Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 31 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 31.01.2010 !

Турция ще е домакин на среща за Най-слабо развитите страни...

Решено бе четвъртата конференция на ООН за Най-слабо развитите страни да бъде проведена през първата половина на 2011та година в Турция.

Изпратена 31.01.2010 10:24:24 UTC

Обновена 31.01.2010 10:24:24 UTC

Решено бе четвъртата конференция на ООН за Най-слабо развитите страни да бъде проведена през първата половина на 2011та година в Турция.
В решението прието от Общото Събрание на ООН се изказва задоволство от искането на Турция да бъде домакин на тази конференция и се подчертава, че това искане е одобрено.
Сочи се, че категоричната дата и мястото на провеждане на конференцията ще бъдат уточнени след консултации с Турция.
На конференцията, която ще бъде проведена по всяка вероятност в Истанбул и подготовката за която ще отнеме близо една година, ще присъстват висши представители от 49тте най-слабо развити страни в света и представители на частния сектор и на неправителствените организации.
Подчертано бе, че на конференцията ще бъдат обсъдени пътищата за осигуряването на стабилно икономическо развитие в тези най-слабо развити страни в света.
-
Юронюз започва емисии на турски език...

С церемония организирана в Истанбул бе официално поставено началото на излъчванията на турски език на реномирания информационен телевизионен канал Юронюз...

Изпратена 31.01.2010 10:28:17 UTC

Обновена 31.01.2010 10:28:17 UTC

С церемония организирана в Истанбул бе официално поставено началото на излъчванията на турски език на реномирания информационен телевизионен канал Юронюз.
Емисиите ще се осъществяват в сътрудничество с Турското Радио и Телевизия и тази стъпка се оценява като важна крачка в рамките на процеса на присъединяване на Турция в ЕС.
Церемонията бе организирана в премиерската резиденция в двореца Долмабахче.
В словото което произнесе премиерът Ердоган акцентува значението което ще имат емисиите на турски език на Юронюз за процеса на членство на Турция в ЕС и подчерта че тези емисии ще допринесат за имиджа на Турция в Европа и ще дадат възможност за по-обективното представяне на страната.
Държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч заяви че Турското Радио и Телевизия продължава да реализира нови проекти и че емисиите на турски език на Юронюз ще бъдат проследявани посредством 34 спътника и посредством интернет във всички страни по света.
Генералният директор на Турското Радио и Телевизия Ибрахим Шахин подчерта, че са провели много труден преговорен процес с Юронюз и че са проявили упоритост за да бъде набран подходящ персонал.
Юронюз бе открит през 1992ра година по инициатива на Европейския Съюз за излъчвания и осъществяваше емисии за 121на страни.
До момента Юронюз излъчваше новини на английски, френски, германски, руски, италиански, испански, арабски и португалски и турският език стана деветия емисионен език.
Турското Радио и Телевизия ще притежава 15,70 процента от акциите на Юронюз и благодарение на сътрудничеството на ТРТ, Юронюз ще излъчва новини в течение на 24 часа.
Турското Радио и Телевизия стана едно от 14тте медийни учреждения, които имат глас при приемането на решения засягащи Юронюз.
-
Конференция за Палестина в Уганда...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин отправи от Уганда важни послания във връзка с палестинския проблем....

Изпратена 31.01.2010 10:32:22 UTC

Обновена 31.01.2010 10:32:22 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин отправи от Уганда важни послания във връзка с палестинския проблем.
В изявлението, което направи от Уганда където се намира за участие в заседанието на Парламентарния Съюз на организацията Ислямска Конференция, председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин подчерта, че Турция ще продължи да изразява позициите си по палестинския проблем.
Палестинският проблем е главна тема на заседанието и се водят преговори за възприемането на съвместна позиция относно военните престъпления на Израел в Ивицата Газа.
Мехмед Али Шахин отбеляза, че Туpция винаги е оказвала подкрепа на преговорите между Израел и Палестина и искат проблемът да бъде разрешен чрез основаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.
В словото си Мехмед Али Шахин засегна и кипърския проблем и подчерта, че не кипърските турци, а кипърските гърци са отговорни за неразрешаването на проблема и че проблемът ще се разреши въз основа на параметрите на ООН и на платформата на ООН.
След приключването днес на конференцияата, ще бъде публикувана съвместна декларация във връзка с палестинския проблем.
-
Изложба на ислямската наука...

В столицата на Великобритания Лондон бе открита изложба на тема "Приносът на Исляма за науката"...

Изпратена 31.01.2010 10:43:59 UTC

Обновена 31.01.2010 10:43:59 UTC

В столицата на Великобритания Лондон бе открита изложба на тема "Приносът на Исляма за науката".
Сред изложените експонати в Музея на Науката в Лондон са много непознати досега открития на ислямски учени от периода 7-16ти век.
Един от най-интересните експонати е макет на проектирания през 13ти век Слонски Часовник.
Също така голям интерес предизвиква и триметрово копие на начертана през 12ти век от ислямския пътешественик Мухаммед Ел Идриси географска карта.
След Лондон, изложбата целяща по-доброто представяне на исклямската религия, ще бъде открите и в други градове в Европа.
-
Чавушоглу се завърна в Турция...

Новоизбраният председател на Парламентарната Асамблея на Европейския Съвет Мевлют Чавушоглу пристигна в Турция...

Изпратена 31.01.2010 10:34:51 UTC

Обновена 31.01.2010 10:34:51 UTC

Новоизбраният председател на Парламентарната Асамблея на Европейския Съвет Мевлют Чавушоглу пристигна в Турция.
В Истанбул Чавушоглу бе посрещнат от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш.
Чавушоглу подчерта, че вече никой не може да оспори европейската принадлежност на Турция.
Мевлют Чавушоглу бе приет и от премиера Ердоган.
-
Борисов разговаря с Топбаш...

Премиерът на България Бойко Борисов се срещна с кмета на Истанбул Кадир Топбаш...

Изпратена 31.01.2010 10:36:41 UTC

Обновена 31.01.2010 10:36:41 UTC

България желае да се възползва от опита придобит от Турция в рамките на подготовката на Истанбул за Европейска Културна Столица на 2010та година.
Премиерът на България Бойко Борисов който е на посещение в Турция се срещна с кмета на Истанбул Кадир Топбаш.
На срещата бе прието решение за обмяна на опит между Истанбул и София.
-
Преглед на турския печат 31.01.2010

Преглед на новините по страниците на някои от турските ежедневници от 31ви януари 2010та година.

Изпратена 31.01.2010 08:04:25 UTC

Обновена 31.01.2010 08:04:25 UTC

Прегледа на днешната турска преса ще започнем с новина на вестник Хабер Тюрк. В новината озаглавена "Давутоглу отправи предупреждение относно Ел Каиде", вестникът пише, че Давутоглу е подчертал, че дори да бъде установен мир между афганистанското правителбство в Кабул и Талибанското движение, товя няма да означава, че терористичната организация Ел Каиде ще престане да бъде заплаха за световния мир. В изявление за британския ежедневник Дейли Телеграф, Давутоглу е отбелязъл, че в случай, че правителството в Кабул и Талибанското движение постигнат съгласуваност за прекратяване на огъня и за включването на движението в политическия живот в страната, терористичната организация Ел Каиде ще продължи да е заплаха за глобалния мир, подчертавайки, че не трябва да се счита, че има общи черти между Ел Каиде и Талибанското движение, тъй като много от членовете на това движение са афганистанци и именно затова се изпитва нуждата от постигането на национална съгласуваност.
Вестник Йени Шафак съобщава, че бившият премиер на Великобритания Тони Блейър е подчертал по време на продължилите 6 часа показания пред комисията за Ирак, че не съжалява за решението за включването на Великобритания във войната с Ирак, и че при нужда отново би приел същото решение.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Втора Студена Война" пише, че решението на САЩ да продаде на Тайван оръжие и военни машини на стойност 6,4 милиарда долара е разгневило Китай. В новината пише, че Тайван е благодарил за това решение на администрацията на президента Обама и че Китай, който има териториални претенции над тази страна, призната официално само от 23 страни в света, е останал силно разгневен от това решение.
В новината озаглавена "Населението продължава да напуска Хаити" вестник Джумхурийет пише, че миналата сряда пред бреговете на контролираните от Великобритания Турски острови са били заловени стотици хаитяни опитващи се да напуснат страната поради хаоса и нищетата царящи там след бедственото земетресение, което отне живота на близо 200 хиляди души.
Вестник Заман пише, че държавният министър Хаяти Язъджъ е подчертал в словото произнесено на 4тия редовен конгрес на Федерацията на бизнес дружествата в областта Мармара, че през 2010та година турската икономика ще бъде една от най-бързо растящите икономики и че Турция се е превърнала в една от най-привлекателните за инвеститорите страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2