Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 9 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.10.2010

Преглед на новините по страниците на турския печат от 9ти октомври 2010та година...

Изпратена 09.10.2010 07:01:28 UTC

Обновена 09.10.2010 11:34:58 UTC

Прегледа на днешната турска преса започваме с новина на вестник Стар във връзка с посещението на китайския премиер Вен Шиабао в Турция. Вестникът подчертава, че това посещение е поставило началото на нов период в търговските отношения между Турция и Китай и на преговорите между делегациите на двете страни е било решено в двустранната търговия да се използват националните парични единици на двете страни-турска лира и юан и за 2015та година е било пoставена целта от 50 милиарда долара.
Вестник Йени Шафак в новина на същата тема съобщава, че са били поставени основите на ново търговско партньорство между Турция и Китай и че по време на визитата на китайския премиер Вен Шиабао вчера в Анкара по официалната покана на премиера Ердоган, са били поставени подписи под осем споразумения. Вестникът съобщава, че премиерът Ердоган е посочил като цел в търговията с Китай за 2020та година 100 милиарда долара.
Вестник Сабах пише, че на проведените вчера преговори между официалните делегации на Турция и Китай е било решено да се установи двустранно сътрудничество в сферата на борбата с тероризма и че китайският премиер е казал след срещата с Ердоган, че дружеските двустранни отношения ще дадат голям принос за световния мир.
В новината озаглавена "Лекар Турчин в Белия Дом" същият вестник съобщава, че Професор Доктор Зия Къркалъ, който е сочен сред най-добрите в света уролози, ще ръководи в САЩ изследователски проект с бюджет от 1 милиард долара. Вестникът пише, че доктор Къркалъ ще лекува само президента Обама и американските генерали.
Вестник Хюррийет, в новината под заглавието "Червената Напаст напредва" съобщава, че токсичните води, които се излязаха след техногенната катастрофа в завод за алуминий в Унгария, са достигнали река Дунав и че се наблюдава масово измиране на риби в реката. Вестникът отбелязва, че броят на загиналите в Унгария в резултат на контакт с токсичната кал е нарастнал на седем и че за да се уравновеси основния характер на водите с технични отпадъци в река Дунав се изливат големи количества киселина.
В новина на културна тема вестник Джумхурийет съобщава, че тази вечер в Анталия започва 47мия международен филмов фестивал "Златния Портокал" и че тема на тазгодишния фестивал е "Обществените контакти и турското кино". В новината пише че във фестивала участват 191 филма от 35 страни.
Вестник Хабер Тюрк съобщава, че снощи се е играла срещата от квалификациите за Евро-2012 между националните отбори по футбол на Германия и Турция и че германския отбор е спечелил срещата с три на нула.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2