Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 юли 2010 г.

ТРТ новини - 08.07.2010 г.

Декларация на израелското министерство на отбраната

Израел оповести че до приключването на разследването което провежда,няма да освободи задържаните хуманитарни кораби.

Изпратена 08.07.2010 11:42:27 UTC

Обновена 08.07.2010 11:42:27 UTC

Израел оповести че до приключването на разследването което провежда,няма да освободи задържаните хуманитарни кораби.

В декларация на израелското министерство на отбраната бе отбелязано,че членовете на следствената комисия са поискали да видят корабите и затова те ще бъдат задържани до края на разследването. 6 кораба между които турският кораб Мави Мармара са блокирани в израелските пристанища. По време на нападението на израелската армия над хуманитарната флотилия за Газа,бяха убити 9 турски граждани.

Израелското правителство пренебрегва призивите за създаване на международна комисия за разследване на случая и създаде своя комисия.
-
Външният министър Давутоглу е в Лондон

Първото официално посещение от Турция след съставянето на новото британско правителство

Изпратена 08.07.2010 10:21:42 UTC

Обновена 08.07.2010 10:21:42 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу замина на еднодневно официално посещение в Лондон за първата си среща с новия външен министър на Великобритания Уйлям Хейг. Програмата на външния министър Давутоглу е много натоварена.

След проведените през месец май парламентарни избори във Великобритания това е първото официално посещение от Турция в тази страна. Очаква се по време на срещата на Давутоглу с британския външен министър да бъдат разисквани въпроси като процеса за пълноправно членство на Турция в ЕС, Кипърският въпрос,събитията след израелското нападение над кораба „Мави Мармара” и дипломатическите усилия относно иранската ядрена програма.

В официалния уеб-сайт на британското външно министерство зае място обширен коментар във връзка с отношенията между Турция и Великобритания.Поместена бе и снимка от Истанбул-

В сайта се отбелязва, че новият британски външен министър Хейг, член на Консервативната партия, в програмата за външната политика на новото британско правителство е споменал за Турция като „най- голямата развиваща се икономика на Европа...,модел за останалите страни относно изграждането на нова роля и нови връзки върху съществуващата структура,….крайно активна страна в Западните Балкани и в широките близкоизточни и средноазиятски райони.Ще положим специални дипломатически усилия за да работим с Турция”.
-
Мирадж кандил .

Мюсюлманите в цял свят тази вечер честват Мирадж кандил

Изпратена 08.07.2010 11:59:13 UTC

Обновена 08.07.2010 11:59:13 UTC

За мюсюлманския свят настъпиха тъй наречените „ Трите месеца „ Реджеб, Шабан и Рамазан, които са трите свещени месеца по ислямския календар. Мюсюлманите в цял свят тази вечер честват Мирадж кандил . Мираж е възнесението в небесата на любимия на мюсюлманите пророк Мохаммед, където му се разкриват божествени откровения. В тази нощ Великият Аллах дарява своите раби, които се молят за опрощение на греховете си, с повече обич и увеличава благосклонността и опрощението си.
-
Испания и Холандия ще играя за Световната купа

Мачът ще се състои в неделя,11 юли.

Изпратена 08.07.2010 11:20:37 UTC

Обновена 08.07.2010 11:26:34 UTC

Двамата финалисти за световната купа по футбол са Испания и Холандия.Финалният мач ще се състои на 11 юли неделя.

Срещата за третото място в класацията ще се играе между Уругвай и Германия на 10 юли,събота.
-
Европейската комисия препоръчва чувствително вдигане на пенсионната възраст в страните членки на ЕС

Страните от ЕС, които се намират във финансова и икономическа криза се готвят за реформи в пенсионната система.

Изпратена 08.07.2010 11:50:39 UTC

Обновена 08.07.2010 11:50:39 UTC

В доклада на Европейската комисия се подчертава, че пенсионната възраст трябва да бъде увеличена, за да не се стигне до срив в системите им за социално осигуряване.

В доклада дословно е отбелязано :” заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде вдигната до 67 години през 2040 г. и до 70 години през 2060 г.”

Основният проблем за пенсионните системи в страните членки е намаляването на раждаемостта и застаряването на населението, което води до влошаване на съотношението между пенсионерите и хората на работа.

Германия вече заяви, че ще увеличи до 2029 година пенсионната възраст на 67 години.Подобна стъпка се обсъжда и в Испания, а Великобритания обмисля варианта хората да се пенсионират на 68 години.

Други страни от общността обаче са по-бавни в това отношение.Така например предложението на френския президент Никола Саркози за увеличение на пенсионната възраст от 60 на 62 години среща сериозна съпротива от страна на населението.
-
Още 50 души загинаха в Ирак.

Камикадзе отне живота на шиитски хаджии

Изпратена 08.07.2010 10:28:21 UTC

Обновена 08.07.2010 10:28:21 UTC

При последното нападение в Ирак загинаха 50 души. В самоубийствен атентат в столицата Багдат срещу шиитски хаджии загинаха 32 ма души. Източници по сигурността съобщиха че са ранени и около стотина души.

В бомбени нападения в други квартали на Багдат загинаха 18 души и 30 са ранени.
-
Конституционният съд на Турция

Конституционният съд на Турция отхвърли искането на опозицията за анулиране на пакета от поправки

Изпратена 08.07.2010 12:05:50 UTC

Обновена 08.07.2010 12:05:50 UTC

Конституционният съд на Турция отхвърли искането на опозицията за анулиране на пакета от поправки , приет от Парламента и като отмени ред текстове в Конституционната реформа и я предложи за гласуване на референдум.

Частично отменени от съда са само някои положения, отнасящи се до избора на нови членове на Конституционния съд и на Висшия съвет на съдиите и прокурорите.
-
Гюл потвърди още веднъж решимостта на Турция

Турция предприема нова борба срещу терористичната организация ПКК.

Изпратена 08.07.2010 11:46:34 UTC

Обновена 08.07.2010 11:46:34 UTC

Президентът Абдулах Гюл потвърди още веднъж решимостта на Турция за интензивни усилия в борбата срещу терористичната организация и посочи,че държавните органи са взели съответните координирани решения по този въпрос.

Президентът Гюл отбеляза че за ликвидирането на терористичната организация в Кандил в Северен Ирак се провежда сътрудничество с Барзани .
-
Преглед на турския печат 08.07.2010

Днешните турски вестници

Изпратена 08.07.2010 13:01:32 UTC

Обновена 08.07.2010 13:01:32 UTC

8.07.2010 Предлагаме ви в резюме по-важните новини отпечатани в днешните броеве на турските вестници.

Вестник Стар в новина със заглавие „Съдът оповести решението си и народа ще каже думата си”, пише, че Конституционният съд е отхвърлил заведеното от основната опозиционна партия-Народно републиканската партия дело за анулиране на пакета с конституционни промени и че на 12 септември 2010 година в Турция ще се проведе референдум за поправки в турската конституция.

Вестникът пише, че Конституционният съд е решил, че предложението на Народно републиканската партия за анулиране на пакета с промени е противозаконно и единодушно е отхвърлил предложението.

Вестник Стар съобщава също, че са били анулирани някои от параграфите относно избора на членове на Висшия съдебен съвет и на Конституционния съд.

„ Даум направи дарение от 400 хиляди турски лири на турския воин” в новина с това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че бившия треньор на Фенербахче Кристоф Даум след като е подчертал, „нека това да бъде моя принос за жертвите на терора” е направил най-голямото дарение, направено от чужденец на Фондацията за подпомагане на турския воин Мехметчик.В новината дословно се предават и следните думи на треньора Кристоф Даум „Поради привързаността ни към Турция, пожелахме да помогнем на семействата на турските военнослужещи, загубили живота си в борбата с терора и на ветераните.”

„Протест срещу Израел от филмови звезди” в новина с това заглавие вестник Миллийет съобщава, че вестник Йерусалим пост е писал, че холивудските филмови звезди Мег Райън и Дустин Хофмън са се отказали да участват във филмовия фестивал в Йерусалим поради израелското нападение срещу кораба Мави Мармара.

Вестник Миллийет пише , че израелският вестник така също е съобщил, че и Принцът на Монако Алберт няма да участва във Фестивала поради същата причина.

Вестник Миллийет в друга своя новина пише, че 111 чуждестранни учени ще осъществят обиколка из Турция. В новината се сочи, че е бил подписан протокол между Съвета за висше образование, Турските въздушни линии, Турската асоциация на туристическите агенции и Турската асоциация на туристическите хотелиери и инвеститори, предвиждащ 111 световно известни учени, начело със спечелилите Нобелова награда и техните съпрузи да посетят Турция със цел да се запознаят с Турция и Турските университети.

„ Първата турска баронеса в Камарата на Лордовете” Вестник Ватан в новина с това заглавие съобщава, че туркинята Мерал Едже е била избрана за член на Камарата на лордовете в Английския парламент и че тя е първата туркиня получила благородната титла „баронеса”.В новината се отбелязва, че Мерал Едже живее в Англия от 50 години насам и английската преса е отделила широко място на избирането на баронесата за член на Камарата на лордовете.

Вестник Йени Шафак помества новина със заглавие „ 27 азиатскотихоокеански държави ще се срещнат в Истанбул”, в която се съобщава, че Конфедерацията на търговско-промишлените палати на страните от Азиатско-тихоокеанския регион е взела решение да проведе деловата си среща на високо равнище в Истанбул.

На културната страница на вестник Заман е поместена новина, в която се отбелязва, че Истанбул ще бъде столица на модата.Вестникът пише, че в Истанбул -столицата на европейската култура ще бъде открита седмица на Модата, в периода 25-28 август 2010 година. В новината се сочи, че Истанбулската седмица на модата ще бъде организирана в Истанбулския Технически Университет.

Вестник Стар на спортната си страница излиза с новина в която съобщава, че националният отбор на Испания е победил заслужено Германия с 1 на 0 в полуфиналния мач от Световното първенство в ЮАР.Испания ще спори за титлата с Холандия на 11 юли.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2