде дискутиран напредъка постигнат по 22те споразумения подписани между двете страни през месец май.

Вестник Заман съобщава, че консорциумът, в който е включено анонимното сдружение „Тюркие Петроллери” е спечелил търга за експлоатирането на петролните находища в Ирак. Резервът на петролното находище в Басра се изчислява на 43 милиарда куб.м., а на това в Мансурие на 128 милиарда куб.м. петрол.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че според доклада на МВФ за икономическия облик на Европа се прогнозира, че тази година Турция ще постигне икономически ръст от 7,8 %. Вестникът предава, че този ръст е двукратно по-голям от този на останалите Европейски страни с изключение на Беларус.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2