Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 15 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 15.01.2010 !

Турция обяви бюджетен дефицит в края на 2009 г. от 34,8 млрд. долара
15 януари 2010 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на финансите Мехмет Шимшек съобщи, че бюджетният дефицит на Турция в края на 2009 г. е възлязъл на 52,2 млрд. турски лири /34,8 млрд. долара/, предаде Анадолската агенция. През 2008 г. дефицитът възлизаше само на 11,6 млрд. долара, припомня агенцията.
На пресконференция днес министърът посочи, че бюджетните разходи през 2009 г. са възлезли на 178,2 млрд. долара, а приходите - на 143,4 млрд. долара. По думите на Шимшек дефицитът за миналата година е под прогнозното ниво, залегнало в средносрочната финансова програма. Показателите по изпълнението на бюджета през декември м.г. също са били по-добри от прогнозите. Разходите са били на стойност 18,4 млрд. долара, а приходите – 21,9 млрд. долара и съответно дефицитът е възлязъл на 3,9 млрд. долара.

Турция ще изпрати мобилна болница и хуманитарна помощ в Хаити
15 януари 2010 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изпрати в Хаити мобилна болница и хуманитарна помощ, а също 20-членен екип, предаде Анадолската агенция. Помощта за тежко пострадалата от земетресението на 12 януари страна включва 10 тона лекарства и медицинско оборудване. Изпращат се също палатки, одеала, храна и кухненско оборудване с общо тегло 20 тона, които ще бъдат транспортирани със самолет на генералния щаб, се казва в съобщение на пресцентъра на премиерството.

„Милиет”: Разчистването на сметки в ПКК се пренесе от Северен Ирак в структурите в Европа
15 януари 2010 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разчистването на сметки вътре в терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в лагерите в планината Кандил в Северен Ирак се пренесе и в структурите на организацията в Европа, пише турският вестник „Милиет”. Според информация на някои сигурни източници се води битка за власт между Сабри Ок, бившият отговарящ за структурите в Европа, и новия отговорник Риза Алтун. В резултат на борбата за власт ключова фигура в организацията в Европа Зюбейде Ерсьоз заедно с още 11 членове е напуснала ПКК с мотива, че новият отговорник за Европа Ръза Алтун е присвоявал средства за лична полза, че е действал противно на политиката на организацията, настройвал е европейските кадри срещу ръководството в Северен Ирак и е сътрудничил с тайните служби. От своя страна Сабри Ок е предприел действия за пресичане действията на своя конкурент, пише вестникът.

„Сабах”: Ключова фигура в трафика на дрога по маршрута Иран-Турция-Европа е задържана в Турция
15 януари 2010 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подсъдимият по много дела за трафик на наркотици в Турция Селим Ъшък, известен с прякора „Селим лисицата”, е задържан при широкомащабна операция, заедно с още 11 лица, пише турският вестник „Сабах”. При операция в 6 града са задържани и пенсионираният офицер Айхан Пехливаноглу и още 12 души, сред които и членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, подсъдими по дело срещу престъпна група от Юксекова. Сред подсъдимите са организатори на терористична акция от 1999-та година в квартал Кадъкьой в Истанбул, при която имаше много жертви.
Ъшък е регистриран в Юксекова, провинция Хаккяри, но живее в Башкале, провинция Ван, и се занимава в трафик на хероин от Иран по маршрута Ван-Истанбул-Европа. Според показанията на осъдения също за трафик на дрога пред двама белгийски инспектори „Селим лисицата” е „страховитият сън на наркотрафикантите”. Името му фигурира в много доклади на Националната разузнавателна организация на Турция /МИТ/ от 1980-те години насам като ключова фигура в трафика на дрога по маршрута Иран-Турция-Европа.

„Хюриет”: Безработицата в Турция през октомври 2009 година е била 13 %
15 януари 2010 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата в Турция през октомври 2009 година е била 13 %, според оповестените данни от Турския статистически институт, пише турският вестник „Хюриет”. В сравнение с предходния месец тя е спаднала с 0,4 %. Пред септември 2009-та е била отчетена 13,4 % регистрирана безработица. Според данните броят на безработните е 3,3 милиона души. Безработицата извън земеделския сектор е 16,4 %, а сред младото население тя е 24 %.

„Заман”: Бивш турски министър реагира срещу твърденията за налагане на еднопартийна диктатура
15 януари 2010 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият министър на правосъдието на Турция Хикмет Сами Тюрк реагира остро срещу твърденията, че се правят опити за налагане на еднопартийна диктатура и цивилен преврат, пише турският вестник „Заман”. Тюрк каза, че трябва да се вземат уроци от миналото и добави, че в демокрациите силните правителства не са опасност, а точно обратното – шанс за страната. Той каза, че онези, които говорят за цивилна диктатура, извличат политически дивиденти. „Турция е преживяла преврати. Никога обаче военните управления не могат да бъдат решение”, добави бившият министър.

Турски печат: Дипломатическата криза с Израел и промените в конституцията
15 януари 2010 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Възникналата дипломатическа криза в отношенията с Израел и отговорите на ремиера Реджеп Тайип Ердоган на журналистически въпроси по злободневни теми при завръщането му от Москва привличат вниманието на турската преса днес. Вестник „Дюня” помества коментара на турския външен министър Ахмет Давутоглу във връзка с кризата с Израел, че тя вече е приключена с извинителното писмо от заместник-външния министър Дани Аялон за отношението към турския посланик в Тел Авив. Вестникът цитира и думите на Давутоглу от тристранната среща Хърватия-Босна и Херцеговина-Турция в Загреб, че трите страни ще работят за стабилността и благоденствието на Балканите.
Вестник „Хюриет” пише, че при завръщането си от Москва премиерът Ердоган е отправил послание, че пътят за промяна на конституцията чрез референдум е открит и Турция трябва да свикне с референдумите. По думите му пакетът за конституционни промени е бил обсъждан още през 2007 година, но е бил прекъснат с искането за забрана на Партията на справедливостта и развитието. По думите му обаче обсъжданията продължават.
Вестник „Сабах” се спира на коментарите на опозиционния лидер Дениз Байкал във връзка с планираните конституционни промени от правителството. Според него целта е да се промени съставът на Висшия съдебен съвет и за това се предлагат конституционни промени, които целят една цивилна диктатура на една партия.
Вестник „Заман” също помества акцентите от казаното от Ердоган, като цитира думите му, че проектът за „братство” обхваща всички малцинства в страната и че конституционните промени са много необходими за демократизацията й.
Вестник „Йени шафак” помества интервюто на председателя на конституционната комисия в парламента Бурхан Кузу, който посочва, че стои на дневен ред пакет от 4-5 точки за промяна на конституцията. Той отхвърля твърденията, че с промените цели еднопартийна диктатура.

„Милиет”: Адвокати в тоги протестираха в Истанбул срещу организираната престъпност и военните преврати
15 януари 2010 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група адвокати протестираха вчера в Истанбул, облечени в тоги, срещу организираната престъпност, замесена във военните преврати, пише турският вестник „Милиет”. Адвокатите членове на сдружението „Платформа на правните дружества”, събирайки се пред гимназията „Галатасарай” в централния район Бейоглу, посочиха в изявление „В университетите не получихме свободно образование. Не видяхме лицето на демокрацията. Продължаваме да теглим последствията на престъпните банди на „дълбоката държава” като „Сусурлук”, „Ергенекон”, „Кафез”, които организираха превратите на 27 май, 12 март, 12 септември, постмодерния преврат на 28 февруари и електронната декларация от 27 април”. Те призоваха за демократизация на образованието и правосъдната система, за ликвидиране на престъпните групи, действащи срещу демокрацията.

„Милиет”: Турция вече ще бъде по-внимателна в изявленията си, посочва заместник-външният министър на Израел
15 януари 2010 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел ще има изгода от случилото се в отношенията с Турция и като резултат Турция ще бъде по-внимателна в изявленията си, се посочва в изявление от кабинета на заместник-външния министър на Израел Дани Аялон, пише турският вестник „Милиет”. В изявлението Аялон изразява съжаление и за писмото, което са изпратили 17 депутати от израелския парламент до турския посланик в Тел Авив Огуз Челиккол, в което изразяват съжалението си от отношението на Дани Аялон към него.
„Къде бяха при критиките, които идват от Анкара към Израел, която защитава единствено своите сънародници от ракетните атаки, идващи от Газа, и когато през последните две години по турските медии се правят излъчвания срещу Израел”, заявява Аялон.

„Хюриет”: Най-ниската възраст в употребата на наркотици в Турция е паднала на 11 години, констатира доклад
15 януари 2010 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-ниската възраст в употребата на наркотици в Турция е паднала на 11 години, констатира доклад за разпространението и употребата на дрога в Турция за 2009 година, пише турският вестник „Хюриет”. Според доклада на Центъра за наблюдение на наркотиците и зависимостта от тях в Турция дрога се използва най-много от ученици от класовете в основното училище. Момичетата се снабдяват по-лесно с нея отколкото момчетата.
В доклада се представя пътят за разпространение на дрога през Турция към Европа. Пътят на наркотици като хероин и каптагон започва от Афганистан, минава през Турция основно за Германия и Италия, откъдето се разпространяват във всички европейски страни.
В доклада се констатира, че голяма опасност за Турция представляват синтетичните наркотици, които идват от Европа. „Екстази” е сред най-опасните наркотични вещества в страната, а най-използваният наркотик е хашишът. 80 % от учениците посочват, че не знаят откъде могат да се снабдят с дрога, но 12 % от момичетата, а 9 % от момчетата посочват, че в дискотеките и баровете спокойно може да се намерят наркотици. От лекуващите се за зависимост от наркотици 52,6 % се лекуват за зависимост от опиум, 29,6 % от хашиш, 2,4 % от стимуланти и 3,4 % от кокаин. Според министерството на здравеопазването има увеличаване в броя на младежите, които са поискали лечение за зависимост от хероин. От лекуващите се за зависимост 52,5 % се лекуват за първи път, а 45,8 % са преминали през лечение и преди.
През 1999 година в затвора са влезли 4 249 души за престъпления, свързани с дрога, докато през 2008 година този брой е нараснал на 15 447. Най-много смъртни случаи от злоупотреба с наркотици са регистрирани в Истанбул, Газиантеп, Ван, Елязъг и Анталия, посочва вестникът.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2