Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 22 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 22.02.2010

Турските избиратели с ключова роля за изборите в Холандия...

Значението на избирателите от турски произход нарастна поради факта, че обществените анкети сочат на челни места расистките партии....

Изпратена 22.02.2010 10:39:54 UTC

Обновена 22.02.2010 10:39:54 UTC

В Холандия продължават подготовките за насрочените за 3ти март избори за местни органи на властта.
Значението на избирателите от турски произход нарастна поради факта, че обществените анкети сочат на челни места расистките партии.
Кандидатите от турски произход призоваха всички избиратели от турски произход да гласуват на изборите.
Заместник-кметът на град Ротердам от Работническата партия Хамит Каракуш се срещна в джамията Мевляна с турските избиратели и ги призова непременно да гласуват на изборите от трети март.
Той припомни, че на изборите от 2006та година само 40 процента от турските избиратели са гласували и подчерта, че гласуването е пътят за увеличаване на авторитета и влиянието в обществеността.
Каракуш зяви, че изборите от трети март са с важно значение, тъй като могат да спомогнат за разрешаването на редица проблеми изправени пред турците като образование, безработица и бедност.
Той поиска турските избиратели да гласуват за кандидатите от турски произход.
Кметът на община Делфшавен, където се намира джамията Мевляна, Карлос Гончалвес също поиска от турските избиратели да гласуват на изборите от трети март и да дадат на расистите заслужения урок.
-
Открива се дирекция за външните турци...

Държавният министър Фарук Челик отбеляза, че скоро ще бъде основана дирекция за външните турци...

Изпратена 22.02.2010 10:37:25 UTC

Обновена 22.02.2010 10:37:25 UTC

Държавният министър Фарук Челик отбеляза, че скоро ще бъде основана дирекция за външните турци, посредством която турците живеещи в чужбина по-лесно ще могат да предават на турските учреждения исканията и оплакванията си.
Министър Челик разговаря в град Кьолн в Германия с представители на турски неправителствени организации.
Той отбеляза, че проекто-законът за учредяването на дирекция за външните турци ще бъде одобрен през месец март и че новото учреждение ще работи по-ефикасно и с по-малко бюрократични процедури.
Министър Челик каза, че турците живеещи в чужбина са изправени пред редица проблеми като сегрегация, двойно гражданство, образование, пенсия, и подчерта, че вече те няма да останат принудени да търсят учреждение, което да им помогне в разрешаването на проблемите, тъй като всички тези проблеми ще бъдат предавани на новата дирекция за външните турци.
-
Външните министри на Турция и Испания обсъдиха визови улеснения...

Мандатният председател на ЕС Испания още веднъж подчерта, че оказва пълна подкрепа на членството на Турция в ЕС....

Изпратена 22.02.2010 10:34:35 UTC

Обновена 22.02.2010 10:34:35 UTC

Мандатният председател на ЕС Испания още веднъж подчерта, че оказва пълна подкрепа на членството на Турция в ЕС.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, който се намира в испанската столица Мадрид за участие във втората междуправителствена конференция Турция-Испания, проведе разговор с испанския си колега Мигел Анхел Моратиньос. Двамата външни министри обсъдиха кризата с иранската ядрена програма а също така и новите преговорни глави, които може да бъдат отворени в рамките на присъединителните преговори между Туpция и ЕС и процеса за разрешаване на Кипърския проблем.
Министърът на външните работи на Испания Моратиньос още веднъж изказа пълнaта подкрепа на страната му за членството на Турция в ЕС.
Испания поиска и Турция да се присъедини към инициативата на ЕС за Босна и Херцеговина.
Давутоглу и Моратиньос също така се споразумяха да бъдат предприети дейности за улесняването на визовите процедури на турски бизнесмени, дейци на изкуството и академици пътуващи за Испания.
-
Стачка на пилотите на Луфтханза...

Пилотите на германската авиокопмания Луфтханза започнаха най-голямата в историята на германското въздухоплаване стачка...

Изпратена 22.02.2010 10:42:46 UTC

Обновена 22.02.2010 10:42:46 UTC

Пилотите на германската авиокопмания Луфтханза започнаха най-голямата в историята на германското въздухоплаване стачка с искането за подобряване на трудовите условия и грантиране на продължване на трудовия договор.
В стачката, която ще продължи четири дена участват над 4 хиляди пилота.
Луфтханза съобщи, че поради стачката до момента са били анулирани над 600 полета и се извини за създадените на пътниците проблеми и трудности.
Пилотите също така искат в обхвата на подобрените работни условия и продължаване на трудовия договор да бъдат включени и чуждестранните пилоти работещи във фирмата.
Един германски вестник писа, че Луфтханза е обещала на пилотите удължаване на трудовите договори до 2012та година.
В новината се отбелязва, че трудовите дотговори може да бъдат удължени и до 2013 или 2014та година и че Луфтханза иска да преговаря по този въпрос с пилотите.
-
Ердоган отпътува за Испания...

В Мадрид ще се състои втората междуправителствена конференция Турция-Испания...

Изпратена 22.02.2010 10:32:45 UTC

Обновена 22.02.2010 10:32:45 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отпътува придружаван от девет министри за испанската столица Мадрид, където ще се състои втората междуправителствена конференция Турция-Испания.
Конференцията придобива и специално значение поради поетото от Испания мандатно председателство на ЕС.
В Испания най-напред Ердоган ще разговаря на официална закуска организирана от фондацията Нуева Економика Форум с бизнесмени и политици.
След тази закуска, премиерът Ердоган и премиерът на Испания Сапатеро, които са съпредседатели на проекта на ООН Алианс на Цивилизациите, ще открият втората междуправителствена конференция.
По време на срещата Ердоган ще поиска от Сапатеро пълна подкрепа и конкретни стъпки във връзка с процеса на членство на Турция в ЕС.
След това премиерът Ердоган ще отпътува за град Севиля където ще получи наградата на фондацията НОДО, връчваща се на политици допринесли за междукултурния диалог и световния мир.
В Севиля премиерът Ердоган ще посети и комплексите, където се конструира съвместния военен транспортен самолет А 400 М, в който комплекс работят и турски инженери.
След посещението в столицата на арабския Андалузки халифат, град Кордоба, премиерът Ердоган ще се завърне в Анкара.
-
Преглед на турския печат 22.02.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 22ри февруари 2010та година...

Изпратена 22.02.2010 08:12:29 UTC

Обновена 22.02.2010 08:13:47 UTC

В днешния ни преглед на турската преса ви предлагаме най-напред новина на вестник Заман. Вестникът съобщава под заглавието "Испания въвежда визови улеснения", че по време на посещението на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу в Мадрид за участие във втората междуправителствена конференция Турция-Испания, той е обсъдил с испанския си колега Моратиньос редица актуални въпроси и според дипломатически източници е било решено Испания да въведе улеснения в издаването на визи за турски академици, дейци на изкуството и бизнесмени. Вестникът пише, че Давутоглу и Моратиньос са се спрели основно на посещението на Давутоглу в Техеран в рамките на усилията за мирно разрешаване на ядрената криза между Иран и западните страни, на откриването на нови преговорни глави в присъединителните преговори между Турция и ЕС и на процеса на преговори за разрешаване на кипърския проблем.
В новината под заглавието "Призив към ЕТА да остави оръжието" вестник Хабер Тюрк пише, че партията Батасуна водеща политическата борба за независимостта на Баската област от Испания, е отправила към организацията ЕТА водеща от 40 години насам въоръжена борба за независимост на Баската област призива да остави оръжието. В новината пише, че в изявление за издаващия се на баски език вестник Беррия, лидерът на забранената в Испания политическа партия Батасуна Руфи Ечеберия е поискал от ЕТА да прекрати нападенията и сочи, че според баския вестник, този призив е доказателство за тайната борба за надмощие между партията Батасуна и терористичната организация ЕТА, която поддържа близки връзки с тази партия.
"Стана ясен политикът който ще заеме мястото на Юлия". В новината с това заглавие вестник Йени Шафак съобщава, че новоизбраният държавен лидер на Украйна Виктор Янукович е определил три кандидата за опразнения от Юлия Тимошенко пост на премиер-Сергей Тигипко, Арсений Ятсенюк и Николай Азаров. Вестникът припомня, че лидерът на партията "Силна Украйна" Сергей Тигипко е получил 13,3 процента от гласовете на проведения на 17ти януари първи тур на президентски избори.
Вестник Джумхурийет, в новината озаглавена "Бедствено наводнение в Португалия" съобщава, че проливните валежи са предизвикали катастрофално наводнение на португалсикя остров Мадейра в Атлантическия океан и че поройните води и свлачищата са отнели живота на 42ма души. Вестникът съобщава, че португалски компетентни лица са отбелязали, че има над 120 ранени и близо 250 души са останали без подслон. Подчертава се, че жилищата са останали затрупани под слоеве кал и автомобилите са били завлечени от поройните води в океана, и се отбелязва, че продължават усилията за спасяването на жителите на острова останали затрупани под рухналите жилища.
Вестник Миллийет се е спрял на едно твърдение на британския вестник Сънди Таймз. В новината пише, че според британския вестник, заповедта за атентата по време на който бе убит един от лидерите на Хамас, Махмуд Ел Мабхух, е била дадена на израелското разузнвателно управление МОССАД лично от страна на премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2