Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 16 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 16.01.2010 !

Испания подкрепя отварянето на пет глави в преговорите ЕС-Турция, каза Егемен Багъш
16 януари 2010 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш каза, че Испания подкрепя отварянето на пет нови глави в предприсъединителните преговори на Турция със съюза, предаде Анадолската агенция.
Испания потвърди подкрепата си за кандидатурата на Турция за членство в ЕС, заяви Багъш в Анкара при завръщането си днес посещение в Мадрид. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос и държавният секретар за ЕС Диего Лопес Гаридо са казали на срещите си с Багъш, че Испания, която сега председателства ЕС, подкрепя отварянето на главите безопасност на храните, ветеринарна и фитосанитарна политика, обществени поръчки, конкуренция, енергетика и образование и култура.
Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро е поканил турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да направи посещение в Испания през февруари.

Турция има нужда от нова конституция, каза вицепремиерът Бюлент Арънч

16 януари 2010 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч посочи днес, че Турция има нужда от нова конституция, която да включва нормите на Европейския съюз и „да е по-демократична и по-гражданска”, предаде Анадолската агенция. В отговор на журналистически въпрос Арънч каза, че Турция няма нужда от предсрочни избори. Правителството по думите му изпълнява успешно задачите си. Опозиционните партии нямат достатъчно сила и способност за предсрочни парламентарни избори, а целта им е да нарушат политическата и икономическата стабилност в страната, изтъкна Бюлент Арънч.

Турска фрегата осуети опит на пирати в Аденския залив да отвлекат индийски кораб
16 януари 2010 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турска фрегата предотврати днес опит на пирати да отвлекат индийски кораб в Аденския залив, предаде Анадолската агенция. Пиратски кораб открил огън срещу индийския плавателен съд с цел да го отвлече. Турският генерален щаб съобщи, че турската фрегата парирала пиратите с маневри, а хеликоптер, който излетял от фрегатата и екип командоси водолази завзели кораба и арестували шестима пирати заедно с оръжието им.
Фрегатата, която действа в състава на многонационалните сили срещу пиратите, интервенирала на 105 морски мили от брега.

Анадолска агенция: Между Турция и Ирак от днес тръгва влак
16 януари 2010 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес започва да се движи влак между турския град Газиантеп и иракския град Мосул, съобщава Анадолската агенция. Представители на турските и на иракските железници се договориха за това на среща в Анкара, състояла се на 14 и 15 януари. Първият влак тръгва днес от Мосул за Газиантеп, а вторият ще пътува на 18 януари от Газиантеп за Мосул.
По разписание всеки вторник ще тръгва влак от иракския град, а всеки четвъртък – от турския град.
Пътуването продължава 18 часа и ще струва между 25 и 35 евро.

От турски затвор на 18 януари ще бъде освободен Мехмет Али Агджа
16 януари 2010 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мехмет Али Агджа, турчинът, който се опита да убие папа Йоан Павел ІІ през 1981 г., на 18 януари ще бъде освободен от затвора след почти 30 години зад решетките, съобщава Мигнюз. Той планира да спечели милиони от миналото си чрез медийните си проекти и да сключи брак.
Агджа каза, че иска да посети гроба във Ватикана на Йоан Павел ІІ, който го посети в затвора през 1993 г. и му прости за опита за убийство, а също да се срещне с приемника му – папа Бенедикт XVI.
Изданието отбелязва, че подозренията за причастност на СССР или комунистическа България към покушението така и не са била доказани.


Агенция "Фокус" припомня:

Мехмет Али Агджа стреля срещу главата на римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър във Ватикана. Той прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оправдан от италианския съд. Агджа бе осъден през 1981 г.в Италия на доживотен затвор за атентата, но по молба на папата бе помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 г. След помилването Агджа беше екстрадиран в Турция, където има присъда за убийството през 1979 г. на известния журналист от вестник "Миллиет" Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години. Агджа бе вкаран в затвора, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на обявена в Турция амнистия. Това предизвика остро недоволство сред обществеността и след съответна съдебна процедура Агджа осем дни по-късно бе върнат в затвора.

Турските служби за сигурност заловиха 256 кг хероин
16 януари 2010 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 256 кг хероин при две операции в източната част на страната, съобщава Анадолската агенция.
169 кг хероин са конфискувани в провинция Еринджан. При проверка на товарен камион са открити 320 пакета с наркотици.
При друга операция в същата провинция са заловени 87 кг хероин.
Задържани са петима души, които са заподозрени за трафик на наркотици.

Официално се открива инициативата „Истанбул - културна столица през 2010 година”
16 януари 2010 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С официална церемония в конгресния център „Хелич” в Истанбул днес ще бъде дадено началото на проявите по повод обявяването на Истанбул за културна столица през 2010 година, съобщават турските медии. В много райони на мегаполиса ще има концерти на изпълнители на традиционна, съвременна и класическа музика. Поканени са близо 5 000 гости, между които дипломати, представители на културата, писатели и др. На церемонията ще присъстват президентът Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на годината ще бъдат реализирани над 400 проекта.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2