Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 31 януари 2010 г.

Кметът на Къркларели подкрепя възстановяването на българската църква в града !






Кметът на Къркларели подкрепя възстановяването на българската църква в града !

31 януари 2010

София. Кметът на Къркларели подкрепя възстановяването на българската църква „Свети Никола” в града – това каза в интервю за Агенция “Фокус” Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията в Министерски съвет. Кметът е помогнал на български архитект да посети разрушената църква в някогашния Лозенград. Засега обаче в бюджета на Дирекцията по вероизповеданията не се предвиждат средства за възстановяването й; възможно е това да се случи след актуализацията на бюджета за второто полугодие, обясни Емил Велинов. Идеята за възстановяването на църквата среща подкрепата на министъра без портфейл Божидар Димитров.
До намирането на средства екип от български архитекти под ръководството на арх. Васил Китов ще работят по проекта за възстановяване на храма. Арх. Китов е автор на двата проекта за възстановяване на двете български църкви в Одрин „Свети Георги” и „Свети Свети Константин и Елена”. „Надявам се, че този проект ще мине по-бързо, ние винаги сме карали по законовия ред. Така за църква „Свети Георги” чакахме близо две години, за да ни одобрят проектите, за „Свети Свети Константин и Елена” чакахме девет – десет месеца. Но въпреки това – ще имаме възможност да работим и на този обект, съгласно законите за паметниците на културата в Турция”, каза Емил Велинов.
Денка КАЦАРСКА

Снимки: архив
Кметът на Къркларели Джаавит Чалаян на среща с представители на Летен университет за Странджа и българската църква "Свети Никола" в Къркларели.

аф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2