Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 20 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 20.02.2010 !

Вчера заседава Съвета за национална сигурност

Вчера под председателството на президента Абдуллах Гюл се състоя първото заседание на Съвета за национална сигурност за 2010 година.

Изпратена 20.02.2010 11:35:25 UTC

Обновена 20.02.2010 11:35:25 UTC

Вчера под председателството на президента Абдуллах Гюл се състоя първото заседание на Съвета за национална сигурност за 2010 година.

На заседанието, което се проведе в президентската резиденция Чанкая бе обсъден развоя на събитията вътре и извън страната.

В изявлението направено след края на заседанието бе акцентувано, че борбата срещу терора ще бъде продължена с решителност и бе отправен призив към гражданите да заемат позиция, която да затвърди още повече братството между отделните групи.

В изявлението се отбелязва, че доклада на Европарламента и съдебните решения взети срещу кипърския турски народ от международните съдилища нанасят вреда на процеса на преговори по Кипърския въпрос.

На заседанието бяха обсъдени и проблемите с Гърция свързани с териториалните води в Егейско море и бе отбелязано, че волята на Турция за разрешаването на въпросните проблеми продължава.
-
Повишиха кредитния рейтинг на Турция

Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Турция от ВВ - на ВВ.

Изпратена 20.02.2010 11:41:59 UTC

Обновена 20.02.2010 11:41:59 UTC

Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Турция от ВВ - на ВВ.

"Стандарт енд Пуърс" акцентува, че през последните 10 години Турция е намалила своите дългове и посочи, че ако подобренията в икономиката продължат през следващите 12 и 24 месеца кредитния рейтинг на Турция може да бъде повишен.

Тази положителна вест предизвика положителни реакции на пазарите.
-
Русия поиска официално обяснение от България

Русия поиска официално обяснение от България относно плановете за разполагане на американската система за противоракетна отбрана на българска територия.

Изпратена 20.02.2010 11:46:27 UTC

Обновена 20.02.2010 11:46:27 UTC

Русия поиска официално обяснение от България относно плановете за разполагане на американската система за противоракетна отбрана на българска територия.

В изявлението направено от Външното минестрество на Русия се отбелязва, че проучват дали са проведени или не преговори между България и САЩ относно разполагането на части от американската система за противоракетна отбрана в Европа на българска територия и ако са проведени кои въпроси са били дискутирани.

В изявлението се отбелязва, че посланика на България в Москва е бил привикан във външното министерство за да даде информация по въпроса.

София и Вашингтон бяха публикували информация, че двете страни водят преговори за разполагането на части на американската система за противоракетна отбрана в Европа на територията на България.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че подкрепя участието на България в нова американска противоракетна система в Европа.
-
Парламентът на Южен Кипър прие декларация отхвърляща гарантьорството

Парламентът на кипърската гръцка администрация прие с единодушие декларацията отхвърляща гаранциите и правото на гарантьорство в Кипър.

Изпратена 20.02.2010 11:38:24 UTC

Обновена 20.02.2010 11:38:24 UTC

Парламентът на кипърската гръцка администрация прие с единодушие декларацията отхвърляща гаранциите и правото на гарантьорство в Кипър.

Кипърските гръцки вестници писаха, че президента на ТРСК Мехмет Али Талят е потърсил по телефона лидера на кипърските гърци Димитрис Христофиас и лидера на главната опозиционна партия „Демократичен сбор” Никос Анастасиадис и е поискал въпросната декларация да не бъде одобрявана.

Христофиас и Анастасиадис също потвърдиха, че са разговаряли по телефона с Талят.

Кипърската гръцка преса отстоява, че Талят като довод за това свое искане е посочил вероятността премиера Дервиш Ероглу да представи на парламента на ТРСК декларация предвиждаща продължаването на гарантьорството на Турция в Кипър.
-
Турция заклейми нападението в Пакистан

Турция заяви, че е дълбоко потресена от големия брой жертви и ранени в нападението осъществено в Северен Пакистан и заклейми нападението.

Изпратена 20.02.2010 11:50:28 UTC

Обновена 20.02.2010 11:50:28 UTC

Турция заяви, че е дълбоко потресена от големия брой жертви и ранени в нападението осъществено в Северен Пакистан и заклейми нападението.

В изявлението направено от външното министерство се отбелязва, че Турция ще продължи подкрепата си за борбата на Пакистан с тероризма и крайния радикализъм.
-
Реакциите продължават да растат...

Продължават да растат реакциите на международната общественост срещу Иран, който продължава да реализира ядрената си програма без да прави каквито и да е отстъпки.

Изпратена 20.02.2010 11:43:55 UTC

Обновена 20.02.2010 11:43:55 UTC

Продължават да растат реакциите на международната общественост срещу Иран, който продължава да реализира ядрената си програма без да прави каквито и да е отстъпки.

Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ за първи път оповести, че се съмнява, че Иран води дейности за производството на ядрено оръжие. Русия и Франция предупредиха Иран да смени позицията си.

Говорителят на външното министерство на Русия Андрей Нестеренко каза, че Иран трябва да продължи сътрудничеството си с МААЕ за да може да докаже, че ядрената й програма има напълно мирни цели.

Нестеренко предупреди, че в противен случай ще бъдат задълбочени международните санкции.

Вънишното министерство на Франция също прикани Иран към сътрудничество.
-
Преглед на турския печат 20.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.02.2010 09:44:37 UTC

Обновена 20.02.2010 09:44:37 UTC

Вестник Сабах съобщава, че Съветът за национална сигурност е отправил посланието, че борбата срещу терористичната организация ПКК ще бъде продължена с решителност. Вестникът отбелязва, че вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност, което се състоя под председателството на президента Абдуллах Гюл е приключило със заключителна декларация от 4 параграфа. Съветът за национална сигурност е посочил, че борбата срещу терористичната организация ПКК ще бъде продължена с решителност и е акцентувал на братството. Съветът за национална сигурност е предупредил всички организации и учреждения извън ООН да не оказват намеса на преговорите в Кипър.

Вестник Заман предава, че министърът на отбраната на Косово Фехми Муйота е казал, че Турция е изиграла важна роля за провъзгласяването и утвърждаването на независимостта на страната му, която все още е много млада република. Вестникът сочи, че Фехми Муйота е посочил, че турските сили намиращи се на служба в Косово водят дейности в различни сфери като инфраструктурата и социалните дейности.

Вестник Стар пише, че в Истанбул са били предприети първите стъпки за увеличаването на търговския обем с Русия на 100 милиарда долара в рамките на 5 години. Вестникът съобщава, че на преговорите в Истанбул осъществени между делегацията на Турция водена от министъра на енергетиката Танер Йълдъз и руската делегация водена от вицепремиера на Русия Игор Сечин е бил постигнат съществен напредък по редица въпроси. В новината се отбелязва, че преговорите за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика ще бъдат продължени на 9 март в Москва.

Вестник Миллиет предава, че Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ за първи път е изразила съмнението, че Иран прави опити за производство на ядрено оръжие. В доклада подготвен от новия председател на МААЕ Юкия Амано, който започна длъжност през Декември 2009 година се отбелязва, че разузнавателната информация на Агенцията утвърждават безпокойствата, че Иран води тайни дейности за производство на материали необходими за изработката на ядрено оръжие. В доклада също така се отбелязва, че Иран все още не е представил доказателства, че ядрената програма на страната се реализира с мирни цели и че Техеран е свел до минимум сътрудничеството си с МААЕ.

Вестник Хюрриет съобщава, че САЩ са планирали да разположат противоракетен щит на територията на Турция срещи евентуални заплахи от региона и главно от Иран, но че Анкара гледа студено на това предложение тъй като се безпокои да не развали отношенията си с Техеран. Вестникът предава, че турските дипломати са на мнение, че реализирането на този проект трябва да бъде осъществено с широката подкрепа на НАТО, а не със специален договор със САЩ.

Вестник Заман съобщава, че Турските авиолинии, които са се наредили на 4 място в Европа планират тази година да увеличат броя на пътниците си на 31 милиона души, а през 2012 година на 40 милиона.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2