Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 1 април 2010 г.

Растежът,който отбелязва турската икономика,е забележителен !

Турците: с вдигната глава въпреки кризата !

Турция с ясна цел - прием в ЕС
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция с ясна цел - прием в ЕС

Покрай дебата около приема в ЕС Турция често бива представяна като молител. Растежът, който отбелязва турската икономика, е обаче забележителен. Дори страни като Германия могат само да мечтаят за подобни показатели.

Истанбул се задушава от пътното движение. Все повече зелени площи отстъпват място на буйното строителство. Така у някои жители на Истанбул се засилва желанието за здравословен живот. Магазини за биопродукти бележат бум. Благодарение на Яйнур Салиш край Босфора има вече и кабинети за хомеопатично лечение. Заедно със съпруга се Салиш открива преди две години своя пръв кабинет в околностите на Истанбул. Междувременно към хомеопатичната й фирма принадлежат още три филиала в цяла Турция.

Турците протестират срещу намесата на МВФBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турците протестират срещу намесата на МВФ

Преди десет години подобно начинание нямаше да има такъв успех, вярва Салиш. Според нея Турция е станала по-открита за нови тенденции. Освен това голяма част от пациентите, които посещават кабинета за хомеопатична терапия, са доста заможни.

Бум и по време на криза

Докато други средиземноморски страни като съседна Гърция са притиснати от тежка финансова криза, икономиката на Турция е динамична и продължава да привлича инвеститори. Вярно е, че годините на истински стопански бум са отминали - през 2009 страната регистрира икономически спад от шест процента. За тази година обаче отново се предвижда ръст от около четири процента.

Експертите виждат причината за този успех в това, че Анкара успя да се поучи от голямата стопанска криза през 2001. Тогава се въведе мащабна банкова реформа, която задължава финансовите институти в Истанбул да се съсредоточават върху местния си основен бизнес, вместо да се впускат в рисковани сделки на други континенти. Освен това правителството реформира социалното осигуряване и фискалната администрация.

Всичко това стана по искане на Международния валутен фонд, който от десетилетия отпуска кредити на своя клиент Турция. Преди две седмици турският премиер Ердоган изненадващо обяви, че сътрудничеството с Международния валутен фонд е приключило. "Стигнахме до извода, че не се нуждаем от нов кредит от МВФ", каза Ердоган и допълни, че и експертите на фонда са на същото мнение.

Помощ за закъсалата съседка?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Помощ за закъсалата съседка?

Подводните камъни остават

Положителната икономическа равносметка на правителството обаче е помрачена от рекордното равнище на безработицата, което междувременно надхвърля 13 процента. Особено драматичен е индексът на безработица сред младите хора. Според официални данни всеки четвърт турски гражданин под 25 години е без работа.

За бизнесменката Айнур Салиш образованието е ключът за трайна икономическа стабилност в Турция. Въпреки това кандидатката за членство в Европейския съюз прелива от самочувствие. Наскоро Турската търговска камара дори призова правителството в Анкара да помисли за евентуални помощ за съседна Гърция.

Радио "Дойче веле" /


Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2