Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 15 юли 2010 г.

ТРТ новини - 15.07.2010 г.

БЕЗРАБОТИЦАТА НАМАЛЯВА...

През месец април безработицата намаля с 2,9 процента и спадна на 12 процента...

Изпратена 15.07.2010 09:46:03 UTC

Обновена 15.07.2010 09:46:03 UTC

Продължава намаляването на процента на безработица в Турция.
През месец април безработицата намаля с 2,9 процента и спадна на 12 процента.
Безработицата в неземеделските сектори е 14,9 процента, а сред младото население е 21,2 процента.
Според данните на Турския Статистически Институт, броят на безработните в Турция е намалял с 547 души в сравнение със същия период на миналата година.
През месец април увеличаването на работната заетост достигна 48,8 процента.
-
ИЗРАЕЛ ВЪЗОБНОВИ СТРОИТЕЛСТВОТО В ИЗТОЧЕН ЕРУСАЛИМ...

След осем месечен период Израел възобнови дейностите по разрушването на палестински жилища в Източен Ерусалим...

Изпратена 15.07.2010 09:48:25 UTC

Обновена 15.07.2010 09:48:25 UTC

Израел отваря строителни площадки за строеж на еврейски селища и в Източен Ерусалим.
След осем месечен период Израел възобнови дейностите по разрушването на палестински жилища в Източен Ерусалим.
Израелски булдозери разрушиха три плестински жилища в етап на строителство. По този начин бе прекратена валидността на приетото под давлението на САЩ решение за спиране на разрушаването на палестински жилища.
Дейностите бяха възобновени само една седмица след срещата Обама-Нетаняху, по време на която израелския премиер бе обещал, че ще предприеме конкретни стъпки за повишаване на доверието с палестинската страна.
Израелските служители твърдят, че разрушените жилища са били празни и без разрешителни документи. Палестинците от своя страна твърдят, че са започнали строеж без разрешителни тъй като не са съумели да получат разршителните документи от израелските власти.
Вниманието привлича фактът, че кметството на Ерусалим постави отново в изпълнение строителните проекти в Източен Ерусалим, които бяха привлекли силните реакции на международната общественост.
Миналия месец бе дадено разрешение за разрушването на жилищата на 22 палестински семейства в рамките на проекта за изграждане на археологически парк в областта Силван.
В съответствие с международните закони, всеки квартал построен в окупираните територии се приема като незаконен, но Израел продължава строежа на хиляди жилища, а също и на обществени сгради на територии принадлежащи на палестинците.
Израел строи пътища, здравни, социални и учебни заведения от които може да се възползват само еврейските заселници.
-
ИЗРАЕЛСКАТА СЛЕДСТВЕНА КОМИСИЯ ЩЕ ИЗСЛУША НЕТАНЯХУ...

Израелската комисия разследваща инцидента от 31ви май на борда на кораба "Мави Мармара" ще изслуша на 9ти август показанията на премиера Бенямин Нетаняху...

Изпратена 15.07.2010 09:41:21 UTC

Обновена 15.07.2010 09:41:21 UTC

Израелската комисия разследваща инцидента от 31ви май на борда на кораба "Мави Мармара" ще изслуша на 9ти август показанията на премиера Бенямин Нетаняху.
Говорителят на комисията Офер Лефлер каза, че Нетаняху ще даде показания на открито за обществеността заседание на комисията.
Това ще бъде първото открито за обществеността заседание на следствената комисия сформирана на 28ми юни под председателството на съдията от Върховния Съд Яаков Туркел.
На 10ти август комисията ще изслуша показанията на министъра на отбраната Ехуд Барак, а на 11ти август на началника на израелския генерален щаб Габи Ашкенази.
След заплахата на председателя на комисията Яаков Турел, че ще подаде оставка, бяха разширени компетенциите на комисията, която първоначално бе лишена от правото да привиква очевидци за даване на показания.
Липсата на компетенции за разпит на военни служители бе предизвикал реакцията на правозащитните организации. Израелската правозащитна организация Гуш Шалом бе подала молба до Върховния Съд с иска за разтурването на комисията.
След преценка на молбата на правозащитната организация, Върховният Съд не даде на комисията компетенциите за привикване на военни служители за даване на показания, но осатви открита възможността за привикването на военните служители за даване на показания в зависимост от постъпилите искания.
-
ДОГОВОРЪТ С ИРАН ЩЕ СЕ ОБСЪДИ ВЪВ ВИЕНА...

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че постигнатият преди два месеца от Турция, Бразилия и Иран договор за обмяна на обогатен с необогатен уран ще бъде поставен на обсъждане във Виена....

Изпратена 15.07.2010 09:51:17 UTC

Обновена 15.07.2010 09:51:17 UTC

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че постигнатият преди два месеца от Турция, Бразилия и Иран договор за обмяна на обогатен с необогатен уран ще бъде поставен на обсъждане във Виена.
Лавров посочи, че въпреки опозицията на САЩ в Съвета за Сигурност на ООН, Русия смята, че Иран има правото на нископроцентен обогатен уран за изследователски и медицински цели.
Той каза, че оценяват като много важен договор споразумението за обмяна на обогатен с необогатен уран, подписано от премиера на Турция Ердоган, иранския президент Ахмединеджат и бразилския президент Да Силва.
Лавров каза, че Международната Агенция за Атомна Енергия във Виена ще постави на технически анализ подписания договор.
-
СКЛЮЧЕН БЕ ДОГОВОР ЗА БЕЗВИЗОВО ПЪТУВАНЕ С ПОРТУГАЛИЯ...

Турция продължава активните си стъпки за премахването на визовите пречки пред турските граждани....

Изпратена 15.07.2010 08:34:17 UTC

Обновена 15.07.2010 08:34:17 UTC

Турция продължава активните си стъпки за премахването на визовите пречки пред турските граждани.
Турция и Португалия се споразумяха за взаимно отменяне на взите за личните и служебни паспорти.
По време на посещението на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу в Португалия, бе предприета много важна стъпка за премахването на визовите пречки.
Двете страни подписаха договор за отменяне на визовия режим за притежателите на служебни и лични паспорти.
Турските и португалски граждни добиват с този договор правото на бевзивово пътуване за двете страни за срок който не надвишава 90 дена.
Договорът ще влезе в сила след приключването на процедурите по одобряването му в двете страни.
-
ДАВУТОГЛУ ПРОДЪЛЖАВА КОНТАКТИТЕ СИ В ПОРТУГАЛИЯ...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу продължава контактите си в столицата на Португалия Лисабон...

Изпратена 15.07.2010 08:51:55 UTC

Обновена 15.07.2010 08:51:55 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу продължава контактите си в столицата на Португалия Лисабон.
В Лисабон Давутоглу разговаря с председателя на португалския парламент Жаим Гама, след което се срещна с членовете на комисията за външни отношения на португалския парламент.
В сградата на португалския парламент Давутоглу се срещна и с намиращия се на посещение в тази страна външен министър на Иран Манучехр Мюттеки и проведе с него кратък разговор.
Давутоглу отбеляза, че Турция следва политика целяща намирането на дипломатическо разрешение на проблема с иранската ядрена програма.
Давутоглу подчерта, че не желаят ядрено оръжие в региона си.
Той заяви, че въпреки отрицателния вот даден от Турция на гласуванетов Съвета за Сигурност на ООН над пакета с нови санкции срещу Иран, водят много конструктивен диалог със САЩ.
-
ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ЗА МОНЕТАРНИ ПОЛИТИКИ...

Очаква се и през настоящия месец съветът да не промени валидните лихви...

Изпратена 15.07.2010 08:43:13 UTC

Обновена 15.07.2010 08:43:13 UTC

Днес ще се състои седмото заседание на Съвета за монетарни политики на Турската Централна Банка.
Очаква се и през настоящия месец съветът да не промени валидните лихви.
За 13 месечен период съветът последователно снижи процентите на лихвите до базовия процент от 9,75. През декември 2009та година бе спряно снижаването на лихвите и по време на 6тте предходни заседания за 2010та година също не бе прието решение за снижаване на лихвените проценти.
-
НЕОЧАКВАН ДОКЛАД ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА АМНИСТИЯ..

Организацията твърди,че операциите в Северна Корея се извършват без упойка,че най елементарните жизнени потребности на народа не се посрещат и в страната цари медицинска криза.

Изпратена 15.07.2010 14:12:05 UTC

Обновена 15.07.2010 14:12:05 UTC

Неочакван доклад от Международната организация за амнистия...

Организацията твърди,че операциите в Северна Корея се извършват без упойка,че най елементарните жизнени потребности на народа не се посрещат и в страната цари медицинска криза.

Според доклада и най -тежките операции по трансплантации и други подобни се извършват без упойка,инжекторите не се стерилизират,чаршафите по леглата в болниците не се подменят редовно. Въпреки твърденията на правителството на Северна Корея че медицинските услуги са безплатни,болните са плащали възнаграждение на лекарите.

Международната организация за амнистия призова международната общност да продължи хуманитарната помощ за Северна Корея и въпросът да не се манипулира от страните -донори като политически материал.
-
В АНКАРА БЕ ОТБЕЛЯЗАН НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА ЧЕРНА ГОРА

Активната външна политика на Турция напоследък се посреща положително на Балканите.

Изпратена 14.07.2010 10:38:47 UTC

Обновена 14.07.2010 10:38:47 UTC

Активната външна политика на Турция напоследък се посреща положително на Балканите.

Отношенията между Черна гора и Турция,която обяви независимостта си през 2006 година и една от първите признали я страни бе Турция,се развиват бързо на добро равнище. Вчера в Анкара бе отбелязан националният празник на Черна гора.Международната политика на Турция дава резултатите си на Балканит Посланикът на Черна гора в Анкара Рамо Бралич заяви,че посрещат добре политиката на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и че Турция е страна,към която трябва да се изпитва уважение.

Турция като приятелска страна е готова да окаже всякаква помощ за Черна гора,на първо място в икономиката. Министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн заяви,че работят за разширяването на икономическите отношения между двете страни.
-
ВНСТ РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА НА МВФ...

Проекто-договорът с който се повишава участието на Турция в механизмите за вземане на решения на Международния Валутен Фонд и се въвеждат промени в квотите на страните членки бе одобрен от ВНСТ...

Изпратена 15.07.2010 09:38:47 UTC

Обновена 15.07.2010 09:38:47 UTC

Проекто-договорът с който се повишава участието на Турция в механизмите за вземане на решения на Международния Валутен Фонд и се въвеждат промени в квотите на страните членки бе одобрен от ВНСТ.
С договора, африканските страни получават възможността за по-силно представяне в Съвета на Изпълнителните Директори.
Олекотяват се ограниченията пред употребата на източниците на фонда в инвестиционни дейности.
С влизането в сила на промените предвидени в договора, потенциалът на глас на Турция в Международния Валутен Фонд ще нарастне от 0,55 на 0,61 процента.
-
ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЮЛ ПРОДЪЛЖАВА КОНТАКТИТЕ СИ В СЛОВЕНИЯ...

Президентът на Словения Данило Тюрк посрещна президента Гюл с официална церемония организирана в крепостта Бърдо...
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 15.07.2010 08:25:27 UTC

Обновена 15.07.2010 08:25:27 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на официално посещение в Словения.
Президентът на Словения Данило Тюрк посрещна президента Гюл с официална церемония организирана в крепостта Бърдо. Изпълнени бяха националният химн на Турция и на Словения след което Гюл и Тюрк позираха за камерите.
Главна тема на пресконференцията организирана след разговора при закрити врати и преговорите между официалните делегации на двете страни бе ЕС.
Президентът на Словения Данило Тюрк изрази пълна подкрепа за членството на Турция и разкритикува поставянето на дневен ред на техническите въпроси като политически въпроси, като подчерта че дискусиите трябва да бъдат ограничени само с техническите въпроси.
Президентът Абдуллах Гюл изрази по категоричен и ясен начин становището на Турция.
"Турция продължава присъединителните преговори с ЕС. Решението за членство в ЕС е стратегическо решение и отразява официалната държавна политика. Трция полага много големи усилия за постигането на целта за пълноправно членство"-каза президентът Гюл.
След пресконференцията президентът Гюл посети парламента на Словения. Той разговаря с председателя на словенския парламент Павел Гантар и с премиера на Словения Борут Пахор.
Във втория ден от посещението си президентът Гюл ще председателства турско-словенския делови форум, и ще призове бизнесмените от двете страни към осъществяването на взаимни инвестиции.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.07.2010

Предлагаме ви кратък обзор на днешната турска преса.

Изпратена 15.07.2010 08:26:54 UTC

Обновена 15.07.2010 08:26:54 UTC

Вестник Йени Шафак пише,че президентът Абдулах Гюл е бил посрещнат с официална церемония в столицата на Словения Любляна,устроена в историческата крепост Бърдо.

Президентът Гюл и съпругата му Хайринюса Гюл са били посрещнати от президента на Словения Данило Тюрк и съпругата му Барбара Миклик Тюрк.Според новината на вестника,ЕС е бил главна тема на пресконференцията проведена след срещата насаме между двамата президенти и преговорите между делегацията на двете страни.Словенският президент е дал пълна подкрепа за членството на Турция в съюза и привлякъл вниманието,че в процеса на преговорите техническите въпроси се показват като политически и дискусиите трябва да се ограничат само върху техническите въпроси.

...Вестник Джумхурийет съобщава за подписаното споразумение за отменяне на визите между Турция и Португалия.В писмено изявление на външното министерство се отбелязва,че по време на официалното посещение на външния министър Ахмет Давутоглу в Португалия е било подписано" Споразумение между Република Турция и Република Португалия за отменяне на визите за служебните и лични паспорти".По този начин турските и португалски граждани притежаващи паспорти, могат да пътуват без визи за не повече от 90 дни в срок от 6 месеца.Договорът ще влезе в сила веднага след проключването на формалностите и в двете страни.

..Вестник Стар съобщава,че израелският парламент си отмъщава на депутата с арабски произход Зуби,който бе един от пътниците на кораба Мави Мармара.Според новината на вестника,депутатът с арабски произход в Израелския парламент,който се намираше между пътниците на "Мави Мармара "и с храбростта си предизвика одобрението на целия свят,сега е подложен на възмездието на ултрадесните израелски депутати.На гласуване в парламента с 34 гласа За сещу 16 Против бяха отнети депутатските привилегии на Зуби.

...Вестник Йени Шафак съобщава,че от Турция се иска да продължи с още една година мандата на районното командване в Кабул в рамките на миротворните сили ИСАФ в Афганистан.Турция бе поела командването на 1 ноември 2009 година от Франция.Искането е било уведомено от гражданският представител на НАТО в Афганистан Марк Седвил,който в началото на седмицата бе посетил Анкара.Турското правителство все още не е дало отговор по този въпрос.

...Вестник Заман съобщава,че 15 хиляди афганистански полицаи ще бъдат обучавани в Анкара и това ще бъде най -мащабното обучение на чуждестранни полицейски служители в историята на Генералната дирекция по сигурността. Процесът на обучението на афганската полиция в Турция започна с постъпките на турското външно министерство пред НАТО.

...Вестник Хабер Тюрк съобщава ,че утре ще излезе от хангара първият турски безпилотен самолет ТИХА, по проекта на който от дълго време работи турската компания ТАИ.

Самолетът бе конструиран с напълно национални възможности и всички бордови електронни и оптически системи са също изработени от турски фирми. Самолетът притежава възможностите за следене и определяне на цели и предаването на актуални разузнавателни кадри денем и нощем и при лоши метеорологични условия и е по-усъвършенстван от закупените от Израел самолети Херон,използвани в борбата с терористичната организация ПКК .Проектът бе започнат през 2004 та година и сега представлява гордост за турската авивационна индустрия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2