Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 31 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 31.01.2010 !

Турски пътнически самолет се приземи аварийно в Анкара заради сигнал за поставена бомба
31 януари 2010 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски пътнически самолет се приземи аварийно на летището в Анкара заради сигнал за поставена бомба, предаде АФП. Самолетът със 150 пътници на борда е извършвал полет от Истанбул до източния турски град Ван. В Анкара машината е била претърсена, като не са открити следи от експлозиви.

Евронюз ще отвори важна врата за Турция, каза вицепремиерът Бюлент Арънч

31 януари 2010 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С емисията на турски език Евронюз ще отвори важна врата за Турция – страната ще отправя през нея послания и ще печели много от това, заяви в Истанбул турският държавен министър и вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от Анадолската агенция. Усилията на Турция за пълноправно членство в ЕС ще станат по-силни с приноса на Евронюз, посочи вицепремиерът на церемония в Истанбул.
Истанбулската търговска камара организира церемония по повод началото на емисията на турски. Евронюз започна на 30 януари предавания на турски, които ще се транслират в света от 34 сателита. Телевизионният канал Евронюз излъчва непрекъснати денонощни емисии на осем езика – английски, френски, немски, италиански, испански, португалски, арабски и руски.
Съгласно споразумение, подписано през 2008 г., турското държавно радио и телевизия ТРТ стана четвъртият по големина партньор в Евронюз с дял от 15,7%, отбелязва агенцията. Евронюз има 21 акционери, включително водещи телевизионни канали от европейски страни – Франция е с дял от 25%, Италия – 21%, Русия – 19% и Швейцария – 9%.

Кметът на Къркларели подкрепя възстановяването на българската църква в града
31 януари 2010 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на Къркларели подкрепя възстановяването на българската църква „Свети Никола” в града – това каза в интервю за Агенция “Фокус” Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията в Министерски съвет. Кметът е помогнал на български архитект да посети разрушената църква в някогашния Лозенград. Засега обаче в бюджета на Дирекцията по вероизповеданията не се предвиждат средства за възстановяването й; възможно е това да се случи след актуализацията на бюджета за второто полугодие, обясни Емил Велинов. Идеята за възстановяването на църквата среща подкрепата на министъра без портфейл Божидар Димитров.
До намирането на средства екип от български архитекти под ръководството на арх. Васил Китов ще работят по проекта за възстановяване на храма. Арх. Китов е автор на двата проекта за възстановяване на двете български църкви в Одрин „Свети Георги” и „Свети Свети Константин и Елена”. „Надявам се, че този проект ще мине по-бързо, ние винаги сме карали по законовия ред. Така за църква „Свети Георги” чакахме близо две години, за да ни одобрят проектите, за „Свети Свети Константин и Елена” чакахме девет – десет месеца. Но въпреки това – ще имаме възможност да работим и на този обект, съгласно законите за паметниците на културата в Турция”, каза Емил Велинов.
Денка КАЦАРСКА

Снимки: архив
Кметът на Къркларели Джаавит Чалаян на среща с представители на Летен университет за Странджа и българската църква "Свети Никола" в Къркларели.

До лятото може да приключи ремонтът на метоха край храм "Свети Стефан" в Истанбул
31 януари 2010 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Вселенският патриарх Вартоломей е обещал на българския министър-председател Бойко Борисов да освети сградата на метоха до храм „Свети Стефан”, когато реставрацията бъде завършена. Очаква се това да се случи през пролетта или лятото. В интервю за Агенция “Фокус” директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов каза, че българската страна е отделила 40 000 евро, с които да се извърши външният ремонт на метоха като съпътстваща сграда до храм „Свети Стефан”. „Вътрешният ремонт на метоха ще приключи до месец – месец и половина и върви много успешно. Остава сградата да бъде реставрирана екстериорно и подобаващо да заеме своето място в църковния комплекс”, каза Емил Велинов.
След ремонта се очаква на долния етаж на метоха изцяло да бъде възстановена печатницата. В помощните помещения може да се експонира музей. На втория етаж на сградата е имало малко българско кафене. На среща в храм „Свети Стефан” с кмета на Община Фенер министър-председателят Бойко Борисов е получил предложението - да се направи подлез или надлез над самата улица, при което входът на метоха да бъде изнесен от лявата страна на сградата. Посетителите на „Свети Стефан” ще имат възможност на втория етаж да посетят кафене, да си закупят спомен от малък църковен магазин, тъй като има много книги за църква „Свети Стефан”, за Българската Екзархия, има предмети, които може да се изложат.
На третия етаж ще има пет обзаведени гостни стаи като хотел за поклонници – българи. В дясната част ще има един или два апартамента за пазачите, които ще наблюдават двата обекта и ще живеят там и евентуално – за българските свещеници, каза Емил Велинов.
Денка КАЦАРСКА



Парламентарните избори в Турция ще бъдат през 2011 г., каза премиерът Ердоган

31 януари 2010 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ергодан каза днес, че в Турция ще има парламентарни избори през 2011 г., както е предвидено, предаде Анадолската агенция. Парламентарните избори може да бъдат произведени малко по-рано от юли 2011 година поради климатичните условия, поясни премиерът. Той уточни, че нищо друго не може да се обсъжда и изборите ще бъдат произведени в редовното време.
”Турция трябва да свикне с това. Не трябва да бъдем примитивна страна, която сменя правителството си на всеки 16 месеца”, каза Ердоган в предаване на турското държавно радио ТРТ.

Агенция „Фокус” припомня:
Предишните парламентарни избори в Турция бяха произведени предсрочно на 22 юли 2007 г., след като парламентът не успя да избере президент на страната и съгласно конституцията бяха свикани общи избори. С промените в основния закон на страната /от октомври 2007 г./ депутатският мандат бе намален от пет на четири години. Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайп Ердоган за пореден път спечели вота през 2007 г. и има мнозинство в 550-членното Велико национално събрание.

България очаква да спре заглушаването на български радиостанции от турски по южната граница
31 януари 2010 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. България има ясни и недвусмислени очаквания за решаване на проблема със заглушаването на български радиостанции от турски по Черноморието и южната ни граница. Това е една от темите, която е предмет на разговори на работна група на смесената българо-турска междуправителствена комисия по нерешените въпроси. В интервю за Агенция “Фокус” заместник-министърът на външните работи Марин Райков заяви - действително за съжаление се допускат радиодифузии на българска територия. „По този въпрос очаквам относително бързо намиране на решение, защото европейските изисквания и международните ангажименти и на Турция, и на България са ясни и недвусмислени в това отношение. Трябва да се вземат бързи мерки, за да може тази работна група по най-бързия начин да приключи своята работа. Очакванията на българска страна имат толкова ясни и недвусмислени основания и не допускам по тази тема да продължим още дълго да обменяме мнения. По-скоро – следва да се очаква турската страна да изпълни своите ангажименти по този въпрос” - каза Марин Райков.
Денка КАЦАРСКА

Марин Райков: Работим усилено по издирване на документи за обезщетенията на тракийските българи
31 януари 2010 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на външните работи Марин Райков очаква преговорите за обезщетенията на наследниците на тракийските бежанци да продължат дълго време. Те са предмет на разговор на работна група в рамките на смесената българо-турска междуправителствена комисия за решаване на нерешените въпроси между двете страни. В интервю за Агенция “Фокус” Марин Райков заяви: „По този въпрос ще се преговаря вероятно също не малко време. Както по всички останали, аз очаквам това да продължи доста дълго време, при всяко положение ще има поредица от срещи на смесената комисия”, каза Райков.
Българската страна работи много усилено по осигуряване на архивни и всякакви други доказателства, с които да подкрепи своите очаквания; допускам, че турската страна прави същото в обратна посока, но това е един нормален диалог и аз очаквам да се намери някакво решение по този въпрос, макар и след доста време, добави той.
Денка КАЦАРСКА

България очаква връщането на болница "Евлоги Георгиев" в Истанбул
31 януари 2010 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. България очаква връщането на болница „Евлоги Георгиев” в Истанбул като част от решаването на проблема с отнетите в различни периоди имоти на Българската екзархия. В интервю за Агенция “Фокус” заместник-министър Марин Райков коментира, че това е един от имуществените въпроси, които трябва да бъдат обсъждани от смесената българо-турска междуправителствена комисия по нерешените въпроси. Сред имуществените въпроси България изтъква на преден план ясните си и категорични очаквания първо, за възстановяване на отнетите в различни периоди имоти на Българската екзархия. В т.ч. и въпросът за болницата „Евлоги Георгиев” в Истанбул – каза той. „Не е тайна, че през 1988 г. по един неприемлив за българската страна начин тази болница ни е била отнета, в контекста на други взаимоотношения и друг климат в двустранната комуникация. Сега очакваме да се изпълни обещанието дадено още преди десет години от тогавашния министър-председател Месут Йълмаз – да бъде върната тази болница, защото няма никакво основание тя да продължава да бъде в сегашното си положение. Очакваме решаването на този конкретен въпрос като един символичен акт: че можем да извадим от общия пакет една тема и ударно да я решим, за да дадем тласък на двустранните отношения. Именно в този контекст българският министър-председател е подчертал този въпрос като важен. Комисията ще обсъжда всички теми, свързани с очакванията за връщане на екзархийските имоти” – каза Марин Райков.
Денка КАЦАРСКА

Марин Райков: В Турция ясно беше заявено - без посредници в отношенията
31 януари 2010 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. В Турция имаше ясна декларация от министър-председателя Бойко Борисов, че в отношенията между двете държави повече няма никакво място за партия, която би била посредник между двете страни. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Марин Райков, заместник-министър на външните работи. „Очевидно е за какво става дума, очевидно е, че ако някой някога е инвестирал в тази „телефонна линия”, в България няма кой повече да вдига телефона”, коментира той.
Между България и Република Турция ще има едни много добри съседски отношения, основани на общи проекти, на общи ценности, но тези отношения няма да се развиват чрез посредничеството на една политическа партия от българския политически живот. Двете правителства ще контактуват директно като представители на две суверенни държави – коментира Марин Райков.
По отношение на европейската тема, Марин Райков каза: От българска страна министър-председателят Бойко Борисов ясно и недвусмислено посочи, че ние подкрепяме европейските реформи, които се извършват от правителството на г-н Ердоган, и смятаме, че тези реформи, ако бъдат продължени, могат да дадат европейска перспектива на развитието на тази страна. Ние говорим за това и не се ангажираме с въпроса за това – дали има перспектива за членство или няма перспектива за членство.
Денка КАЦАРСКА

Евронюз: Турция призова ЕС по-активно да съдейства за „Набуко”
31 януари 2010 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция призова ЕС по-активно да съдейства в разрешаването на трудностите, възникнали пред реализирането на проекта „Набуко”. Независимо от подписаното междуправителствено споразумение между страните-участници в консорциума, все още липсват 7 млрд. евро за строителството на газопровода. Не е разрешен и проблемът със „синьото гориво”, което да захранва Европа по тръбопровода, който трябва да бъде алтернатива на руските доставки.
„Европейският съюз все още не приема на сериозно проекта „Набуко”. За гарантиране работата на газопровода са необходими годишно 30 млн. куб. м газ. Имали възможност за това днес? Не. Няма достатъчно газ, а освен това и самия газопровод все още липсва. Какво тогава обсъждаме?”, пита в интервюто си за Евронюз турският премиер Реджеп Тайп Ердоган.

Турският премиер разкритикува френския президент
31 януари 2010 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реждеп Райип Ердоган разкритикува френския президент Никола Саркози зарази съпротивата му на присъединяването на Турция към Европейския съюз, предаде АФП.
Членството в ЕС е „мечта на нашата страна от половин век насам”, каза Ердоган в интервю по случай стартирането на програмата на телевизия „Евронюз” на турски език.
„Понякога Саркози говори неща, с които разумът не може да се съгласи. Но каквото и да казва той, ние ще продължим, освен ако всичките членове на ЕС не кажат, че не искат Турция”, каза турският премиер, коментирайки съпротивата на френския президент.
„ЕС без Турция би бил незавършен – на него ще му липсва нещо”, изрази мнение Ердоган.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2