Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 15 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 15.01.2010

Турция без представители в евролигата по баскетбол...

Турските представители в Европейската Лига по баскетбол за мъже, Ефес Пилзен и Фенербахче Юлкерспор, бяха елиминирани...

Изпратена 15.01.2010 10:58:17 UTC

Обновена 15.01.2010 10:58:17 UTC

Турските представители в Европейската Лига по баскетбол за мъже, Ефес Пилзен и Фенербахче Юлкерспор, бяха елиминирани.

Фенербахче Юлкерспор загуби последната си среща от група 'А' на турнира. Мачът игран в Истанбул с литовския Залгирис Каунас завърши с победа за гостите със 76 на 68. *************

Женският баскетболен отбор Бешикташ Кола Турка бе елиминиран в турнира за Европейската Купа. Бешикташ загуби срещата реванш от втория етап на турнира с руския Динамо Курск със 93 на 72 и напусна турнира. **************

Турските представители в Европейската Лига за жени по волейбол, Индесит, Фенербахче Аджъбадем и Вакъфбанк Гюнеш Сигорта, играха поредните срещи от групите в турнира.

В мач от група 'C', Фенербахче Аджъбадем победи с три на два гейма руския Динамо Москва и продължава да е без загуби в групата.

В срещата от група 'B', Вакъфбанк Гюнеш Сигорта бе победен като гост от италианския Скаволини с три на два гейма. Това е първата загула на Вакъфбанк в групата. *************

Турският представител в турнира за Еврoпейската конфедерационна купа по волейбол, мъжкият волейболен отбор Аркас победи испанския Майорка и се класира за четвъртфинала на турнира.
-
Истанбул-културна столица на Европа за 2010та година.

През настоящата година Истанбул ще бъде домакин на много мероприятия които ще бъдат организирани в рамките на проектите подготвени по повод обявяванетона града за културна столица на Европа.

Изпратена 15.01.2010 09:37:16 UTC

Обновена 15.01.2010 09:37:16 UTC

ИСТАНБУЛ-ГРАД В КОЙТО СЕ СРЕЩАТ КУЛТУРИТЕ

Истанбул е един от най-красивите градове в света, който от миналото до днес е бил източник на творческо вдъхновение за много писатели, художници, за който поети са писали стихове, композитори са сътворявали музика, и който е прочут и със своите исторически и природни богатства.

Географското разположение на Истанбул е неповторимо. Той се разпростира на два континента-Азия и Европа. В продължение на векове Истанбул е бил притегателен център. Първите селища в района на днешен Истанбул датират от 6 хиляди и 500ната година преди новата ера. През 3 хилядната година преди новата ера районът вече е гъсто заселен, но основите на днешния град Истанбул са положени през 7ми век преди новата ера, с изграждането на град Византион. През 4ти век от новата ера градът е благоустроен и модернизиран от римския император Константин Първи и е обявен за столица. В последвалия период, в течение на 16 столетия, Истанбул е столица на три велики империи-Римската, Византийската и Османската.

Още от своето създаване, Истанбул се превръща в център на съжителство на различните култури и религии и става центърът на трите небесни религии-юдейската, християнската и мюсюлманската. В Истанбул рамо до рамо съжителстват в мир хора с различен етнически и расов произход, изповядващи различна религия, различна култура и традиции. Не само културните и архитектурните обекти, създадени от вплелите се една в друга различни култури, но и природните забележителности, са факторите, които градят величието и великолепието на Истанбул.

Прочутият френски поет и политически деец Алфонс Дьо Ламартин зявява следното-„Ако сте принудени да погледнете един път към света, погледнете само Истанбул. Там Богът и хората, природата и изкуството създадоха едно великолепно място, което всеки трябва непременно да види.”

Днес Истанбул, със своето 14 милионно население е един много оживен и динамичен град. Със своето стратегическо разположение, представлява кръстопът на морските и сухопътните пътища и затова е и център на икономиката и индустрията, но също така, благодарение на историческите и културни паметници, библиотеките и университетите, музеите, концертните зали, театрите, панаирните и културните центрове, представлява и център на културата и изкуството.

Истанбул е град обединяван и разделян от морски води, той е препълнен с туристически ценности, носител е на следите на богатото си културно наследство, притежава хилядолетно урбанистично минало, и всичко това даде възможност на 13ти ноември 2006та година той да бъде обявен за Европейска Културна Столица за 2010та година.

С препоръката на Европейския Парламент и с одобрението на Съвета на културните министри на ЕС, зедно с Истанбул за културна столица на Европа през 2010та година бяха обявени и град Печ в Унгария и град Есен в Германия.

За първи път тази титла, връчваща се на градове които допринасят за развитието на европейската култура и акцентуват на общите европейски културни ценности, бе дадена през 1985та година на столицата на Гърция Атина.

С обявяването на Истанбул за културна столица на Европа през 2010та година, европейските граждани ще получат възможността да открият следите на европейската култура в града, а светът ще има възможност по-отблизо да опознае този град, който с всеки изминал ден се превръща във все по-голям притегателен център и център на културата, изкуството и панаирите.

Истанбул разкри пред почитателите на културата и изкуството всички свои възможности и богатства и в течение на 2010та година ще бъде домакин на редица културни мероприятия на международно равнище. За целта бяха подготвени редица проекти, които ще позволят да бъдат съхранени за бъдещите поколения културните ценности и историческото наследство на Истанбул, ще спомогнат за усъвършенстването на културнта инфраструктура и за повишаването на жизнения стандарт и културните познания на жителите на града.

Истанбул, който е съумял да открие формулата на великолепното съжителство между културите и който съхрани и до днес тази своя космополитна структура, ще бъде арена през 2010та година на мероприятия, които ще бъдат организирани под символичното пътеводителство на четирите елемента-земя, въздух, вода и огън, и които ще покажат на света обединяващата културите и цивилизациите роля на изкуството.
-
Руски астронавти монтираха модул на МКС...

Руските космонавти Максим Сураев и Олег Котов, намиращи се на Международната Орбитална Станция излязоха в открития космос и монтираха модула Поиск...

Изпратена 15.01.2010 10:55:56 UTC

Обновена 15.01.2010 10:55:56 UTC

Руските космонавти Максим Сураев и Олег Котов, намиращи се на Международната Орбитална Станция излязоха в открития космос и монтираха модула Поиск. Космонавтите приключиха по време на това излизане в открития космос и монтажа на комуникационните и енергийни възли на модула.

Модулът ще осигури безопасното скачване в бъдеще на руските космически кораби носители с Международната Орбитална Станция.

Системата бе монтирана тъй като в близкото бъдеще се планира спиране на полетите на американските космически совалки и връзката между земята и станцията ще се осигурява посредством руските кораби носители.

Процесът на монтаж и пускане в експлоатация на модула, проведени от руските космонавти, бяха подпомогнати и от американските и японски инженери намиращи се на борда на Международната Орбитална Станция.
-
Русия отправи призив към Армения и Турция

Русия отправи призив към Армения и Турция да подобрят двустранните си отношения.

Изпратена 15.01.2010 11:34:43 UTC

Обновена 15.01.2010 11:34:43 UTC

Русия отправи призив към Армения и Турция да подобрят двустранните си отношения.

Външният министър на Русия Сергей Лавров проведе среща с външния министър на Армения Едуард Налбантиян в Ереван.

Лавров каза „Русия иска нормализирането на отношенията между Турция и Армения. Колкото по-рано стане това толкова по-добре ще бъде за целия регион”.

Външният министър на Армения Едуард Налбантиян на свой ред изрази надеждата протоколите подписани между Турция и Армения за нормализирането на отношенията и за отварянето на границата да бъдат одобрени от ВНСТ.

Във вторник Конституционният съд на Армения постанови, че двата протокола не са в разрез с конституцията на страната, с което отвори пътя за одобряването им от парламента.

Армения се обявява против обвързването на протоколите с постигането на напредък по въпроса с Нагорни Карабах.
-
Информационен център по въпросите на ЕС

Към Истанбулската търговска палата бе открит 16тия Информационен център по въпросите на ЕС целящ да информира гражданите във връзка с ЕС.

Изпратена 15.01.2010 11:30:56 UTC

Обновена 15.01.2010 11:30:56 UTC

Към Истанбулската търговска палата бе открит 16тия Информационен център по въпросите на ЕС целящ да информира гражданите във връзка с ЕС.

Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш отбеляза, че най-важното измерение на процеса на членство в ЕС е не отварянето на преговорни глави, а промяната на начина на мислене.

Егемен Багъш акцентува, че в Турция има среди, които се опитват да лансират ЕС много по-различно и отрицателно и каза дословно ”Съществуват среди опитващи се да повлияят върху младежта и населението на Анадола. Те се съпротивяват срещу разгръщането на демокрацията, свободите, прозрачността и икономическите условия. С всеки изминал ден Турция напредва с решителност към превръщането в по-демократична, благоденстваща, богата, прозрачна и уважавана страна”.

От Информационните центрове по въпросите на ЕС гражданите ще могат да получават информация за ЕС и политиките, които следва.
-
В Белград се провдежда заседание на тристранния механизъм Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия...

Паралелно на инициативите за мир и стабилност в Кавказ и Близкия Изток, Турция предприема активни стъпки и за налагането на траен мир и стабилитет и на Балканския полуостров...

Изпратена 15.01.2010 10:49:21 UTC

Обновена 15.01.2010 10:49:21 UTC

Паралелно на инициативите за мир и стабилност в Кавказ и Близкия Изток, Турция предприема активни стъпки и за налагането на траен мир и стабилитет и на Балканския полуостров.

С основаните по инициативата на Турция тристранни консултативни механизми се търсят пътища за премахването на всички пречки пред мира и сигурността на полуострова.

След вчерашното заседание в Хърватско на тристранния механизъм Турция-Хърватско-Босна и Херцеговина, днес министърът на външните работи на Труция Ахмед Давутоглу е в Сърбия за участие в заседанието на тристранния механизъм Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия.

На четвъртото поредно заседание присъстват външният министър на Турция Ахмед Давутоглу, външният министър на Босна и Херцеговина Свен Акалай и външният министър на Сърбия Вук Йеремич.

Турция цели да допринесе за разгръщането на международните връзки на Босна и Херцеговина и за мира и стабилността в региона и оценява тристранния консултативен механизъм като своебразна мярка за доверие.

Турция желае повишаване на доверието между регионалните страни и интеграцията на Босна и Херцеговина с НАТО и европейските институции.
-
Преглед на турския печат 15.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса...

Изпратена 15.01.2010 11:20:44 UTC

Обновена 15.01.2010 11:20:44 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава, че световните медии са проследили от близо дипломатическата криза избухнала между Турция и Израел след унизителното отношение на заместник външния министър на Израел Дани Аялон към посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол и последвалото извинение. В новината се отбелязва, че световните медии са отдали широко място на извинението на Израел пристигнало часове преди да изтече срока предоставен от президента на Турция Абдуллах Гюл. Вестникът акцентува, че ливанският вестник „Ел Ахбар” е направил най-странния коментар отосно извинението на Израел. Вестник „Ел Ахбар” е окачествил премиера Реджеп Тайип Ердоган като „султан Ердоган” и е коментирал „Израел разбира единственно турския език”. Вестник Йени Шафак отбелязва, че израелският вестник „Йешива Нюс” е писал, че този развой на събитията представлява голяма крачка назад за Израел и че дните на гордост на Израел са останали завинаги назад в миналото.

Вестник Джумхуриет предава, че външният министър на Русия Сергей Лавров след среща с външния министър на Армения Едуард Налбантиян в Ереван е казал, че е много погрешно одобряването от ВНСТ на протоколите подписани между Турция и Армения да се обвързва с разрешаването на съществуващия между Азербайджан и Армения въпроса с Нагорни Карабах. В новината пише, че Налбантиян е отбелязал, че одобряването на протоколите от Конституционния съд на Армения трябва да бъде „сигнал” за Турция.

Вестник Заман акцентува, че руската преса е отдала широко място на завчерашното посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Москва. В новината се отбелязва, че вестник „Ведомости” е писал, че Турция се е превърнала във важен партньор на Русия, а другите вестници съобщаващи за плана за отмяната на визите между двете страни са писали, че руските туристи мечтаят да пътуват безвизово за Турция. Руският вестник „Время Новости” е направил връзка между тази новина и проекта Южен Поток и е публикувал новината със заглавието „Южен туристически поток”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Броят на жертвите може да достигне 500 хиляди души” съобщава, че след мощното земетресение в Хаити от мястото на бедствието пристигат все по-лоши вести. В новината се акцентува, че премиерът Жан Макс Белерив е съобщил, че се опасява броят на жертвите да не надхвърли 100 хиляди души, а видния сенатор Юри Лятьортю на пресконференция е подчертал, че земетресението с магнитуд 7 бала по скалата на Рихтер, което разтресе Хаити може да е отнело живота на 500 хиляди души.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2