Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 7 март 2010 г.

Dresden'de Osmanlı havası !

Dresden'de Osmanlı havası !

7 Mart 2010 / Süleyman SELÇUK/BERLİN

Osmanlı döneminden kalma eserlerin sunulduğu "Türckische Cammer" sergisi Dersden'deki Rezidans Sarayı'nda açıldı. Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, serginin Türk Alman dostluk köprüsünü kurmada önemli rol üstleneceğini belirtip, "70 yıl sonra halka açılan sergiyle bir hayal gerçekleşti" dedi.

Fotogaleri: DRESDEN'DE OSMANLI SERGİSİ.



ALMANYA'nın Dresden kentindeki Rezidans Sarayı'nda kapılarını ziyaretçilere açan "Türckische Cammer" adlı Osmanlı eserlerinin yer aldığı serginin açılışını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle yaptı. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin katıldığı toplantıda Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, geçmişte Dresden krallarının topladığı ya da satın aldığı Osmanlı eserlerinden oluşan koleksiyonun 70 yıldan sonra ikinci kez halka açılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu sergi Türk-Alman dostluk köprüsünün kurulmasında önemli rol üstlenecektir. Osmanlı dönemine ait değerli eserlerin 70 yıl sonra yeniden halka açılmasıyla bir hayal gerçek oluyor" dedi.

İki ülke arasında bağ
Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ün ülkenin sosyal yaşantısına, ekonomisine ve kültürüne büyük katkıda bulunduğunu kaydeden Acet, Almanya'daki Türk toplumunun iki ülke arasında önemli bir bağ oluşturduğunu, içinde yaşadığı ülkeye kültürel ve ekonomik katkı sağladıklarını dile getirdi. Sergide askeri malzemelerin yoğunlukta olmasına rağmen, diğer bazı el işi Osmanlı eserlerinin de yar aldığını ifade eden Acet, serginin büyük bir medeniyetin kültürünü yansıttığını kaydetti.

Gelecek kuşaklara aktarıyoruz
Saksonya Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanı Sabine von Schorlemer de, "Türckische Cammer" sergisinin dünyanın en önemli sergilerinden biri olduğunu belirterek, Dresden devlet Müzesi'nin 450. yılında böyle bir proje ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'a da bir bağ kurmaya çalıştığını söyledi.

Serginin "barok döneminin Türk modası nı" gösterdiğini belirten Schorlemer, Dresden krallarının Türk modasından etkilenerek çok sayıda Osmanlı eserini alarak koleksiyona kattığını, bunun da yabancı kültürlere verdikleri önemden kaynaklandığını ifade etti. Bir Dresden kralının evlilik töreninde şehir merkezinden geçen Elbe nehri boyunca 9 Osmanlı çadırının kurulduğunu ve askerlere Yeniçeri kıyafetleri giydirildiğini anlatan Schorlemer, "İnsanlığın en önemli sergilerinden birini gelecek kuşaklara aktarıyoruz" dedi.

Kaynak: hurriyet.de / Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2