Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 06.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 06.10.2010

Обзор на новини за Турция в чуждата медия

Изпратена 06.10.2010 10:05:47 UTC

Обновена 06.10.2010 10:05:47 UTC

..Гръцкият вестник Та Неа съобщи,че президентът Абдулах Гюл в речта си произнесена пред Общото събрание на ООН е изразил вярата си ,че Егейско море ще се превърне в море на приятелството и сътрудничеството между Турция и Гърция.Гюл е заявил,че Турция е решителна по отношение на разрешаването на всички съществуващи проблеми в рамките на международното право и законните права и интереси на двете страни.

Гюл е окачествил 2010 година,когато бе създаден Висшият съвет за сътрудничество между двете страни, като по- специална в турско-гръцките отношения и е подчертал,че процесът на регламентирана структура в отношенията между двете страни е обнадеждаващ за бъдещето. .

...В интернет-страницата на вестник Ел Хаят издаван в Лондон бе поместен репортаж с външния министър Ахмет Давутоглу.Вестникът сочи думите му „Направена бе историческа крачка между Турция, Сирия , Ливан и Йордания” и пояснява че през следващите дни ще се проведат преговори относно създаването на икономическа зона на сътрудничество между четирите страни в областта на търговията, туризма, транспорта и енергетиката и официалната обява ще бъде през януари следващата година.Вестникът предава, че турският външен министър е подчертал,че усилията на Турция са насочени към установяването на мира, стабилността и благоденствието в района ,в който няма място за ядрени оръжия.

По отношение на членството в ЕС Давутоглу е заявил категорично,че Турция иска да стане пълноправен член и дори не може и да става дума за приоритетно партньорство.

.....Руската осведомителна агенция Росбалт предаде думите на външния министър Давутоглу в речта му в Ню Йорк: „Ако Армения действително иска мир и стабилност в Кавказкия район, трябва да напусне окупираните азербайджански територии.Всяка страна трябва да проявява уважение към териториалната цялост на другите страни.Рано или късно отношенията между Армения и Азербайджан трябва да се нормализират,защото мирът и стабилността в Кавказ зависят от това.”

В новината се сочи,че Давутоглу е призовал арменското лоби да не прави спекулации със събитията от 1915 година и да не пречи на мира в региона.

...Германският вестник Файненшъл Таймс Дойчланд съобщава,че през първата половина на годината Турция е отбелязала 11 % икономически ръст.Сочи се ,че секторът на строителството и автомобилната индустрия се развиват с бързи темпове и до 2015 година турското автомобилостроене ще нарастне с около 10%.

....В новина на вестник Зюддойче Цайтунг се съобщава че фондовата борса в Турция също се разраства бързо и около 24% от акциите на Истанбулската фондова борса са се покачили до най- високо ниво.

...Японският вестник Нихон Кейзаи Шимбун също помества новина озаглавена „Рекордно ниво на акциите в Турция”,в която съобщава за извънредно силното покачване на цената на акциите, което улеснява привличането на чужди инвестиции.

ТРТ / Портал Турция

-

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 06.10.2010 10:36:16 UTC

Обновена 06.10.2010 10:36:16 UTC

Вестик Заман пише, че Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци ТУСКОН е предприела важна стъпка. Вестникът отбелязва, че ТУСКОН подписа договор за сътрудничество с Търговската и индустриална палата на Руската Федерация, с което се цели да бъде увеличен търговския обем между двете страни на 100 милиарда долара. Вестникът отбелязва, че споразумението е било подписано от председателя на ТУСКОН Ръзанур Мерал и председтеля на Търговската и индустриална палата на Руската федерация Евгени Примаков в Москва.

Вестник Стар пише, че Бакир Иззетбегович, който на изборите на 3ти Октомври в Босна и Херцеговина бе избран за председател на тристранно председателство на страната е казал „Приемаме Турция като влиятелен и опитен брат, от който можем да се поучим”. Вестникът отбелязва, че Изетбегович е казал „Турция оказва помощ едновременно на бошняците и на другите балкански народи”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Ако процеса на преговори се провали инцидентите на насилия ще нарастнат” отбелязва, че президентът на Египет Хюсню Мубарек е предупредил, че глобания тероризъм ще ескалира ако умиротворителните преговори се провалят.

Вестник Стар пише, че държавният министър Зафер Чаглаян е поискал турските бизнесмени да се притекат на помощ и да инвестират в Палестина, която е в трудно положение поради израелската блокда. Вестникът отбелязва, че Чаглаян е казал, че до средата на месец Октомври ще открият офис на Съветничеството за външна търговия в град Рамалах в Палестина.

Вестник Заман съобщава, че депутатът на крайнонационалистическата белгийска партия Листата на Дедекер Юрген Верстрепен, който е против членството на Турция в ЕС след обиколка в Истанбул е променил това свое становище. Вестникът предава, че Верстрепен, който в рамките на посещението си е провел срещи с държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш и кмета на Истанбул Кадир Топбаш в статията, която е написал навръщане в Белгия е поставил под въпрос позицията си срещу членството на Турция в ЕС. Вестникът сочи, че в статията на белгийския парламентарист се отбелязва „Според мен няма да бъде никак логично оставянето на Турция извън ЕС”.

Вестник Заман пише, че международната рейтингова агенция Мудис е повишила крадитната оценка на Турция от в „застой” на „положителна”. Вестникът сочи, че специалистите са коментирали това повишение като потвърждаване на икономическата сила на Турция.

Вестник Хабер Тюрк пише, че председателят на Агенцията Истанбул европейска столица на културата през 2010 година Шекип Авдагич е дал информация относно мероприятията провеждащи се в Истанбул. Вестникът отбелязва, че в рамките на 9 месеца са били организирани културни мероприятия с участието на над 750 дейци на изкуството. В сферата на музиката и операта са били осъществени над 6002 мероприятия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2