Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.09.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 25ти септември 2010та година, събота.

Изпратена 25.09.2010 07:23:24 UTC

Обновена 25.09.2010 07:23:24 UTC

Прегледа на днешната турска преса ще започнем с вестник Сабах. В новината озаглавена "Новата Концепция за Мир" вестникът съобщава, че концепцията на ООН за глобалния мир, обсъдена за последен път през 1992ра година, е била преразгледана на заседание на Съвета за Сигурност на ООН под председателството на Турция. В новината пише, че на заседанието водено от президента Абдуллах Гюл е било прието решението да бъдат водени дипломатически усилия за разрешаване на проблемите и президентът Гюл е казал, че Турция възприема дипломатическите усилия за възпрепятстване на задълбочаване на кризите като най-ефикасно и с най-ниска себестойност средство за разрешаване на кризите.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Ние определихме дневния ред на ООН" е акцентувал на значението на проведената преди два дена под председателството на президента Абдуллах Гюл среща на високо равнище на страните членки на Съвета за Сигурност на ООН и отбелязва, че основните теми на срещата са били мерките за налагане и съхраняване на мира в света.
В новина озаглавена "Гърция поиска помощ от Турция" вестник Ватан пише, че Гърция е поискала официално помощ от Турция за да бъдат намерени пътищата за излизане от икономическата криза. Вестникът пише, че вице-премиерът Али Бабаджан е казал, че министърът на финансите на Гърция Георги Папаконстантину е изпратил миналия месец писмо в което е изказал желанието Турция да сподели опита си в борбата с икономическата криза. Вестникът припомня, че според Бабаджан, Турция ще бъде страната, която ще осъществи най-висок икономически ръст в Европа през настоящата и идната години.
Вестник Хюррийет в новина озаглавена "Отново ще се каннидатираме за член на Съвета за Сигурност на ООН" съобщава, че външният министър Ахмед Давутоглу е казал, че до 2020та година Турция още веднъж ще се кандидатира за член на Съвета за Сигурност и че по всяка вероятност кандидатурата ще бъде подадена през 2016та година.
Същият вестник в новината озаглавена "Истанбул ще стане световен посреднически център" пише, че външният министър Давутоглу е казал, че целят да превърнат Истанбул в световен посреднически център и че скоро ще внесат това предложение в ООН.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2