Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 6 март 2010 г.

Панаир на милионерите в Истанбул !

Панаир на милионерите в Истанбул !

Автор: Нахиде Дениз – Истанбул

Пръстен за 3 милиона долара, сватбена рокля със скъпоценни камъни за 1 млн.долара лимузини за половин милион долара, яхти, макети на луксозни имения и хотели, диамантени мобилни телефони, часовници, бижута и още ред впечатляващи неща може да видите на панаира на милионерите, който тези дни се провежда в Истанбул.

Панаирът се организира за втора поредна годинав града край Босфора и се превърна в най-популярното изложение на луксозни стоки не само в Турция, но и в региона на балканите и близкия изток.

Миналата година панаирът на милионерите в Истанбул бе посетен от 15 хиляди души, тази година се очакват около 20 хиляди посетители от България, Гърция, Русия, Испания, Швеция, арабските държави.

В изложбения център Сиенер Експо на площ от около 20 хиляди кв. метра са изложени над 200 вида луксозни предмети на обща стойност около 100 млн. долара. Това е само една част от вещите, определяни като луксозно потребление, чиято стойност в световен мащаб надхвърля 200 млрд.долара.

"Звездата" на истанбулското изложение стана съпругата на покойния президент на Индонезия Сукарно. Тя пристигна вчера с частен самолет и по думите на организаторите на панаира напазарувала за около 1.5 млн. долара.

бнр / Портал Турция

:::

Експрезидентша пръска 1,5 млн. за глезотии !

Панаир в Истанбул събра милионерите !

Пръстен за $3 млн. и телефони с диаманти примамват паралиите на "Сиенер експо" !



Интересът към лукса тази година привлече близо 20 хиляди посетители
Струващи милиони бижута, обшити със скъпоценни камъни, рокли висша мода, мобилни телефони с диаманти, най-прочутите марки часовници и изискани парфюми, дизайнерски мебели, лимузини за по половин милион, яхти, самолети и хеликоптери, луксозни имения и хотели във вид на макети и още ред впечатляващи неща - всички те можеха да бъдат видени на панаира на милионерите в Истанбул, който приключи вчера. Изложението на лукса в града на Босфора се организира за трета поредна година и се превърна в най-популярното не само в Турция, но и на Балканите и Близкия изток. Миналата година неповторимото шоу бе посетено от 15 хиляди души. Тази година посетителите вероятно са надхвърлили 20 хиляди, пресмятат организаторите. Както се досещате, всички те са богаташи от Русия, Швеция, арабските държави. За тяхното внимание се състезаваха дизайнери и декоратори, архитекти, консултанти и търговци. Средища на подобни сбирки на елита са и Амстердам, Москва, Шанхай и Мюнхен.
В изложбения център "Сиенер експо" на площ от около 20 хил. кв. метра бяха изложени над 200 вида луксозни предмети на обща стойност около 100 млн. долара. Това бяха различни предмети от сферата на лукса, чието потребление в световен мащаб надхвърля 200 млрд. долара. Сред впечатляващите стоки бяха пръстен с елмази за 3 млн. долара и сватбен тоалет със скъпоценни камъни за 1 млн. долара, сътворен от турска дизайнерка. На панаира можеха да се купят и произведения на изкуството - картини, изделия от скъп порцелан, старинни сребърни предмети. Милионерите можеха да видят проекти на суперлуксозни недвижими имоти, които биха задоволили капризите им. "Звездата" на истанбулското изложение стана съпругата на покойния президент на Индонезия Сукарно. Тя пристигна вчера с частен самолет и по думите на организаторите на панаира "си е напазарувала" за около 1,5 млн. долара.
Панаирът е и място за среща на тези, които с парите си управляват света. За него не се продаваха билети - всички посетители бяха с покани. Нещо повече - те са задължени да са в подходящо облекло. На гала вечерята мъжете бяха в смокинг, а жените - във вечерни тоалети. През останалите дни господата трябваше да са в тъмни костюми.
Милионерите бяха посрещнати на червен килим също като звездите от шоубизнеса. Стотици представители на медиите отразяваха лъскавото събитие в турския мегаполис, което по думите на турския държавен министър Кюрсад Тюзмен допринася за просперитета на турския бизнес чрез качествените турски стоки и услуги. Турция е 15-ата по сила икономика в света и шестата в Европа, подчертаха организаторите. Подобни средища помагат на богатите хора да се чувстват специални, изключителни, смятат те.

стандарт / Портал Турция

:::

Хюсню Йозйегин е най-богатият турчин !



Най-богатият турчин през 2009 г. е Хюсню Йозйегин, президент на холдинга "Фиба"
ФОТО Интернет
Най-богатият турчин през 2009 г. е Хюсню Йозйегин, президент на холдинга "Фиба", определи авторитетното US списание "Форбс". Магнатът, който сега е на 66 години, притежава 3 млрд. долара. Йозйегин за втори път оглавява листата на най-богатите си сънародници. На второ място е Мехмед Емин Карамехмет, който контролира телекомуникационната компания "Тюрксел". Тя е най-големият мобилен оператор в Турция. Карамехмет наскоро бе осъден на 12 години затвор за незаконно присвояване на средства. На трета позиция е Шарък Тара, изселник от Македония, а четвърти е Ферит Шахенк, президент на "Догуш холдинг", който инвестира и в България. Неговото състояние възлиза на 2,1 млрд. долара.
През миналата година турските богаташи са станали по-богати с близо 55 на сто в сравнение с 2008 г., което означава, че "глобалната криза е отминала, те са върнали загубите си и вече са на печалба", обобщи авторитетното списание. Милиардерите в долари в страната са 28, докато през 2008 г. те са били само 13. Общо 100-те най-богати хора в южната ни съседка притежават 87 млрд. долара. Най-младият турски милионер в долари е 27-годишният Иман Чолакоглу. 24 жени са в листата на най-богатите турци, на първо място е Филиз Шахенк.
Най-богатата турска фамилия е Сабанджъ, със състояние от 10 млрд. долара. Империята, основана от Хачи Сабанджъ, днес включва над 50 компании в туризма, текстилната, хранителната и тютюневата индустрия и в банковото дело. Турският гигант, който оперира в цял свят, като изнася стоки в цяла Европа, Близкия изток, части от Азия, Северна Африка, Северна и Южна Америка. Гигантът е в партньорство с някои от най-големите световни компании като "Тойота", "Дюпон", "Филип Морис", Ай Би Ем и др. Тя е следвана от фамилията Коч, със 7,1 млрд. долара и разностранни бизнес интереси. А на трето място е фамилията Шахенк с 5,1 млрд. долара. Във фирмите на милиардерите работят около 1,3 процента от трудоспособното население на страната. Секторите, в които развиват дейност най-богатите, са преди всичко финансите, енергетиката, комуникациите, недвижимите имоти и туризма.
Румяна КОЧАНОВА

стандарт / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2