Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 16 януари 2010 г.

Истанбул ще бъде обявен за европейска културна столица !


Истанбул ще бъде обявен за европейска културна столица !
Автор: Нахиде Дениз - Истанбул

На официална церемония днес най-големият турски град - Истанбул, ще бъде обявен за европейска културна столица на 2010 година, подобно на германския Есен и унгарския Печ. Церемонията е под патронажа на турския президент Абдуллах Гюл и на премиера Реджеп Ердоган и на нея ще присъстват над 5 хиляди гости от чужбина. България е представена от делегация начело с министъра на културата Вежди Рашидов.

Откриването, което е под мотото "Магията на Истанбул", ще започне в 18.30 часа българско време, а началото ще бъде дадено от културния дворец Халич на брега на Златния рог. Над 500 изпълнители в различни части на града ще представят с музика, слово и танци културата, динамиката и енергията на Истанбул като шоуто ще бъде излъчвано на живо от световни телевизии. Певецът Таркан ще изнесе концерт на централния площад Таксим, а лазери ще осветяват общо 2010 пана с логото на европейската културна столица. Всички музеи в града ще бъдат отворени до полунощ.

За подготовката на днешната церемония е ангажиран екип от 1500 души и тя е струвала на властите 4 милиона евро. Проявите пък ще бъдат охранявани от 4 хиляди полицаи.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2