Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 13 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 13.01.2010 !

„Вашингтон пост”: Човекът, стрелял срещу папа Йоан Павел ІІ, ще бъде освободен от турски затвор
13 януари 2010 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стрелецът, който рани папа Йоан Павел ІІ, заяви, че ще отговаря на въпроси относно осъщественото от него през 1981 г. нападение след като бъде освободен от затвора следващата седмица, пише в-к „Вашингтон пост”.
Липсва яснота относно мотивите на Мехмет Али Агджа да открие огън срещу папата, докато понтифексът е поздравявал вярващите на площада Св. Петър, като съществуват слухове, че България и руските служби КГБ може да са направили заговор за убийството на родения в Полша глава на римокатолическата църква.
Агджа заявява в писмо до медиите, че ще „отговори на всички тези въпроси през следващите седмици”.
Папата се срещна и прости на Агджа през 1983 г., докато стрелецът излежаваше 19-годишна присъда в италиански затвор. В понеделник изтича друга, десетгодишна, присъда на Агджа за убийството на турски журналист през 1979 г.

Агенция "Фокус" припомня:

Мехмет Али Агджа стреля срещу главата на римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър във Ватикана. Той прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оправдан от италианския съд. Агджа бе осъден през 1981 г.в Италия на доживотен затвор за атентата, но по молба на папата бе помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 г. След помилването Агджа беше екстрадиран в Турция, където има присъда за убийството през 1979 г. на известния журналист от вестник "Миллиет" Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години. Агджа бе вкаран в затвора, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на обявена в Турция амнистия. Това предизвика остро недоволство сред обществеността и след съответна съдебна процедура Агджа осем дни по-късно бе върнат в затвора.

Премиерът на Турция и президентът на Русия ще обсъдят проекта „Южен поток” на среща в Москва
13 януари 2010 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Проектът за газопровода „Южен поток” ще бъде обсъден на среща днес в Москва между премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на Русия Дмитрий Медведев, съобщават руски медии. Турският премиер е на двудневно работно посещение в Русия от вчера по покана на премиера Владимир Путин.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2