Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 1 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 01.04.2010 г. !

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган направи обръщение към нацията

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията отдаде широко място на събитията от 1915та година в Османската държава.

Изпратена 01.04.2010 10:44:35 UTC

Обновена 01.04.2010 10:44:35 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията отдаде широко място на събитията от 1915та година в Османската държава. Ердоган, който разкритикува резолюциите одобрени от чуждестранните парламенти каза: „Нито САЩ нито Швеция имат пряка връзка с тези събития случили се преди около един век. Съществува ли обективен научен труд разкриващ с доказателства тези събития? Отговорът е не. Тогава на каква основа бяха приети тези резолюции? На основание на собствените си интереси, а може би в зависимост от вътрешно или външнополитическите интереси на партиите им... Комисията по външни връзки към Камарата на представителите на САЩ прие арменската резолюция с разлика от един глас. Тоест с гласа на един единствен член се прави опит да бъде осъдена една страна, една велика нация. Възможно ли е подобно нещо? С какво право правите това, на какво основание се опитвате да опетните една нация? Имате ли право на подобно нещо?”.

Премиерът Ердоган каза, че Турция желае историческата действителност да бъде доказана посредством документи и че решенията взети единственно под натиска на някои лобита нямат обвързващ характер от гледна точка на Турция.

Ердоган акцентува и на проекта за национално единство и братство и посочи, че проекта за демократични реформи има за цел обезпечаване на братството на цялото население на Турция.

Ердоган се спря и на положителните събития в сферата на икономиката и отбеляза, че за много кратък срок Турция се е превърнала в 17тата най-голяма икономика в света благодарение на предприетите стъпки и акцентува, че целят през 2023та година когато се навършват 100 години от обявяването на Република Турция, турската икономика да се нареди на 10 място в света.
-
Турция- Гърция

Турският национален отбор по хандбал за жени в третата си среща от елиминациите за Европейския шампионат победи отбора на Гърция с резултат 27 на 14.

Изпратена 01.04.2010 10:54:38 UTC

Обновена 01.04.2010 10:54:38 UTC

Турският национален отбор по хандбал за жени в третата си среща от елиминациите за Европейския шампионат победи отбора на Гърция с резултат 27 на 14.

Четвъртата си среща от елиминациите турският национален отбор ще играе на 3 април, събота отново с отбора на Гърция.

Срещата, която ще се играе в град Измир ще започне в 19:00 часа.
-
Ръст в сферата на износа

През месец март Турция осъществи износ на стойност 9 милиарда долара, което е 34 % повече в сравнение със същия период на 2009 година.

Изпратена 01.04.2010 10:46:52 UTC

Обновена 01.04.2010 10:46:52 UTC

През месец март Турция осъществи износ на стойност 9 милиарда долара, което е 34 % повече в сравнение със същия период на 2009 година.

През първото тримесечие на 2010 година Турция осъществи износ на стойност 25 милиарда долара.

През последната 1 година Турция осъществи износ на стойност 101 милиарда долара.

Най-голям е износът от сферите на автомобилостроенето и готовата конфекция.
-
Русия се опитва да преодолее шока

Русия се опитва да преодолее шока от нападенията в московското метро и руската автономна република Дагестан.

Изпратена 01.04.2010 10:52:06 UTC

Обновена 01.04.2010 10:52:06 UTC

Русия се опитва да преодолее шока от нападенията в московското метро и руската автономна република Дагестан.

Отговорността за нападението срещу московското метро бе поета от чеченския лидер Доку Умаров.

Чеченският лидер заяви във видеозапис, че руските военнослужещи нападащи селата в Ингушетия и Чечня убиват по много зверски начин цивилното население и се гаврят с труповете им. Доку Умаров отбеляза, че нападението срещу московското метро е отговор на нападението срещу село в Ингушетия и че ще продължат нападенията срещу руските цели.

Жертвите от нападението срещу московското метро бяха погребани една по една. В Русия започнаха демонстрации срещу администрацията.

Опозицията, която организира протестни демонстрации в Москва и Санкт Петербург отправи призив към руското правителство да отдава уважение към членовете от конституцията позволяващи организирането на протестни демонстрации. Опозицията разкритикува терористичните нападения в страната.

Продължава напрежението в руската автономна република Дагестан след нападението камикадзе отнело живота на 12 души мнозинството, от които полицаи.

Руските компетентни лица съобщиха, че кола-бомба е експлоадирала и че двама бойци са загинали, а един е бил ранен.

Все още не е установено дали експлозивите са били взривени съзнателно или по погрешка.
-
Мащабна операция срещу ПКК

В община Чукурджа, окръг Хаккяри бе започната мащабна операция срещу терористичната организация ПКК.

Изпратена 01.04.2010 10:49:14 UTC

Обновена 01.04.2010 10:49:14 UTC

В община Чукурджа, окръг Хаккяри бе започната мащабна операция срещу терористичната организация ПКК.

Операцията е подкрепяна от хеликоптери.

Съобщено бе, че от време на време турските военнослужещи влизат в горещ сблъсък с терористите на ПКК.
-
Гюл бе удостоен с държавния орден на Пакистан

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл проведе официални конаткти в Пакистан.

Изпратена 01.04.2010 10:41:02 UTC

Обновена 01.04.2010 11:56:47 UTC

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл проведе официални конаткти в Пакистан.

Гюл бе посрещнат с официална церемония в президентския дворец в Ислямабад.

Основната тема в двустранните срещи бе разгръщането на икономическите отношения, които ще затвърдят братството и приятелството между двете страни, а също така бяха обсъдени и потенциалните възможности на двете страни в сферите на енергетиката, транспорта, земеделието и текстила. Първо бяха проведени срещи насаме, а след това бе преминато към преговорите между делегациите на двете страни. Подписани бяха протоколи за сътрудничество в сферите на земеделието и инвестициите. Между Турция и Пакистан ще бъде започнат ЖП превоз и ще бъде придадено ускорение на морската търговия.

В последния ден от посещението си в Ислямабад президентът Гюл участва на обяда организиран в негова чест от президента на Пакистан Асъф Али Зердари и на церомонията по награждаване, на която президентът Зердари му връчи държавния орден на Пакистан.

Гюл е третият турски държавник удостоен с тази награда след премиера Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледдин Ихсаноглу.

В речта си на церемонията президентът на Пакистан Асъф Али Зердари благодари на президента Гюл за приноса му за разгръщането на отношенията между двете страни.

Президентът Гюл на свой ред подчерта, че Турция и Пакистан са две братски страни, отношенията между които са образцови.
-
Преглед на турския печат 01.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.04.2010 08:32:54 UTC

Обновена 01.04.2010 08:32:54 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава за посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Пакистан. В новината се отбелязва, че на съвместна пресконференция с президента на Пакистан Асъф Али Зердари, президентът Гюл е отправил призив към света да вземе участие в борбата, която води Пакистан срещу тероризма. Вестникът пише, че Гюл е съобщил, че първият товарен влак по направлението Турция-Пакистан ще бъде пуснат в движение през месец август и че името на влака е „Гюл”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Извинението на Сърбия е положително, но недостатъчно” съобщава, че Сръбският парламент с резолюцията, която одобри вчера е заклеймил избиването по време на войната в Босна на 8 000 бошнаци в Сребреница и е било поискано извинение от близките на жертвите. В новината се отбелязва, че бошнаците окачествяват това решение като положително, но недостатъчно и са акцентували, че Сърбия трябва да плати обезщетение на пострадалите и да изправи пред съда участниците в геноцида.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Сезон на терора в Русия” отбелязва, че в рамките на 3 дни са били осъществени 4 нападиния, които са отнели живота на 51 души. В новината пише, че още преди да е отминал шока от нападението в московското метро в руската автономна република Дагестан са били осъществени две отделни нападения камикадзе отнели живота на 12 души мнозинството, от които полицаи и причини раняването на близо 30 души. В новината се отбелязва, че чеченският сепаратистки лидер Доку Умаров е поел отговорността за нападението в московското метро и е посочил, че то е отговор на кървавото клане от 11 февруари в Ингушетия, което се отстоява, че е било осъществено срещу цивлини ингуши и чеченци.

Вестник Джумхуриет предава новината за срещата на президента на Франция Никола Саркози и президента на САЩ Барак Обама със заглавието „Споразумяване относно налагането на нови санкции” и съобщава, че Обама и Саркози на съвместна пресконференция в Белия дом са отправили общо послание към Иран. В новината се посочва, че президентът Обама е казал, че са предоставили възможност на Иран да поеме по правилния път и че са предупедили, че в противен случай Техеран трябва да бъде готов да понесе последиците. Обама е казал, че е настъпило време да се премине в действие по въпроса за налагането на санкции на Иран.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Първият ядрен реактор в Йордания” съобщава, че Йордания е подписала договор с Южнокорейски консорциум за строежа на ядрен реактор. В новината се отбелязва, че реакторът ще бъде готов най-късно за срок от 5 години и че до 2017 година ще бъде построена атомна централа. Вестникът посочва, че строежът ще бъде започнат през тази година в Ирбид.

Вестник Заман в новината със заглавие „Кризата свърши” предава, че от сферата на икономиката е пристигнала радваща новина. През последното тримесечие на 2009 година Турция е осъществила 6 процентен икономически ръст. Вестникът пише, че според специалистите този проецент, който е много над прогнозите е показател, че кризата е свършила.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2