Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 1 август 2010 г.

Новини - 01.08.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.08.2010

Обзор на новините по страниците на турската преса от първи август 2010та година...

Изпратена 01.08.2010 07:00:33 UTC

Обновена 01.08.2010 11:35:56 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с вестник Миллийет. Вестникът съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е провел поотделно срещи с премиера Ердоган и началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг преди започващото днес заседание на Висшия Военен Съвет, което ще продължи четири дена. В новината пише, че след срещата преди два дена в кьошка Тарабия в Истанбул с премиера Ердоган, която среща бе продължила повече от три часа, вчера президентът Гюл е приел в резиденция Чанкая началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Започва периода на генерал Кошанер" съобщава, че началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и командващият жандармерията армейски генерал Атила Ъшък ще се пенсионират на 30ти август и че се очаква на мястото на генерал Башбуг за началник-генералния щаб да бъде назначен сегашният командващ сухопътните сили армейски генерал Ъшък Кошанер.
Вестник Йени Шафак пише, че сухопътният робот разработен от фирмата АСЕЛСАH, "Пери", се е класирал сред 6тте финалиста на международното състезание за безпилотни машини "Меджик-2010". Вестникът сочи, че в периода 8-13ти ноември в Австралия ще се състои надпреварата между шестте робота класирали се за финала и че победителят в това състезание организирано съвместно то Пентагона и австралийското правителство ще получи награда от 750 хиляди долара.
Вестник Хюррийет, в новина на икономическа тема пише, че Турция, Сирия, Ливан и Йордания ще основат Четиристранен висш съвет за сътрудничество и ще бъде открита зона, в която товарите и пътниците от четирите страни ще се придвижват без визи и мито. В новината пише, че държавният министър Зафер Чаглаян е подчертал, че с откриването на свободната търговска зона ще бъде отворена нова страница в търговските и инвестиционни отношения между четирите страни и изрази надеждата си, че ще бъдат предприети и стъпки за по-силната интеграция на икономиките на тези четири страни.
В новината озаглавена "Възстановиха се благодарение на разумните политики" вестник Стар съобщава, че в доклада на Международния Валутен Фонд "Турция в следпрограмния период" е било подчертано, че реформите и разумните политики водени от турското правителство са осигурили бързото възстановяване на турската икономика.
Вестник Хабертюрк е дал място на историческия успех на турската атлетка Невин Янът, която спечели златен медалр в бягането на 100 метра с препятствия на европейското първенство по лека атлетика в Барселона. В новината пише, че Невин Янът е първата турска атлетка спечелила европейска титла в спринтовите дисциплини и че е постигнала и нов рекорд на Турция.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2