Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 12 януари 2010 г.

Пуснаха на вода първия пътнически кораб в залива Златния рог !

Пуснаха на вода първия пътнически кораб в залива Златния рог !

Автор: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

© Снимка: БГНЕС

В залива Златния рог край Истанбул бе спуснат на вода първият пътнически кораб,който ще превозва пътници между европейския и азиатския бряг на мегаполиса.Така след Босфора, и Златният рог, който също е символ на Истанбул, ще предлага на пътниците удоволствието, пътувайки с кораб, да се наслаждават на панорамната гледка на историческите забележителности край залива. Между тях е и уникалната българска църква Свети Стефан, която се извисява на брега.

Първият пътнически кораб на Златния рог се казва "Сютлюдже", по името на едноименния квартал, разположен по протежение на залива. В миналото в този квартал са живели и много православни българи, занимавали се с млекарство,на турски се казва сютчии, което асоциира с името на квартала.

Корабът "Сютлюдже" е по проект на турски екип и е изработен в истанбулската корабостроителница "Халич". Той е с капацитет за 600 пътници. Разполага с комфортни пътнически салони, с телевизионни екрани, има улеснения за качването на деца и на хора с увреждания. Интересното е,че жителите на квартала сами почистиха кораба за първия рейс, показаха се съпричастни за стопанисването му.

На брега на Златния рог се намира и представителният конгресен център Халич, където на 16 януари ще бъде тържествената премиера на събитието "Истанбул - столица на европейската култура през 2010 година", на която ще присъстват много гости от Европа и от света.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2