Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 30 юли 2010 г.

Новини - 30.07.2010 г.

РЪСТ В ИЗНОСА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ...

Външната търговия на Туpция постигна ръст през месец юни...

Изпратена 30.07.2010 10:04:09 UTC

Обновена 30.07.2010 10:04:09 UTC

Външната търговия на Туpция постигна ръст през месец юни.
Износът през месец юни е нараснал с 14,8 процента в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал 9 милиарда и 567 милиона долара в стойностно изражение.
Вносът за същия период е нараснал с 21,5 процента и е достигнал стойността от 15 милиарда и 185 милиона долара.
За същия период външнотърговския дефицит е достигнал цифрата от 5 милиарда и 619 милиона долара.
През месец юни най-мнoго износ е бил осъществен за Германия, а най-голямото износно перо са били автомобилите.
-
ДУКОФЕСТ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ УТРЕ

Международният фестивал за късометражни и документални филми Докуфест в Косово ще бъде открит утре.

Изпратена 30.07.2010 11:39:53 UTC

Обновена 30.07.2010 11:39:53 UTC

Международният фестивал за късометражни и документални филми Докуфест в Косово ще бъде открит утре.

На 9тото издание на Докуфест се състезават и труски продукции.

Фестивалът, в който се състезават 7 турски филма ще се състои в град Призрен.

Фестивалът ще приключи на 7ми август.
-
ТРИМА АМЕРИКАНЦИ ЗАГИНАХА В АФГАНИСТАН...

Силите на НАТО в Афганистан продължават да понасят човешки зaгуби...

Изпратена 30.07.2010 10:01:21 UTC

Обновена 30.07.2010 10:01:21 UTC

Силите на НАТО в Афганистан продължават да понасят човешки зaгуби.
По време на две отделни нападения загинаха трима американски военнослужещи.
НАТО съобщи, че бомбените нападения са станали в южната част на страната.
В изявлението не бе съобщена националността на загиналите, но aмерикански служители отбелязаха, че тримата загинали военнослужещи са били американски граждани.
През настоящия месец силите на НАТО в Афганистан понесоха най-тежките зaгуби в жива сила от 2001ва година насам, когато бе започната операцията по окупацията на страната.
-
ХИЛЯДИ МЮСЮЛМАНИ СЕ СЪБРАХА НА ПРОТЕСТ В СОФИЯ

Хиляди мюсюлмани (Уточнение:докарани с рейсове от ДПС) от цяла България подкрепящи главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ (Уточнение:Мустафа Хаджи е агент на комунистическата Държавна сигурност) се събраха вчера на протест в София недоволни от решението на Върховния касационен съд да възстанови Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет.

Изпратена 30.07.2010 10:54:55 UTC

Обновена 30.07.2010 10:54:55 UTC

Хиляди мюсюлмани от цяла България подкрепящи главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ се събраха вчера на протест в София недоволни от решението на Върховния касационен съд да възстанови Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет.

Проетстиращите настояват за регистрация на мюсюлманската конференция от 2009 година, на която за главен мюфтия беше избран Мустафа Алиш Хаджи. Мустафа Алиш Хаджи (Уточнение:Мустафа Хаджи е агент на Комунистическата Държавна сигурност) в речта си на митинга каза: „Хиляди мюсюлмани кланят петъчния намаз на улицата пред единственната джамия в София Банябашъ. Искането ни за строеж на втора джамия и Висш Ислямски съюз се саботира чрез бюрократични пречки”.

Представителите на мюсюлмансаката общност внесоха в парламента подписката в подкрепа на ръководството, избрано на Националната мюсюлманска конференция на 31 октомври 2009 година.

Протестиращите бяха подкрепени и от част от депутатите на ДПС.
-
СТЪЛКНОВЕНИЕ С ТЕРОРИСТИ В БАТМАН...

По време на стълкновение между силите за сигурност и терористи от ПКК в района на община Герджюш окръг Батман бе ликвидиран един терорист...

Изпратена 30.07.2010 07:51:36 UTC

Обновена 30.07.2010 07:51:36 UTC

По време на стълкновение между силите за сигурност и терористи от ПКК в района на община Герджюш окръг Батман бе ликвидиран един терорист.
Стълкновението е възникнало в планински район по време на патрулен обход.
Междувременно един терорист от ПКК се предаде на силите за сигурност в Анталия.
-
ЕРДОГАН И БАШБУГ ОБСЪДИХА ПОВИШЕНИЯТА В ЧИН...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе среща с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг...

Изпратена 30.07.2010 09:55:41 UTC

Обновена 30.07.2010 09:55:41 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе среща с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг преди заплануваното за неделя заседание на Висшия Военен Съвет, на което ще бъдат обсъдени повишенията в чин на перснала на Турските Въоръжени Сили.
Срещата Ердоган-генерал Башбуг продължи близо два и половина часа.
След срещата не бе направено изявление за пресата.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.07.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.07.2010 10:47:10 UTC

Обновена 30.07.2010 10:47:10 UTC

Вестник Заман съобщава, че началникът на Генерлания щаб армейски генерал Илкер Башбуг, който в неделя вечерта осъществи изненадващо посещение в резиденцията на Министерския съвет вчера отново е провел среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът отбелязва, че срещата между армейски генерал Илкер Башбуг и премиера Ердоган в сградата на министерския съвет е продължила близо 2 часа и 20 минути. Вестникът предава, че армейски генерал Башбуг и премиера Ердоган са обсъдили повишенията в чин, които ще се поставят на обсъждане на заседанието на Висшия военен съвет.

Вестник Сабах предава, че бившият ливански премиер Фуад Синиьора е казал „Турция уравновесява Иран”. Вестникът пише, че поддържането на добри отношенията от Турция с Израел и използването на тези отношения за разрешаването на въпроса ще бъде в полза на арабския свят. Вестникът сочи, че бившият ливански премиер се е обявил против твърденията, че Турция е променила своята ос и че с политиките за разгръщане на отношенията с Близкия Изток, Русия и Африка е разгърнала своето влияние.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че Асамблеята на турските дружества в САЩ е прожектирала в Камарата на представителите на Американския сенат документалния филм "The Armenian Revolt" -„Арменският бунт” показващ кланенатата осъществени от въоръжените арменски чети срещу турците в Източен Анадол и Нахичеван през последния период на Османската империя. Юристът Брус Фейн, който бе един от съветниците от периода на бившия американски президент Ронълд Рейгън в речта си след прожекцията на филма е акцентувал, че събтията от 1915та година не може да бъдат окачествени като геноцид и че местното население не е било принуждавано да напусне родните си места и да се засели в друга страна. Вестникът предава, че са били предприети първите стъпки по проекта за създаването на търговска зона между Турция, Сирия, Йордан и Ливан. Вестникът отбелязва, че в рамките на проекта се планира и създаването на Четиристранен съвет за сътрудничество между Турция, Сирия, Йордан и Ливан.

Вестник Стар пише, че министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай е казал, че броят на туристите посетили Анталия от началото на годината до сега е достигнал 20 милиона души и че Турция е достигнала важен етап в сферата на туризма.

Вестник Йени Шафак съобщава, че отмяната на визите с 36 страни се е отразило и върху приходите от сферата на туризма. В новината пише, че приходите от туризма през април, май и юни са нарастнали със 7,4 % и са се покачили на 4,5 милиарда долара, като 3,6 милиарда долара са от чуждестранните туристи.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2