Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 20 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 20.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 20.10.2010

Материали за Турция в чуждата преса

Изпратена 20.10.2010 07:45:51 UTC

Обновена 20.10.2010 07:45:51 UTC

...Влиятелният германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се спира на посещението на президента на Германия Кристиян Вулф в Турция.Вестникът сочи,че важността на посещението на Вулф проличава от продължителния 5 дневен престой.В програмата на германския президент са предвидени посещения редом с Анкара и Истанбул и на други градове между които и родния град на президента Абдулах Гюл Кайсери.

...Германският вестник Зюддойче Цайтунг писа,че преди посещението на германския президент Вулф в Турция ,в Германия са се разгорещили дискусиите за обществената адаптация на турците в Германия и германското правителство е предприело по строги мерки за отказващите да се приспособят граждани.

...Белгийският вестник Де Тижд помества анализ относно Истанбулската борса.Вестникът сочи,че инфлацията в Турция е спаднала под 10% ,бюджетният дефицит е взет под контрол и държавните дългове заемат само 45 % от брутния вътрешен продукт.Според анализа,повишението на борсата и икономическото подобрение се дължат на политическата стабилност и нарастващата притегателност на Турция за чуждите инвеститори .

....Гръцкият вестник Елефтерос Типос съобщава за повишения интерес към турския език и коментира,че това се дължи не само на турските сериали по телевизията, но и на значителния икономически растеж на Турция.Търсещите възможности за работа гръцки граждани са започнали да изучават турски език и някои фирми в Тракийския район са започнали да устройват курсове за изучаване на турски език.Най очебиещ пример са курсовете на професионалните търговско-промишлени центрове в Комотини. Вестникът сочи,че интересът към изучаването на турския език през последния период е нарастнал много и дори едно семейство от лекари си е намерило работа в Турция след като е преминало курсово обучение по турски език.

...В американското списание Форейн Полиси е поместена новина озаглавена ”Всички пътища водят към Истанбул”.В новината се сочи, че през първата четвърт на годината Турция е отбелязала икономически ръст от 11.7%, а през второто тримесечие -10.3%. В новината се отбелязва също така, че Турция е отменила визовия режим със Сирия, Йордания и Ливан и е направила съществени стъпки за създаването на свободна търговска зона.

Прави се и констатацията, че Турция постепенно се превръща не само в регионална,но и в световна сила.Анкара ще бъде следващия мандатен председател на Съвета на Европа, ще поеме статута на наблюдател на Съвета за сътрудничество в Персийския залив и е новият партньор на Асоцияцията на държавите от Югоизточна Азия /АСЕАН/ и Латиноамериканският търговски съюз / МЕРКОСУР/. В светлината на тези събития светът поставя в центъра на вниманието се Турция и засиления интерес се дължи на имиджа на Анкара,която посреща непрекъснато високопоставени гости от Судан,Полша Франция и други.
.
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.10.2010 10:33:26 UTC

Обновена 20.10.2010 10:33:26 UTC

Вестник Заман съобщава за посещението на президента на Гермения Кристиян Вулф в Турция. Вестникът предава, че Вулф в речта си във ВНСТ е казал „Турция, която е мост между Изтока и Запада е голяма придобивка за Европа”. Вестникът пише, че Вулф е казал „Хората от турски произход живеещи в Германия са част от Германия. Ние им дължим благодарности”. Вестникът отбелязва, че президентът на Германия Кристиян Вулф е акцентувал, че днес турско-германските отношения са укрепнали още повече, а така също се е спрял и на търговските отношения между двете страни. Вестникът предава, че германският президент е казал, че за напред иска да отдадат още по-голямо значение на турско-германското приятелство.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще участва на срещата на върха по въпросите на климата в гръцката столица Атина, която ще се състои на 22ри Октомври.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Нека да бъдем партньори в Егейско море” отбелязва, че премиерът Р.Т. Ердоган в интервю за гръцкия теливизионен канал SKY е отправил серия предложения за преодоляването на напрежението в Егейско море. Вестникът предава, че Ердоган е предложил „Полетите над Егейско море да бъдат контролирани от НАТО, да се започнат съвместни дейности за търсене и сондаж на петрол, да се разреши въпроса с континенталния шелф и да се намалят разходите по въоръжаването”.

Вестник Стар предава, че министърът на транспорта Бинали Йълдъръм е казал, че Турция се е наредила на второ място сред 30те страни, които през последните 20 години постигнаха икономически ръст. Вестникът в друга новина отбелязва, че е бил открит 29тия Международен панаир за яхти в Истанбул Shop and Miles. Вестникът сочи, че на изложението участват над 250 турски и чуждестранни фирми.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „ЮНЕСКО отправи предупреждение относно джамията Месджиди Акса” съобщава, че ЮНЕСКО е изразил безпокойството си от археологическите разкопки, които водят израелските власти в близост до Месджид-и Акса или Храмовия Хълм и Стария град.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2