Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 12 януари 2010 г.

Turkiye Haberler - 12.01.2010 г. !

Анадолска агенция: Реджеп Тайип Ердоган е носител на наградата на фондация „Крал Фейсал”
12 януари 2010 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рияд. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е тазгодишният носител на Международната награда на „Крал Фейсал”, смятана за Нобелова награда в арабския свят, съобщава Анадолската агенция. Носителите на наградата бяха обявени на церемония в Рияд. Ердоган е отличен „за службата си на исляма”.
Генералният секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледин Ихсаноглу каза, че фондацията е решила да награди Ергодан, тъй като били високо оценени неговият забележителен принос и изключителни успехи. Турският премиер по думите на Ихсаноглу е допринесъл за справедливите каузи на ислямския свят и за подготвянето на инициативата Алианс на цивилизациите.
Наградата се дава всяка година от саудитската Фондация „Крал Фейсал”, основана през 1976 г. от осемте синове на покойния крал Фейсал. Всяка година комисиите по селекция определят теми в областта на ислямските изследвания, арабска литература и медицина. Кандидатите за награди се предлагат само от международни институции и организации, а не от отделни лица или политически партии и победителите се определят от съответните комисии, отбелязва агенцията.

Турският външен министър ще се срещне с британския си колега в Лондон
12 януари 2010 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще се срещне днес в Лондон с британския си колега Дейвид Милибанд, съобщават турски медии. По-късно днес Давутоглу /на снимката/ ще изнесе лекция в Кралския колеж, посветена на „общите интереси на Турция и Великобритания”.

Премиерът на Турция Ердоган заминава на посещение в Москва
12 януари 2010 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава днес на двудневно работно посещение в Русия по покана на премиера Владимир Путин. Ще бъдат обсъдени енергийни проекти, въпроси в областта на търговията, съвместните инвестиции, регионални глобални проблеми. При визитата на премиера Владимир Путин в Анкара през август бяха подписани повече от 20 споразумения. Сега ще бъде обсъдено активизирането на действията по реализирането на проекта за петролопровода Самсун-Джейхан, както и въпроса за създаването на комисия между Русия, Турция и Израел за транзит на природен газ до Близкия изток, отбелязват турски медии.
Посещението ще даде тласък на двустранните отношения между Турция и Русия, се казва в съобщение на кабинета на турския премиер.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2