Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 5 юли 2010 г.

ТРТ новини - 05.07.2010 г.

Преглед на турския печат 05.07.2010

Обзир на новините по страниците на турския печат от 5ти юли 2010та година...

Изпратена 05.07.2010 07:25:43 UTC

Обновена 05.07.2010 11:37:21 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена "Посещение на президента Гюл по случай рожден ден" вестникът пише, че президентът Гюл е отпътувал за Казахстан за участие в церемониите по случай 12тата годишнина от обявяването на град Астана за столица и 70тия рожден ден на президента на Казахстан Нурсултан Назарбайев. В новината се подчертава, че на летището на Астана Гюл е бил посрещнат от премиера на Казахстан Карим Масимов и сочи, че по време на посещението той ще проведе и двустранни контакти с пристигналите за церемониите лидери на регионалните страни.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Разполагат с три възможности" сочи, че в изявлението направено във връзка с Израел, след завръщането си от Киргизия, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е отбелязъл, че от Израел очакват извинение, заплащането на обезщетения на смействата на убитите по време на операцията на "Мави Мармара" турски граждани и одобряване на сформирането на международна следствена комисия и на доклада който тази комисия ще подготви.
Вестник Хабертюрк пише в новината озаглавена "Дискусии за Турция в Израел" кризата предизвикана от срещата на израелския министър на търговията Бен Елиезер в Брюксел с външния министър на Турция Давутоглу продължава да се задълбочава и подчертава, че след като между Елиезер и израелския министър на отбраната Барак избухва разгорещен спор, заседанието на израелския кабинет се проваля. В новината пише, че на заседанието Бен Елезер е казал на Барак че е дал одобрението си за тази среща, но че е осведомил пресата изопачавайки новината.
Вестник Джумхурийет, в новината озаглавена "Специални сили на границата" пише, че на заседанието на кабинета за сигурност прведено на 21ви юни под председателството на президента Гюл, е било решено на 150 километровия отсек от границата с Ирак, простиращ се между Шемдинли и Хаккяри да бъдат базирани спецални оперативни подразделения сформирани от професионални войници. В новината пише, че базирането на тези сили ще започне през януари 2011та година и процесът ще приключи в срок от три години.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Пазарлъци за пет района" съобщава, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е започнала обиколката си в Южен Кавказ с посещение в Азербайджан. В новината пише, че на срещата между президента на Азербайджан Илхам Алиев и Клинтън, на която са присъствали и съпредседателите на Минската група към Европейската организация за сигурност и сътрудничество, е бил обсъден Нагорно-Карабахският проблем и е било отбелязано, че е възможно пет от седемте окупирани от Армения азербайджански територии, с изключение на областите Лачин и Келбечер, да бъдат предадени без да се предявват някакви условия на Азербайджан.
Вестник Заман в новината озаглавена "Почина шиитският лидер Фадала" пише, че вчера на 75 годишна възраст е починал лидерът на шиитската организация Хизбуллах Айетоллах Мухаммед Хюсеин Фадала. В новината пише, че Фадала е привличал внимание с позицията си по отношение на САЩ, с положителното си становище относно ролята на жените в ислямското общество и с умерените си възгледи по различни социални въпроси.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2