Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 август 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.08.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.08.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 02.08.2010 10:24:24 UTC

Обновена 02.08.2010 10:24:24 UTC

Вестник Хюрриет съобщава за заседанието на Висшия военен съвет, което бе свикано вчера под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. На срещата на върха, на която началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбу участва за последен път се обсъжда пенсионирането и повишението в чин на военния персонал. Вестникът отбелязва, че вчера в първия ден от заседанията на Висшия военен съвет, премиерът Реджеп Тайип Ердоган и членовете на Съвета са посетили мавзолея на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк.

Вестник Заман предава, че през месец юли е бил осъществен ръст в сферата на износа от 5,97 % и че през първите седем месеца на годината е бил осъществен износ на стойност 64 милиарда 239 милиона долара, което е с 13,14 % повече в сравнение със същия период на миналата година.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турско-арабското сближаване доведе до създаването на свободна търговска зона” съобщава, че е била предприета първата стъпка за създаването на свободна търговска зона между Турция, Сирия, Йордания и Ливан, че външните министри на тези четири страни са се срещнали и са подписали декларация за създаването на Четиристранен съвет за сътрудничество на високо равнище с цел разгръщането на стратегическото партньрство и за обезпечаване на икономическата интеграция.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турците са в помощ на съседите” отбелязва, че турците оказват значителна помощ на гръцката икономика, която е в сериозна криза и че гръцкият вестник „То Вима” е обявил турците за „Най-добри туристи на годината”

Вестник Хабер Тюрк съобщава за успеха пожънат от турските национални атлетки на 20тия Европейски шампионат по атлетизъм в Барселона. Вестникът предава, че след златният медал спечелен от Невин Янът вчера турските атлетки Алмиту Бекеле и Елван Абейлегесе са си поделили първото и второто място. Вестникът сочи, че Алмиту е спечелила златен медал, а Абейлегесе сребърен медал.

Вестник Джумхуриет в новината по същата тема съобщава, че на отборното класиране на Европейския шампионат по атлетизъм Турция, която извоюва 3 златни и един сребърен медал се е наредила на 5то място задминавайки домакина Испания, Полша и Италия.

Вестник Джумхуриет съобщава за тенис турнира „Истанбул Къп”. Вестникът предава, че на финалната среща на „Истанбул Къп”, на която 19 годишната рускиня Анастасия Павлученка е победила руската гражданка Елена Веснина с 2 на 1 гейма и която е продължила 3 часа и 9 минути е постигнат рекорд на турнира.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че известната испанска певица Конча Буйка, с чиито концерт бе закрит 17тия Международен джаз фестивал в Истанбул в отговор на големия интерес на турската публика ще изнесе още един концерт в Истанбул. Вестникът сочи, че този концерт ще бъде изнесен на 6ти Август в рамките на проекта „7 континента 7 концерта”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2