Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 8 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ДНЕШНИЯ ТУРСКИ ПЕЧАТ 08.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ДНЕШНИЯ ТУРСКИ ПЕЧАТ 08.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 08.10.2010 11:54:54 UTC

Обновена 08.10.2010 11:54:54 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Расмусен похвали образователните дейности в Афганистан” съобщава, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който се намира на посещение в Анкара е похвалил турските училища в Афганистан. Вестникът отбелязва, че Расмусен по време на срещата си с премиера Реджеп Тайип Ердоган се е спрял на въпроса с турските училища и е изразил възхищение и е благодарил на Турция за подкрепата, която оказва за Афганистан и е пожелал продължаването на тези дейности. Вестникът отбелязва, че на срещата, която се е състояла в резиденцията на Министерския съвет са участвали и външния министър Ахмет Давутоглу и директора на кабинета на генералния секретар на НАТО Йеспер Вар.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Япония даде оферта за строежа на турската атомна електрическа централа” предава, че докато продължават преговорите с Русия и Южна Корея за строежа на 2 атомни електрически централи в община Аккую окръг Мерсин и в Синоп, Япония е представила оферта. Вестникът пише, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз вчера е провел среща с компетентни лица от японската фирма Тошиба в Анкара и че след срещата Йълдъз е уведомил, че Япония е внесла своята оферта за строежа на атомна електрическа централа в Турция посредством фирмата Тошиба.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Нова страница в отношенията с Китай” съобщава, че след 8 годишен период на посещение в Турция е пристигнал китайският премиер Вен Жиабао. Вестникът предава, че Жиабо, който се намира на посещение в Турция по поканата на премиера Р.Т.Ердоган е придружаван от многобройна делегация от миниситри, бюрократи и бизнесмени. Вестникът отбелязва, че това посещение ще придаде ново измерение на стратегическото сътрудничество между Турция и Китай.

Вестник Хюрриет съобщава, че вчера в Анкара е започнало заседанието на националните комисии на ЮНЕСКО на страните членки в Международната организация за турска култура ТЮРКСОЙ. Вестникът предава, че на заседанието са взели участие голям брой гости сред които и генералния секретар на президентството Мустафа Исен,председателят на турската национална комисия на ЮНЕСКО Проф.Др. Наби Авджъ и заместник генерлания секретар на ТЮРКСОЙ Доц. Др. Фърат Пурташ. Мустафа Исен е казал „Нашият свят притежава сериозно богатство, което може да бъде включено в списъка на световното наследството. В тези рамки първоначално може да подготвим списък на „Турското световно наследство”.

Вестник Хабер Тюрк сочи, че вчера са се навършили 10 години от войната в Афганистан, която бе започната на 7 Октомври 2001 година с бомбардирането на Кабул от американски бомбардировачи. Вестникът отбелязва, че през последните 9 години от свалянето на талибанския режим числеността на международните сили е била увеличена 10 кратно, за страната са били изпратени многобройни международни помощи, но през последните 3 години е нарастнала съпротивата в страната.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2