Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 13 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 13.01.2010

„Манга” ще предстанвя Турция на Евровизия 2010

Турското радио и телевизия се договори с група „Манга” да представи Турция на таз годишния конкурс за естрадна песен Евровизия.

Изпратена 13.01.2010 11:46:29 UTC

Обновена 13.01.2010 11:46:29 UTC

Турското радио и телевизия се договори с група „Манга” да представи Турция на таз годишния конкурс за естрадна песен Евровизия.

В писменото изявление направено от Турското радио и телевизия се отбелязва „На 55тия конкурс за естрадна песен Евровизия, чиито финал ще се състои на 29ти май в Осло, страната ни ще бъде представена от група Манга”.

През изминалите дни световно известната турска рок група бе избрана от МТV за най-добрата европейска група.
-
Мощно земетресение в Хаити

Земетресение с магнитуд 7 бала по скалата на Рихтер разтърси Хаити.

Изпратена 13.01.2010 11:42:21 UTC

Обновена 13.01.2010 11:42:21 UTC

Земетресение с магнитуд 7 бала по скалата на Рихтер разтърси Хаити.

Епицентърът на труса е на 15 км от столицата Порт-о-Пренс. Земетресението, което е най-голямото за последните 200 години разруши много сгради сред които и щаба на ООН, президентския дворец, редица болници, хотели и работни места.

Съобщава се, че стотици души са останали затрупани под разрушените сгради. До момента не е направено изявление относно броя на жертвите или ранените. Прекъснати са токът и комуникациите в района.

Улиците са пълни с трупове, ранените стоят на земята в очакване на помощ, а гражданите се опитват със собствени възможности да достигнат до затрупаните под разрушените сгради.

Съобщено бе, че положението на 52мата турски полицая намиращи се на служба в щаба на ООН е добро. Турският екип намиращ се на служба в Хаити след земетресението незабавно се включи в издирвателно-спасителните дейности.

Под развалините на сградата на ООН остана и представителя на ООН в Хаити Хеди Анаби.

Военнослужещите в състава на Мироопазващата мисия на ООН в Хаити полагат усилия да достигнат до гражданите останали затрупани под разрушените сгради.

Съобщено бе, че президента Рене Превал и съпругата му са живи. Под развалините на хотел в столицата Порт-о-Пренс са останали затрупани около 200 души сред които има и чужденци.

Чуждестранните журналисти в страната окачествяват положението като голямо бедствие и хаос.

Франция изпрати за Хаити два самолета пълни с хуманитарни помощи, а САЩ и Венецуела обещаха да изпратят помощи.

Земетресението бе усетено и в Доминиканската република и в Куба.
-
Срещата между Талят и Христофяс продължава

В третият ден от ускорените преговори по Кипърския въпрос президента на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс продължават да преговарят над преговорната глава „Администрация и подялба на властта”.

Изпратена 13.01.2010 11:39:36 UTC

Обновена 13.01.2010 11:42:02 UTC

В третият ден от ускорените преговори по Кипърския въпрос президента на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс продължават да преговарят над преговорната глава „Администрация и подялба на властта”.

По време на днешната среща ще бъде обсъдено и писменото предложение, което бе представено вчера от кипърската гръцка страна.

След днешната среща, която ще продължи цял ден двамата лидери ще се срещнат на 25ти Януари.
-
Аялон се извини...

Заместник-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон се извини официално за недипломатическото поведение по време на срещата с посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол...

Изпратена 13.01.2010 10:53:09 UTC

Обновена 13.01.2010 10:53:09 UTC

Заместник-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон се извини официално за недипломатическото поведение по време на срещата с посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол.
Аялон се извини посредством вестник Хааретц на турския посланик и подчерта, че не е целял да накърнява честта на посланика.
Той подчерта, че протестът му е насочен срещу антиизраелските прояви в Турция и каза, че в бъдеще ще бъде по-внимателен при изразяването на протести пред чуждестранните посланици.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също подчерта, че Аялон е трябвало да изкаже в по-дипломатичен тон протестите си. Нетаняху отбеляза, че възмущението на Аялон по повод антизраелските прояви в Турция е справедливо, но че е доволен от това, че той се е извинил на турския посланик.
Същевременно премиерът Ердоган и придружаващите го в Москва служители от турското външно министерство подчертаха, че следят поведението на Израел и че са готови да предприемат необходимите ответни стъпки, включително и отзоваването на посланика в Тел Авив.
-
Преглед на чуждия печат 13.01.2010

Коментари в чуждите медии

Изпратена 13.01.2010 07:41:10 UTC

Обновена 13.01.2010 07:41:10 UTC

…Японският вестник Нихон Кейзаи Шимбун съобщава за посещението на външния министър на Япония Катсуя Окада в Турция и отбелязва,че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заявил,че Турция и Япония споделят адекватна стратегия относно помощите за Афганистан и че Турция е изпратила военен контингент приблизително 1800 души за обезпечаването на сигурността в Афганистан.Давутоглу е пояснил ,че Турция е построила 50 училища,в които се изучават 56 хил.ученици,а в построените десетки болници са лекувани близо милион афганистанци.

…..В новина на издавания в Саудитска Арабия вестник Ел Ватан се предава становището на държавния глава на Сирия Бешар Есад във връзка с умиротворителния процес в Близкия изток.В разговор със съветника по външните отношения и сигурност на Германия Кристоф Хенсинг, Есад е заявил,че ако се закъснее с разрешаването на Близкоизточния въпрос регионалните проблеми ще навлязат в безизходица и е изтъкнал важността на подкрепата за посредническата роля на Турция в Близкия изток.

…..Ливанският вестник Ас Сафир съобщава,че турският външен министър Ахмет Давутоглу е очертал наново стратегията на външната политика на Турция.По повод изтеклата 2009 година Давутоглу е провел заседание с персонала във Външното министерство и е подчертал,че трайната тенденция във външната политика на Турция е център Анкара с диапазон на действие 360 градуса. Давутоглу е заявил,че Турция се намира в проблемен район и е поела полагащата и се отговорност за разрешаването на възникващите кризи.Давутоглу е подчертал че в съответствие с конюнктурата в региона Турция няма да прилага еднопосочна а многоизмерна политика.

…Британският вестник Дъ Таймс в специално приложение за Турция се спира на конкурентоспособността на турската икономика.Според вестника въпреки кризисната обстановка в целия свят, икономиката на Турция продължава развитието си и че чуждите инвестиции са все още силни и до края на октомври м.г.са отбелязали ръст 77%.Директните инвестиции в размер на 1.1 милиарда долара през 2001 година през 2008 година са се повишили на 18 милиарда долара,а в периода от 2002 до 2008 година икономиката е регистрирала растеж от 6%.

В новината на вестника се отбелязва също така,че според прогнозата на МВФ през 2010 година турската икономика ще отбележи ръст от 3.7%. Директорът на истанбулския филиал на британската фирма Трейдинвест Сара Муни в един свой репортаж е заявила че Турция разполага с младо и образовано население и ще стане една от първите световни икономически сили.

…..Азербайджанският вестник Експрес в новината си озаглавена „През следващите 10 години Турция ще стане суперсила” помества това становище на американския специалист от Трансатлантическата академия Джошуа Уолкър.В доклада си изнесен на конференция той е изтъкнал че САЩ трябва да работят в много близки отношения с Турция за да утвърдят влиянието си в района като регионална сила.
-
Преглед на турския печат 13.01.2010 г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с дипломатическото напрежение между Турция и Израел...

Изпратена 13.01.2010 11:37:12 UTC

Обновена 13.01.2010 11:37:12 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Посланикът на Израел в Турция бе привикан във Външното министерство” съобщава, че Анкара е реагирала остро срещу Израел поради отношението на заместник външния министър на Израел Дани Аялон към посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челикскол. В новината се отбелязва, че вчера посланика на Израел в Анкара Геби Леви е бил привикан във външното министерство за да направи разяснение във връзка със случилото се и кадрите отразени в медиите. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че Турция ще даде отговор на това унизително отношение. Вестникът припомня, че кризата между Анкара и Израел е избухнала преди два дни и резюмира по следния начин случилото се: заместник външният министър на Израел Дани Аялон по време на среща с посланик Челиккол в неговия офис е седнал на стол доста по-висок от ниския диван, на който бил принуден да седне посланик Челиккол и за да бъде документиран този миг е поканил на срещата и представители на пресата. В изявлението, което е направил Аялон на езика иврит за да не бъде разбран от своя гост казал: „Искахме всички да видят, че той седи по-долу от нас и на на масата стои само израелското знаме”.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Отношенията с Израел са пред скъсване” и съобщава, че Анкара е била разгневена от унизителното отношението на заместник външния министър на Израел Дани Аялон, който е поканил посланика на Турция Челиккол в своя кабинет за да предаде реакциите си по повод турския сериал „Долината на вълците”. Вестникът предава, че в отговор на изявлението на израелското външно министерство „Турция е последната страна, която може да дава уроци по етика на Израел” турското външно министерство е отбелязало „Това изявление е историческа несправедливост”. В новината пише, че външният министър Ахмет Давутоглу е съобщил, че при тези условия Турция няма да поддържа диалог с Израел и че ако Израел не се извини Турция може да отзове своя посланик.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Вчера кипърските гърци представиха писмено предложение” отбелязва, че вчера лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс в изявление след края на втората среща от ускорените преговори по Кипърския въпрос водещи се в буферната зона в Кипър е направил кратка преценка на преговорите. Вестникът пише, че президентът на ТРСК Мехмет Али Талят е посочил, че по време на вчерашната среща са обсъдили преговорната глава „Администрация и подялба на властта” и се е спрял на становището на кипърската гръцка страна по въпроса и е прибавил, че са обсъдили предложенията на двете страни. Вестникът сочи, че специалният представител на генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър е казал, „Много сме доволни от хода на преговорите”.

Вестник Миллиет съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е бил удостоен с наградата „Крал Файсал”. Вестникът предава, че генералният секретар на Фондацията на крал Файсал Др. Абдуллах Ел Усеймин е казал, че Ердоган е бил удостоен с тази награда поради политическия и лидерския си успех и поради заслугите си за исляма. Вестникът пише, че Ердоган заедно с наградата ще получи грамота, златен медал тежащ 200 грама и изработен от 24 каратово злато и парична награда в размер 200 хиляди долара .

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2