Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 12 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 12.01.2010

Испания цели да придаде тласък на процеса на членство на Турция...

Мандатният председател на ЕС Испания отбеляза, че по-голямата част от страните членки подкрепят членството на Турция и полагат усилия в тази насока...

Изпратена 12.01.2010 11:03:03 UTC

Обновена 12.01.2010 11:03:03 UTC

Държавният секретар отговорен за отношенията на Испания с ЕС Дего Лопез Гарридо направи преценка на стъпките, които ще предприеме испанското мандатно председателство по въпроса за членството на Турция. Мандатният председател на ЕС Испания отбеляза, че по-голямата част от страните членки подкрепят членството на Турция и полагат усилия в тази насока.
Гарридо привлече внимание на антитурската позиция на Германия и Франция подчертавайки, че не всички страни членки на съюза мислят като Испания и отбеляза, че подкрепят членството й, и че Анкара трябва да придаде тласък на процеса на реформи за да укрепи позициите си.
Гарридо каза, че не споделя становището, че пoсочването на крайна дата за членството на Турция в ЕС ще допринесе за придаването на тласък и ефикасност на процеса на членство.
-
Енергетиката ще бъде главна тема в контактите на Ердоган в Москва...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува днес на официално посещение в Руската Федерация по покана на премиера Владимир Путин...

Изпратена 12.01.2010 10:54:26 UTC

Обновена 12.01.2010 10:54:26 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува днес на официално посещение в Руската Федерация по покана на премиера Владимир Путин.
Основно място в дневния ред на контактите заемат енергийните въпроси.
По време на двудневното посещение на премиера Ердоган ще бъдат обсъдени редица въпроси като анулирания търг за строеж на ядрена електроцентрала в Турция, договора за закупуване на природен газ от Русия, в който се предвижда Труция да заплаща и количеството природен газ, който не е внесла, проекта за газопровода Набуко и тръбопровода Самсун-Джейхан.
Очаква се на срещата Путин-Ердоган да бъде обсъден и новият търг за строеж на ядрена електроцентрала.
Също така двамата премиери ще обсъдят и договора от 2009та година за закупуване на природен газ. През месец февруари Турция трябва да изплати на Русия близо един милиард долара за природния газ, който не е употребила, но чиято стойност трябва да изплати в съответствие с договора.
Премиерът Ердоган ще търси подкрепата на Русия за проекта Набуко. Русия се бе отнесла студено към предложението на Турция за включването й в проекта.
Също така по време на посещението на Ердоган в Москва ще се обсъди и ситуацията в Кавказкия регион. Очаква се турската страна отново да постави на дневен ред предложението си за основаването на Кавказки пакт за сътрудничество и стабилитет и да поиска от Руската Федерация активно участие в усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
-
Преглед на турския печат 12.01.2010

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници от 12ти декември 2010та година.

Изпратена 12.01.2010 08:45:15 UTC

Обновена 12.01.2010 08:45:15 UTC

Прегледа на днешната турска преса започваме с вестник Заман. В новината озаглавена "Безвизов период и с Ливан" вестникът съобщава, че премиерът на Ливан Саад Харири, който пристигна на посещение в Анкара, и премиерът Ердоган са подписали по време на вчерашната си среща договора за вдигането на визовия режим за гражданите на двете страни. В новината пише, че също така вчера са били подписани и споразумения за сътрудничество в здравеопазването, отбраната, транспорта и образованието. Също така е бил подписан и договoрът за откриване на фериботна линия Бейрут-Мерсин. Вестникът пише, че Турция също така е обещала на Ливан помощ в покриването на енергийните нужди на тази страна.
Вестник Йени Шафак пише, че на съвместната пресконференция организирана вчера след разговора с ливанския премиер Саад Харири, премиерът Ердоган е казал, че няма никакво намерение да заминава за Давос и че е верен на направеното миналата година изявление. В новината пише, че на въпроси на журналисти Ердоган е подчертал, че Турция няма да остане безмълвна пред действията на Израел в Близкия Изток. На въпрос на журналист засягащ израелските нарушения на въздушното и морското пространство на Ливан, Ердоган е отбелязъл, че Израел не се подчинява на резолюция номер хиляда 701 на ООН и че до днес е отказала да се подчини на над 100 резолюции на ООН. Ердоган е казал, че именно това е поставило на преден план искането за провеждане на реорганизация и реформи в ООН, подчертавайки, че ако резолюциите на ООН не се изпълняват, тогава няма никакъв смисъл да бъдат приемани подобни решения.
Вестник Сабах съобщава, че Истанбулската Фондова Борса е предприела първите стъпки за обединяване и сътрудничество с борсите в света. Вестникът сочи, че борсите на седем азиатски страни са се обединили в обща платформа, подобна обща платформа са основали и борсите на Латинска Америка и че това е придало тласък на усилията за основаването на обща платформа на борсите и на регионалните страни. В новината пише, че ръководителите на Истанбулската Фондова Борса водят контакти за платформа, в която ще се присъединят Гърция, Русия, страните от Персийския Залив и страните от Централна Азия. В новината се подчертава, че ако проектът под името 'Авразия Нет' бъде реализиран, инвеститорите в страните членки ще могат да извършват операции в борсите на всички страни членки.
Вестник Джумхурийет съобщава, че учреждението за кредитни рейтинги Мудис е повишило оценката за дългосрочни влогове с чуждестранна валута на Халк Банкасъ от Бе1 на Бе3.
А вестник Стар пише че турските сериали са много следени и харесвани в страните от Пресийския Залив и в Судитска Арабия и че много туристи от тези страни пристигат в Турция за да видят местностите в които се развиват събитията в тези сериали.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2