Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 6 март 2010 г.

Turkiye haberler - 06.03.2010 !

Признаването на геноцида срещу арменците няма да попречи на помирението между Ереван и Анкара, смята Овик Абраамян
06 март 2010 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ереван. Председателят на арменския парламент Овик Абраамян смята, че признаването на геноцида над арменците не може да възпрепятства процеса на нормализиране на арменско-турските отношения, предаде Интерфакс.
„Решението на комисията по външни отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ стана начало на голям процес. Надяваме се, че не е далече денят, когато Камарата на представителите ще приеме резолюция за признаване на геноцида над арменците. Смятам, че е уместно да отбележа, че установяването на историческата справедливост не може да възпрепятства процеса на урегулиране на арменско-турските отношения,” се казва в писмо на Абраамян до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Турска фрегата е заловила предполагаеми сомалийски пирати
06 март 2010 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Анкара. Турска фрегата е заловила днес малък плавателен съд в Аденския залив, при което са били задържани седем предполагаеми пирати, предаде АФП.
Фрегатата „Гемлик”, която е действала в сътрудничество със силите на НАТО, е забелязала плавателния съд в ранните часове на днешния ден на 80 километра от бреговете на Сомалия. Корабчето се е намирало в охраняваната срещу пиратите зона в Аденския залив. На борда са намерени екипировка, която традиционно се използва при нападенията на пиратите.
Според официалната информация през 2009 година сомалийските пирати са отвлекли 68 кораба и са събрали 60 милиона долара под формата на откупи.

Турският премиер определи гласуването в САЩ на документа за арменския геноцид като „пародия”
06 март 2010 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува като „пародия” резолюцията на комисия в Конгреса на САЩ, определяща клането на арменци от Османската империя като геноцид, и предупреди че ще засегне ангажиментите на страната, предаде АФП. Гласуваният в Комисията по външни отношения в Камарата на представителите документ е продукт на „погрешна политика” и „не ни задължава”, каза Ердоган. Турция „не ще бъде възпряна от подобна комедия, пародия, свършен факт”, каза той в изказването си пред група бизнесмени в Истанбул.
„Искам ясно да заявя, че тази резолюция няма да ни навреди. Но ще навреди на двустранните отношения между страните, техните интереси и тяхната визия за бъдещето. Ние няма да сме губещите”, подчерта турският лидер.

РИА Новости: Турция е подготвила контрамерки, в случай че САЩ признаят геноцида срещу арменците
06 март 2010 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турция е подготвила план от ответни мерки в политическата, стратегическата, икономическата и военнотехническата сфера, който предвижда по-тясно сътрудничество с Русия, в случай че Конгресът на САЩ одобри резолюцията за признаването на геноцида срещу арменците в Османската империя, предаде РИА Новости, позовавайки се на турски медии.
Турция традиционно отхвърля обвиненията в масовото избиване на около 1,5 милиона арменци по време на Първата световна война и крайно остро реагира на критиките от страна на Запада по този въпрос.
Веднага след приемането на резолюцията в комисията по международните въпроси към Камарата на представителите на САЩ турското правителство отзова своя посланик във Вашингтон. В специално изявление на кабинета на министрите, разпространено по случая, се отбелязва, че „Турция осъжда проекта, обвиняващ турската нация в престъпление, което тя не е извършвала”.
Президентът на Турция Абдуллах Гюл, на свой ред, заяви, че решението на комисията „няма никаква стойност за турския народ”. „Това събитие вреди на усилията, полагани за осигуряването на мира и стабилността в Южен Кавказ, установяването на отношения на приятелство между народите”, се казва в изявление на турския лидер, разпространено от неговия пресцентър.
Рязко изявление по въпроса направи и външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, предупреждавайки, че приемането на резолюцията „може да доведе до прекратяване на процеса по нормализиране на отношенията между Турция и Армения”.
По-рано Анкара преди многократно, че приемането на резолюцията ще навреди на турско-американските отношения, както и на усилията за реализиране на турско-арменските протоколи, подписани през октомври миналата година в Швейцария, за нормализиране на отношенията между двете страни.
По информация на вестник „Сабах”, подготвеният от Анкара план предвижда в политическата сфера възможността за отмяната на визитата в САЩ на държавния министър Зафер Чаглаян, насрочена за 19 март, както и отказ от участие на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в планираната за периода 11-14 април среща по въпросите на ядрената сигурност. Тези въпроси предстои да бъдат обсъдени в понеделник, 8 март, на заседание на кабинета на министрите на Турция.
В отговор на одобряването на резолюцията в Камарата на представителите на САЩ турската страна в икономическата сфера може да преразгледа проектите за сътрудничество със САЩ, по-специално споразумения за доставка на авиационно оборудване, машини, продукция на химическата и хранително-вкусовата промишленост, и селското стопанство.
В стратегическата сфера, се отбелязва, че Турция „ще продължи процеса на сближаване с Русия”.
„Външното министерство и министерството на енергетиката на Турция обсъдиха алтернативи в енергийната политика. Анкара, отваряйки вратите за нови възможности за сътрудничество с Русия в сферата на енергетиката, ще призове Москва да увеличи въздействието си върху Ереван”, пише „Сабах”.
Контрамерките във военнотехническата сфера са разчетени за последния етап – в зависимост от процеса на прокарването на резолюцията в Конгреса на САЩ. Те предвиждат изтегляне на турския военен контингент от Афганистан и прекратяване на подкрепата за САЩ, в същото време се предвижда и преразглеждане на редица съвместни военни проекти, ограничаване на достъпа до въздушното пространство на Турция за самолети на Военновъздушните сили на САЩ и до турските бази на НАТО.

Администрацията на САЩ ще блокира гласуването по резолюцията за арменския геноцид
06 март 2010 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Барак Обама заяви, че ще се опита да блокира резолюцията, признаваща арменския геноцид от страна на Турция по време на Първата световна война, съобщава Би Би Си.
В четвъртък комисия на Конгреса одобри резолюцията, полагайки пътя за гласуване на въпроса в Камарата на представителите.
Но държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че администрацията на президента ще направи всичко възможно, за да не допусне гласуването по резолюцията да се състои.
По-рано Турция в знак на протест срещу резолюцията отзова своя посланик от Вашингтон.

Димитрис Друцас и Ахмет Давутоглу ще се срещнат в рамките на неформална среща на ЕС в Кордова
06 март 2010 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Атина. Заместник-министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас и турският външен министър Ахмет Давутоглу ще се срещнат днес рамките на неформалната среща на външните министри на ЕС в испанския град Кордова. Гръцки медии отбелязват, че на 9 март в Анкара ще заседава гръцко-турската работна група. Въпреки че тя се занимава с въпроси от „ниската политика”, Атина смята, че чрез нея може да създаде положителна динамика за задълбочаване на двустранните отношения. Да пристъпят двете страни по-надълбоко. Принос в тази насока ще има и предстоящото посещение на Друцас в Анкара в края на месеца.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2