Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 16 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 16.01.2010 !

Меркел отправи косвено предупреждение към Гърция…

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отправи косвено предупреждение към Гърция…

Изпратена 16.01.2010 11:50:53 UTC

Обновена 16.01.2010 11:50:53 UTC

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отправи косвено предупреждение към Гърция…

Меркел заяви, че Гърция трябва да намали огромния бюджетен дефицит.

Според Меркел огромният бюджетен дефицит на Гърция може да окаже негативен ефект върху общата европейска валута.

Меркел каза, че за да бъде запазено доверието към еврото е необходимо всички страни от Еврозоната да направят необходимото.

На 18ти Януари, понеделник министрите на финансите на страните от Еврозоната ще обсъдят икономическата криза в Гърция.

Другите Европейски страни са на мнение, че Гърция трябва да разреши кризата самостоятелно вместо да протягат ръка за помощ.

Гърция предаде на Комисията на ЕС 3 годишна "пътна карта" за излизане от дълбоката финансова криза.
-
Хаити е в очакване на помощи

1/3 от населението на Хаити бе повлияно отрицателно от мощното земетресение, което превърна страната в развалини. Предполага се, че броят на жертвите е около 200 000 души.

Изпратена 16.01.2010 11:49:00 UTC

Обновена 16.01.2010 11:49:00 UTC

1/3 от населението на Хаити бе повлияно отрицателно от мощното земетресение, което превърна страната в развалини. Предполага се, че броят на жертвите е около 200 000 души.

ООН отправи призив за събирането на парични помощи на стойност 526 милиона долара за пострадалите от земетресението в Хаити.

Турският червен полумесец започна дейности в региона, а самолети на Турските военновъздушни сили и екипи на спасителната асоциация на Турция АКУТ отпътуваха за района на бедствието.

В четвъртия ден от земетресението се предполага, че под разрушените сгради има хиляди души.

За последно из под руините бяха спасени 16 годишна девойка, 2 годишно дете, 16 месечно бебе и една жена, а под развалините на хотел Монтана бяха спасени 7 души, 4ма от които американци.

Международните помощи започнаха да пристигат в Хаити, но големите разрушения на инфраструктурата са най-голямата пречка пред навременната доставка на помощите.

Сигурността е друг от сериозните проблеми в бедствения регион. В мястото на бедствието вършеят чети от крадци, а гражданите се карат всяко парче храна изваждано изпод развалините.

Редица видни имена от света на спорта и изкуството се мобилизираха в името на Хаити. Холивудските звезди Анджелина Джоули и Бред Пит дариха 1 милион долара, актрисата Сандра Бълок също дари 1 милион долара, а Мадона дари 250 000 долара за пострадалите от земетресението в Хаити.
-
Бомбено нападение в Атина

В близост до министерството на информацията на Гърция в Атина бе взривена бомба.

Изпратена 16.01.2010 11:52:53 UTC

Обновена 16.01.2010 12:37:38 UTC

В близост до министерството на информацията на Гърция в Атина бе взривена бомба.

Гръцките власти съобщиха, че 15 минути преди взрива са били получени анонимни сигнали в две гръцки телевизии и един вестник.

Няма пострадали при експлозията. Нанесени са материални щети на сградата.
-
Посланик Челиккол пристигна в Анкара

Посланикът на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол към който заместник външния министър на Израел Дани Аялон се бе отнесъл „недипломатично” пристигна в Анкара.

Изпратена 16.01.2010 11:39:57 UTC

Обновена 16.01.2010 12:37:01 UTC

Посланикът на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол към който заместник външния министър на Израел Дани Аялон се бе отнесъл „недипломатично” пристигна в Анкара.

Челиккол пристигна в Анкара по повод посещението на министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак, което започва утре.

Във връзка с кризата между Турция и Израел посланик Челиккол, каза, че кризата е била разрешена по дипломатичен път. В отговор на въпросите на журналисти при пристигането си в Анкара Челиоккол акцентува, че Израел се е извинил на Турция, което е посрещнало очакванията на страната.

Посланик Челиккол акцентува, че по време на срещата с Аялон не е осъзнал подготвената от него „клопка” и че е научил за проявеното неуважение от израелската преса.

Челиккол отбеляза, че по време на рутинни срещи с чуждестранните посланици няма задължение за поставяне на националния флаг на страната, която представя дадения посланик.

Посланикът на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол обясни, че не е взел със себе си преводач на езика иврит, тъй като знае, че Аялон владее перфектно английския език.

Посланик Челиккол припомни, че по време на кризата израелската медия и народ са оказали голяма подкрепа за Турция, а също така благодари на турския народ и медия за здравомислещата позиция, която са заели.
-
Преглед на турския печат 16.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.01.2010 09:40:17 UTC

Обновена 16.01.2010 09:40:17 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Троен протест срещу Световния икономически форум в Давос” съобщава, че след изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че никога повече няма да участва в заседанията на Световния икономически форум, държавния министър Али Бабаджан и министъра на финансите Мехмет Шахин също са оповестили, че няма да участват.

Вестник Заман предава, че министърът на вътрешните работи Бешир Аталай е информирал медиите относно етапа достигнат в процеса на демократични реформи по кюрдския въпрос и е посочил, че в предстоящия период ще бъде отдаден приоритет на въпроса с „човешките права”.

Вестник Хюрриет в новината по същата тема пише, че идната седмица във ВНСТ ще бъде внесен проектозакона за създаване на Учреждение за човешките права, което ще следи за нарушенията на човешките права допускани от държавните институции. В новината се отбелязва, че това учреждение ще бъде независимо и докладите изготвяни от него ще бъдат приемани от съдебните инстанции като експертен доклад.

Вестник Ватан предава, че завчера посланика на Италия в Анкара Карло Марсили е организирал за чуждестранните посланици в Анкара коктейл по случай новата година. Посланик Марсили, във връзка с кризата между Турция и Израел е казал: „Проблема бе разрешен. Извинението на Израел е много хубава постъпка, която всъщност бе очаквана от всеки. Отношението на заместник външния министър на Израел бе неуважение към турския посланик. Важното в момента обаче е че отношенията между Турция и Израел отново се нормализираха”.

Вестник Миллиет пише, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш в рамките на посещението си в Испания е провел контакти с държавния секретар на Испания отговарящ по въпросите на ЕС Диего Лопез Гаридо и външния министър Мигел Анхел Моратиньос и по време на срещите е било отбелязано, че Испания по време на своето ротационно председателство на ЕС цели да открие три преговорни глави в преговорите с Турция. Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Първта надежда в Хаити” съобщава, че спасителните екипи в Хаити три дни след силното земетресение са извадили живо изпод развалините 2 годишно дете.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция ще изпрати мобилна болница” предава, че Турция също като останалите страни е протегнала ръка за помощ на Хаити. Вестникът отбелязва, че държавният министър и вицепремиер Джемил Чичек е съобщил, че Турция ще отпусне за Хаити парична помощ в размер 1 милион долара, а наред с това Дирекцията за спешни и бедствени ситуации към Министерския съвет е съобщила, че ще изпрати за Хаити мобилна болница.

Вестник Джумхуриет предава, че днес със 7 отделни церемонии в 7 отделни обекта в Истанбул ще бъдат стартирани проявите по повод обявяването на Истанбул за културна столица през 2010 година. Вестникът сочи, че официалната церемония по повод обявяването на Истанбул за Европейска столица на културата ще бъде реализирана в конгресния център „Халич”, на която ще участват президентът Абдаллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Другите церемонии ще се състоят на площадите Таксим, Пендик, Султанахмет, Багджълар, Бейликдюзю и Кадъкьой.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2