Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 24 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.09.2010 10:41:05 UTC

Обновена 24.09.2010 10:41:05 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Пред цял свят поиска от Израел да се извини на Турция” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който е първия турски президент председателствал заседание на Съвета за сигурност на ООН е избрал като главна тема на заседанието въпроса за обезпечаването на мира. Вестникът акцентува, че в речта си пред Общото събрание на ООН Гюл е поискал от Израел да се извини на Турция за инцидента с кораба „Мави Мармара”.

Вестник Йени Шафак предава, че Съветът на ООН по правата на човека е определил акцията срещу кораба "Мави Мармара" като тежко посегателство върху човешките права и недопустима жестокост. Вестникът сочи, че Турция е посрвещнала със задоволство въпросния доклад и че в изявление по въпроса външният министър Ахмет Давутоглу е отбелязал, че доклада е безпристрастен и е поискал от Израел за напред да не нарушава международното право.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че на срещата на върха на Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци в Ню Йорк, президентът Абдуллах Гюл се е срещнал с лидерите на Балканските страни и че на срещата, на която са участвали представителите на над 200 компании действащи в различни сектори е било акцентувано на икномическото сътрудничество и на съвместните инвестиции.

Вестник Хюрриет отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл е предал на управителите на 20 американски компании в Ню Йорк „Турция е страна където съществува минимален риск и съществуват възможности за големи печалби”.

Вестник Сабах предава, че вестник „Ню Йорк Таймс” в коментар относно контактите на президента на Турция Абдуллах Гюл в САЩ е писал, че в миналото Турция, която е била окачествявана като „болния човек на Европа” днес е единственния здрав човек в Европа.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Не затваряйте вратите за Турция” съобщава, че за разлика от канцлера на Германия Ангела Меркел, която при всяка възможност се обявява срещу членството на Турция в ЕС германският външен министър Гуидо Вестервеле в интервю за „Уол Стрийт Джърнъл” е казал „Трябва да проумеем, че равновесието на силите в света се промени. Пренебрегвайки усилията на Турция никой не трябва да затваря вратите за тази страна”.

Вестник Сабах пише, че за 8 месеца Турция е била посетена от 20 милиона туристи, което е с 5,11% повече в сравнение със същия период на миналата година. Вестникът предава, че най-много туристи са пристигнали от Германия, но че през месец август на първо място се се наредили руските туристи. Вестникът предава че за периода от Януари до Август 2010 година най-много туристи са пристигнали от Германия, на второ място са турстите от Русия и на трето от Великобритания.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2