Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 24 септември 2010 г.

Берлин подкрепя Анкара

Берлин подкрепя Анкара

24.Септември 2010,брой 219

Дума

Стратегическото значение на Турция не е за подценяване, смята германският външен министър Гидо Вестервеле

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Европейския съюз да ускори преговорите за приемане на Турция в общността. Той подчерта, че Европа трябва да отправи положителен сигнал към Анкара в отговор на политическите реформи в страната, съобщи в. "Уолстрийт джърнал".
Призивът на Вестервеле дойде ден след като председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че амбициите на Турция за членство в ЕС се осуетяват от културни различия и от промяна на подхода към Анкара. Апелът на Вестервеле за задълбочаване на европейския ангажимент към Турция може да противопостави Германия на други европейски страни, водени от Франция и Австрия, които се обявяват против приемането на Турция в ЕС, и вместо пълноправно членство искат по-ограничено асоцииране на голямата, предимно ислямска страна.
Освен това позицията на дипломата може да доведе и до напрежение с консервативните поддръжници на канцлера Ангела Меркел, които също гледат на евентуалното приемане на Турция в ЕС с дълбок скептицизъм, отбелязва "Уолстрийт джърнал".
"Никой не трябва прибързано да отхвърля Турция, като й затръшне вратата под носа след всичките тези усилия", смята Вестервеле. Европа не може да си позволи да подценява растящата икономическа мощ и стратегическо значение на Турция, допълва той.
На референдум по-рано този месец турските гласоподаватели одобриха пакет от конституционни промени, включително поправки, които да укрепят гражданските права и да гарантират властта на гражданските съдилища над военните. Промяната също реформира и Върховния съд, който за момента е бастион на светската опозиция срещу управляващата ислямска партия в страната. Критици на реформата се опасяват, че по този начин правителството ще сложи ръка върху съдебната система.
Въпреки тези опасения Вестервеле заяви, че конституционната промяна в Турция "е стъпка в правилната посока". Почти замразените преговори на ЕС с Турция са източник на тревога и за американската администрация. Според Вашингтон една разочарована Турция би се отказала от прозападната си външна политика.
По думите на американския министър на отбраната Робърт Гейтс неотдавнашното "залитане на Турция на изток", включително флиртът на Анкара с Иран и влошаването на отношенията с Израел, "е до голяма степен предизвикано от действията на някои политици в Европа", които попариха аспирациите на Турция за членство в ЕС.
"Понякога ме удивлява как някои твърде самоуверени страни, които са влиятелни днес, предполагат, че нещата винаги ще останат същите", посочва Вестервеле. "Въпрос на време е млади и динамични общества като Турция да се наредят сред политическите, културните и интелектуалните центрове на света", допълва той.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2