Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 29 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 29.01.2010 !

Рок група МАНГА

manGa ще представят Турция на ЕВРОВИЗИЯ 2010 в Осло

Изпратена 29.01.2010 14:28:34 UTC

Обновена 29.01.2010 14:28:34 UTC

ГРУПА МАНГА

„Най добър европейски артист” на Европейските

Музикални Награди MTV-European Music Awards 2009

Рок –Група MANGA е създадена в края на 2001 година в столицата на Турция ,Анкара.Възприема като стил „ну метъл”, „хардкор” и алтернативен рок.Първата им песен е „Кал янъмда”/Остани с мен/.През 2004 година излиза първият им албум,озаглавен също manGa. Първата песен на която правят клип е „Бир кадън чизеджексин”.Групата изнася многобройни концерти в страната и чужбина.Печели редица престижни музикални призове и номинации.

Генералната Дирекция на Турското Радио и Телевизия обяви, че на финала на 55-ия Песенен конкурс на Евровизия 2010 година,който ще се състои в столицата на Норвегия Осло на 29 май 2010 година ,Турция ще бъде представена от рок-група Манга .

ЧЛЕНОВЕ НА ГРУПАТА

*Ферман Акгюл –вокалист ,роден през 1979 година в Анкара.Започва музикалния си живот на 9-10 годишна възраст със старото семейно пиано. През 1998 постъпва във факултета по архитектура към университета Гази и тук се запознава с първите рок-групи,с които работи.Влиза в състава на хардкор групата „Виржин пълп” с търнтейбъл,става солист на групата и по късно започва да работи като солист с група „70-лик”,където Озгюр Джан Оней е на барабаните.След като работи дълго време с тази група,влиза в състава на група „Севен”,където Джем Бахтияр е бас- китарист.За известно време се откъсва от музиката,но към края на 2001 година с поканата на Озгюр постъпва като солист в новосъздадената група Манга.

*Йагмур Саръгюл /прякор Ямям/ - китара, роден през 1979 година в Анталия.Започва музикалното си образование още в началното училище с пиано и цигулка.Последователно учи пиано в Консерваторията Хаджетепе в Анкара и цигулка в консерваторията към университета Билкент, по късно учи китара в Анадолската школа за изящни изкуства в Анкара след което продължава във факултета по музикално образование към Университета Гази,специалност Китара.До 2001 година работи с групи „Латерна” и „6/8”.В края на 2001 година съвместно със състудента си Орчун Шекеруста поставя основите на група Манга.В периода 2006-2008 година потготвя и издава албума „Шехри Хюзюн”, на който бе и помощник- продуцент.

*Джем Бахтияр- бас- китара. роден през 1980 година в Денизли.В средното училище получава като подарък от семейството си бас –китара,с която прави първите си стъпки в професионалния музикален живот.Завършва Общинската детска консерватория и Анадолската гимназия в Денизли,след което продължава висшето си образование в университета Билкент в Анкара.След 3 години,през които не се занимав с музика,започва отново да свири бас- китара в група „Севен”,а по късно се включва в група Манга.

*Озгюр Джан Оней - барабани, роден през 1980 година в Анкара .Започва уроци по музика в гимназиалните си години и свири в различни училищни тържества с аматьорски групи.Като студент в специалност „Астрономия и космически науки”към Физическия факултет в Анкарския университет създава група „70-лик” ,с която свирят в различни барове и празненства.Изнасят ковър- програми и концерти, прави първи стъпки в профсионалния музикален живот.Включва се в група „Дели гьомлеги”,с която правят два Демо албума.Същевременно твори сценична музика към някои театрални постановки.По късно се включва към група Манга.

*Ефе Йълмаз - търнтейбъл, роден през 1979 година в Анкара.Завършва средно образование в Анкара, учи в Държавния Университет на Северна Флорида, специалност компютри.Завръща се в Турция и продължава да учи Мениджмънт в Анадолския университет в Ескишехир.Музикалната си кариера започва с барабани, но в група Манга влиза като „Олд скул Дижей.

НОМИНАЦИИ НА ГРУПА МАНГА

-2002 год. -Втора награда в конкурса „Sing Your Song”.Същата година китаристът на групата Ягмур Саръгюл е номирин като „Най- добър музикант” на 2002 година.

-2005 год. - Наградите ПОПСАВ – „Най добра рок-група”, „Най-добър видео-клип”

-2005 год. - Наградата на вестник Хюрийет „Алтън Келебек”/Златна пеперуда/ - 4 Номинации за най-добър дебют

-2006 год. - Наградите MÜYAP Призът „Златна плоча” за дебютен албум с най- добри продажби

-2006 год. - Награди на списание „Our future” –„Най- добра група”

-2006 год. - Наградите Jetix TV - „Най- добра рок-група”

-2006 год - „Оскари Беяз шоу” - „Най- добро изпълнение”

-2006 год. - Награди за култура и изкуство „ Кемал Сунал”- „Най- добър дебют на група

-2006 год.- Наградите ПОПСАВ – „Най добра рок/ алтернативна група”, „Най добър клип” :”Бир кадън чизеджексин”

-2007 год.- Радио Богазичи – „Най- добър анимационен клип”-Ялан/Лъжа/

-2007 год.- Награди ТВ Каналтюрк – „Най добър клип” : „Бир кадън чизеджексин и „ Най - добра група”

-2007 год. - Технически университет Йълдъз – „Най добра рок-група”

-2009 год. - MTV EMA 09; „Най- добър турски изпълнител”
-
Евронюз започва непрекъснати емисии на турски език

Международният телевизионен канал Евронюз от 30 януари, събота ще започне непрекъснати емисии на турски език.

Изпратена 29.01.2010 13:59:51 UTC

Обновена 29.01.2010 13:59:51 UTC

Международният телевизионен канал Евронюз от 30 януари, събота ще започне непрекъснати емисии на турски език.

Емисиите на турски език, които ще се реализират със сътрудничеството на Турското Радио и Телевизия TRT се приемат за важна стъпка в процеса на членството на Турция в ЕС.

Евронюз е новинарски телевизионен канал излъчващ в 121 страни по света, който е създаден през 1992 година с поощрението на Европейския предавателен съюз.

Каналът излъчва на немски, арабски, испански, френски, английски, италиански, португалски и руски езици.

А сега ще бъдат започнати и емисии на турски език. Церемонията по откриването на емисиите на турски език по Евронюз ще бъде осъществена утре в Истанбул с участието на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Емисиите на турски език ще се приемат по цял свят чрез сателит и кабелни оператори, както и чрез интернет.
-
НАТО въвежда в изпълнение нова концепция...

За напред в борбата срещу международния терор ще бъде отдаван приоритет на административната дипломация и ще бъдат полагани усилия за преодоляване на отрицателните възгледи във връзка с мюсюлманите, които ескалираха след нападенията от 11 септември.

Изпратена 29.01.2010 13:32:19 UTC

Обновена 29.01.2010 13:32:19 UTC

Многостранната външна политика на Турция е посрещана положително и от НАТО.

В тези рамки НАТО въвежда в изпълнение нова концепция. За напред в борбата срещу международния терор ще бъде отдаван приоритет на административната дипломация и ще бъдат полагани усилия за преодоляване на отрицателните възгледи във връзка с мюсюлманите, които ескалираха след нападенията от 11 септември.

В районите, където се провеждат операции в рамките на борбата срещу международния тероризъм няма да бъдат вземани само военни мерки, а също така в тези страни ще бъдат прилагани някои социални мерки.

Благодарение на новата стратегия ще бъде обезпечено развитието на тези страни, ще бъдат осъществени инфарструктурни инвестиции и ще бъдат създадени местни сили за сигурност.

Между регионалните страни и НАТО ще се води партньорство в рамките на договорите за сигурност. Тези промени бяха поставени като условие от Турция за избирането на Андерс Фог Расмусен за генерален секретар на НАТО.

Турция в рамките на ролята си на посланик на мира на Балканите след приемането на Албания и Хърватия за членове на НАТО полага големи усилия и за членството на Босна и Херцеговина.

В кулоарите на Брюксел се носят слуховете, че на поста заместник генерален секретар на НАТО ще бъде назначен представител на Турция.

Всички тези въпроси се очаква да бъдат обсъдени на неофициалното заседание на министрите на отбраната на НАТО, което ще се проведе идната седмица в Истанбул.

Говорителят на НАТО Джеймс Апатхураи в изявление преди заседанието в Истанбул каза „Отдаваме голямо значение на срещата в Истанбул. Турция играе много голяма роля в операциите в Афганистан поради културната си близост с тази страна. Нито една страна не може да поеме ролята на Турция в Афганистан. Задачата на НАТО в Афганистан не е залавянето на Усаме Бин Ладин, нашата цел е обезпечаването на самостоятелното управление на Афганистан”.

На заседанието, което ще бъде организирано в началото на месец февруари в Истанбул се очаква да участва и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
-
Бойко Борисов е на посещение в Турция

Премиерът на Република България Бойко Борисов пристигна днес на официално посещение в Турция по поканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Изпратена 29.01.2010 13:29:21 UTC

Обновена 29.01.2010 14:03:36 UTC

Премиерът на Република България Бойко Борисов пристигна днес на официално посещение в Турция по поканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Преди това важно посещение, на 27 и 28 януари в Анкара се състоя 22рото заседание на българо-турската комосия по транспорт. В тези рамки министрите на транспорта на двете страни подписаха договори, които ще улеснят транспорта между двете страни.

Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм и българския му колега Александър Цветков обсъдиха търговския обем между двете страни, инвестициите и положението в сферата на транспорта.

Йълдъръм каза: „Крайната ни цел е пълното либерализиране на сухопътния транспорт между страните”, а българският министър Александър Цветков каза „Ще направим всичко, което е по-силите ни за разгръщането на двустранните отношения”.

Министър Йълдъръм покани своя колега на заседанието на министрите на транспорта на страните от инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа, чиито ротационен председател е Турция, което ще се състои на 11 март 2010 година в град Измир, Турция.
-
Преглед на турския печат 29.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса...

Изпратена 29.01.2010 09:55:52 UTC

Обновена 29.01.2010 09:55:52 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че решението на Конституционния съд на Армения, което е в разрез с духа на протоколите подписани между Турция и Армения и възраженията на Турция срещу това решение са поставили отпечатък над международната конференция посветена на Афганистан, която бе открита вчера в Лондон. Вестникът предава, че снощи в рамките на конференцията е бил изживян дипломатически трафик между Турция, Армения, Азербайджан и Русия, но че този трафик не е бил в състояние да преодолее напрежението между Анкара и Ереван избухнало след решението на Конституционния съд на Армения.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че външният министър Ахмет Давутоглу в рамките на конференцията за Афганистан в Лондон е провел среща с външния министър на Армения Едуард Налбантиян, на която е било обсъдено положението възникнало след решението на Конституционния съд на Армения във връзка с протоколите подписани между двете страни. Министър Давутоглу за пореден път е акцентувал, че в светлината на решението на Конституционния съд на Армения протоколите са придобили нов облик.

Вестник Хюрриет в друга новина съобщава, че на международната конференция за Афганистан, държавният глава на Афганистан Хамид Карзаи е благодарил на Турция за приноса й за Афганистан. Вестникът предава, че приоритетните цели на конференцията, на която Турция бе представена от външния министър Ахмет Давутоглу е убеждаването на талибаните от страна на международната общественост да оставят оръжие и събирането на 500 милиона долара за осигуряване на възможност за работа и образование.

Вестник Йени Шафак пише, че вчера президентът Абдуллах Гюл се е срещнал с валиите на 81те провинции на Турция на обяд в президентската резиденция Чанкая. В новината се отбелязва, че президентът Гюл е посочил, че едното от задълженията на валиите е да обезпечат координация между частния сектор и неправителственните организации. Гюл е казал, че ако в дадена провинция се осъществяват хубави дейности и проблемите се разрешават на място това се дължи на хармонията и единството между управителите на провницията.

Вестник Сабах съобщава, че през 2009 година Турция е успяла да привлече 1 милион туристи повече в сравнение с предходната година. Вестникът предава, че според данните на Турския статистически институт за последното тримесечие на 2009 година, турския туристически сектор е предолял леко кризата, в сравнение със световния туристически сектор, който през 2009 година отбеляза 2 процента стагнация. Вестникът сочи, че въпреки, че през 2009 година е бил осъществен ръст в броя на туристите посетили Турция е бил отбелязан спад на приходите от сектора на туризма. Според данните на Турския статистически институт през 2009 година броят на туристите посетили Турция се е покачил на 27 милиона 347 хиляди и 977. С броят на турските граждани живеещи в чужбина тази цифра е 32 милиона 6 хиляди и 149, което е 1 милион 26 хиляди и 170 души повече от предходната година.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2