Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 14 септември 2010 г.

Граждански организации в Турция настояват за съд на бивши генерали

Граждански организации в Турция настояват за съд на бивши генерали

Нахиде Дениз

Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз – кор. на БНР в Истанбул

Приемането на конституционните промени на референдума в неделя раздвижи гражданските организации, които настояват за съдене на извършителите на военния преврат през 1980 г. Вчера в истанбулския съд Бешикташ бе подадена първата искова молба от 120 души - депутати, интелектуалци, журналисти и синдикалисти, в която се иска за бъдат разследвани и съдени виновните.

В исковата молба на първо място между виновните се посочва генералът от запаса Кенан Еврен, който ръководи военния преврат и след това стана президент.

Юристът Мюджтеба Кълъч, която направи изявление от името на ископодателите, заяви, че искът е бил приет от републиканския прокурор като се очаква да бъде предприето съдебно разследване.

За съдене на виновните за военния преврат настояха и представители на около 40 граждански правозащитни организации, които организираха митинг на площада Султанахмед в Истанбул. От името на групата говори Нимет Танръкулу, която огласи данни, според които по време на военния преврат и след това са били арестувани около 1 млн. души турски граждани, стотици са били инквизирани, а около 50 души убити.

Конституционната реформа открива пътя за съдене на ръководителите на военния преврат от 1980 г.. Юристи, обаче, твърдят, че до реални присъди може да не се стигне поради давност за съдебното преследване на превратаджиите.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2