Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 29 януари 2010 г.

Turkiye naberler - 29.01.2010 !

Случай с близнаци от двама бащи приключи с молба за развод в Турция
29 януари 2010 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Охранител от Истанбул реши да се разведе със съпругата си, след като резултатите от ДНК-изследвания са показали, че е баща само на един от двамата им близнаци, предаде АФП.
Мъжът е поискал изследванията на тригодишните момчета, тъй като е подозирал, че съпругата му си има любовник.
Турският вестник „Сабах” съобщава, че резултатите от ДНК-експертизата сочат с почти 100 процентна сигурност, че мъжът е баща само на едното от децата. Майката е поддържала връзка с друг мъж, с когото се е срещала още преди семейството й насила да я принуди да се омъжи.
Феноменът на близнаци с двама бащи е много рядък при хората, като се среща по-често при животни като котки и кучета.

Кола на банков клон в район Чаталджа в Истанбул е била обрана от въоръжени маскирани лица
29 януари 2010 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кола на банков клон в район Чаталджа в Истанбул е била обрана от въоръжени маскирани лица, пише турският вестник„Сабах”. Обирът е бил извършен на завоя Чаталджа-Муратбей от най-малко четири лица, въоръжени с дългоцевни пушки. Обирджиите са избягали с бял минибус. Полицията е предприела операция по задържането на нападателите. Минибусът е бил изоставен в Кумбургаз.

Една фалирала компания „Рено” не е в интерес нито на Франция, нито на Турция, заяви министър Йомер Динчер
29 януари 2010 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Барселона. Една фалирала компания „Рено” не е в интерес нито на Франция, нито на Турция, заяви министърът на труда и социалната сигурност на Турция Йомер Динчер, който е в Барселона на неофициалната среща на министрите по труда и социалната сигурност на ЕС, пише турският вестник „Хюриет”. Динчер коментира желанието на компанията „Рено” да произвежда модела „Рено Клио 4” в Турция, но под натиска на президента Никола Саркози тя разпредели производството 50 % във Франция и 50 % в Турция. Турската страна по думите на министъра не е доволна от такова решение, но ако това ще е в интерес на компанията, не могат да направят нищо. Той добави, че „Рено” е една френска компания, но доколкото има предприятия в различни страни, тя е разчела да увеличи производството си и в същото време да намали разходите си, изхождайки от рационални принципи. Относно това дали тази стъпка ще се отрази на двустранните отношения турският министър посочи, че тези отношения имат дълга традиция и не могат да бъдат повлияни от един случай, независимо от социалния ефект за Турция.

Световноизвестният икономист Нуриел Рубини изрази умерен оптимизъм за икономиката на Турция за 2010 година
29 януари 2010 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световноизвестният икономист проф. Нуриел Рубини, който предвиди глобалната финансова криза, изрази умерен оптимизъм за икономическото развитие на Турция за 2010 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В интервю за Анадолската агенция Рубини представи позициите си за турската икономика. Той каза, че ще има икономически растеж, но темпът ще зависи от реформите и съживяването на световната икономика. Икономистът припомни, че голяма част от търговията на Турция е с европейските страни и растежът ще зависи от скоростта на тяхното възстановяване. Той посочи, че кредитните агенции увеличават кредитния рейтинг на Турция, тъй като тя има стабилна парична и финансова политика и тя може да вземе нивото, че е удачна за инвестиции.

Ричард Морнингстар изрази разочарование, че Турция и Азербайджан не се договориха за транзита на природен газ
29 януари 2010 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Специалният представител на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар изрази силното си разочарование от това, че Турция и Азербайджан не са се договорили за условията за купуване и транзит на природен газ от находището Шах Дениз, пише турският вестник „Заман”. На семинар в Американския център за развитие Морнингстар каза, че подкрепят откриването на нов коридор за транзит на природен газ от Каспийско море за Европа – Южен коридор, който може да включи коридора „Набуко” и газопровода Турция-Гърция-Италия.
По думите му и двата проекта имат голямо значение за разнообразяването на източниците на газ за Европа. Според Морнингстар едно споразумение за транзит на природен газ от находището „Шах Дениз” е в интерес и на Турция, и на Азербайджан.
Относно това дали САЩ може да се откаже от проекта „Южен коридор” в името на нормализирането на турско-арменските отношения Морнингстар каза, че не може да се говори за подобно нещо, но наистина въпросът за отношенията с Армения и въпроса за Нагорни Карабах са част от отношенията Турция-Азербайджан.

Си Ен Ен Тюрк: С 22,6 % е намалял износът на Турция през 2009 г. в сравнение с 2008 г.
29 януари 2010 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 22,6 % е намалял износът на Турция през 2009 година в сравнение с 2008 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изнесените данни на Турския статистически институт експортът възлиза на стойност 102 165 000 000 долара, а вносът - на стойност 140 775 000 000 долара. Във вноса се регистрира спад от 30,3 %, а външнотърговският дефицит е намалял с 44,8 % и се изчислява на 38 611 000 000 долара.

„Хюриет”: Нов период в турско-гръцките отношения откриха Ахмет Давутоглу и Димитрис Друцас
29 януари 2010 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара/Атина. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу и заместник-външният министър на Гърция Димитрис Друцас се срещнаха на работна вечеря в Лондон след конференцията за Афганистан, пише турският вестник „Хюриет”. След вечерята, продължила 4 часа, Давутоглу посочи в изявление, че са навлезли в период на преки преговори в турско-гръцките отношения и засилване на сътрудничеството. Той изтъкна, че с гръцкия си колега Друцас са провели конструктивни разговори в много широк аспект. Посъветвали са се по редица спорни въпроси и са постигнали единодушие по необходимостта от сътрудничество и приятелство между двете страни в името на общото им бъдеще. Турският външен министър посочи, че в отношенията между Турция и Гърция наистина има доста проблеми, които трябва да бъдат решени, но потенциалът им на сътрудничество може да допринесе за решаването на редица регионални и глобални проблеми.
Друцас също изрази удовлетворение от сближаването на двете страни и посочи, че позитивният дух на вечерята с турския му колега ще се отрази на добросъседските им отношения.
Двамата са обменили също покани за взаимни посещения.

Турски печат: Турски журналисти повдигнаха обвинение срещу авторите на разкрития план за военен преврат
29 януари 2010 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Последните разкрития за планове за военен преврат в Турция, които разбуниха духовете в страната и предизвикаха различни реакции продължават да привличат вниманието на турските вестници. Вестник „Милиет” пише, че 27 журналисти от списъка, в който фигурират 36 представители на медиите, които според разкрития план за преврат „Балйоз” е трябвало да бъдат задържани, повдигнаха обвинение в Истанбулската прокуратура срещу авторите на плана. В иска се сезира, че се нарушават членове 309, 311 и 312 от турския наказателен кодекс. Планът „Балйоз” беше публикуван в края на миналата седмица във вестник „Тараф”. В престъпление се обвиняват високопоставени офицери, на първо място командващият Първа армия. 27-та журналисти посочват, че в началото на 21 век Турция все още не се е отървала от активната намеса на армията в политиката и това става ясно от документите, които излизат един след друг.
Вестник „Хюриет” пише, че Генералният щаб на Турция е започнал разследване по твърденията за план за преврат „Балйоз”, който излезе в медиите миналата седмица. Началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг е започнал персонални срещи с всички военни, участвали във военното учение на Първа армия през март 2003 година.
В рамките на разследването ще бъдат зададени въпроси на офицерите, говорили на семинара.
Вестник „Сабах” цитира думите на журналистите, които са били мишена на плана, че не звучат убедително твърденията на Генералния щаб, че разкритият план е част от военно учение и че демокрацията в Турция е сериозно застрашена.
Вестник „Заман” обръща внимание на позицията на лидера на старата Демократическа партия Сюлейман Сойлу, че Турция трябва да се отърси от влиянието на хунтата. Според Сойлу подобни планове са насочени срещу гражданите и човешките чувства на авторите им трябва да бъдат поставени под съмнение. Вестник „Йени шафак” пише, че журналистите, които е трябвало да бъдат арестувани, остро осъдиха плана и посочиха, че представянето му като част от военно учение е просто камуфлаж.

"Тюрк нет": Българският премиер пристига на посещение в Турция
29 януари 2010 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Българският премиер Бойко Борисов пристига днес на посещение в Турция. Президентът Абдуллах Гюл ще посрещне Борисов и придружаващата го делегация в президентската резиденция в Анкара, съобщава "Тюрк нет".
След това в програмата на визитата е включена среща на българския премиер с турския му колега Реджеп Тайип Ергодан. След разговорите двамата ще дадат съвместна пресконференция.

„Сабах”: Прекият избор на президент може да доведе до диктатура, смятат от ПНД в Турция
29 януари 2010 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Законопроектът за избор на президент на Турция, който беше обсъждан вчера в Конституционната комисия на парламента, беше върнат в подкомисия за коригиране на пропуските, пише турският вестник „Сабах”. Законопроектът предвижда президентът да се избира пряко от гражданите за 5 години с право на най-много два мандата. Депутатът от Партията на националистическото движение Бехич Челик изрази становище при разискванията в комисията, че прекият избор от народа отваря път за диктаторски режим. Друг негов съпартиец също посочи, че страните, управлявани от президент и вицепрезидент, избирани пряко, вървят към диктатура. На тази позиция се противопоставиха представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Абдуллах Гюл призова областните управители в Турция да „прегърнат” всички граждани по пътя към демокрацията
29 януари 2010 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл призова областните управители в Турция да изпълнят своята мисия и да „прегърнат” всички граждани по пътя към демокрацията, пише електронният вестник „Тюркие газетеси”. Гюл даде обяд за областните управители на 81-те провинции в страната в президентската резиденция „Чанкая”. В изказването си пред валиите Гюл изтъкна, че пътят за укрепването на единството между гражданите минава през дейността и ролята на валиите и тяхно е задължението да координират дейността. Гюл посочи, че Турция от дълги години води борба с тероризма и валиите трябва да дадат принос за неговото изолиране и издигането на страната до демократичните стандарти, зачитащи правата на човека и върховенството на закона. Турският президент призова валиите да „прегърнат” всички граждани, да протегнат ръце към всички, защото подобно отношение ще засили чувствата на привързаност на гражданите.

Си Ен Ен Тюрк: Съвет за правата на човека в Турция се изгражда в рамките на процеса за демократизация
29 януари 2010 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съвет за правата на човека в Турция се изгражда в рамките на процеса за демократизация, обозначаван като проект за национално единство, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Законопроектът за изграждането му е внесен в председателството на парламента. Според законопроекта съветът ще бъде публично юридическо лице, ще има административна и финансова самостоятелност и собствен бюджет. Центърът му ще бъде в Анкара, но той ще може да открива бюра в и извън страната, които да не са повече от две. Съветът ще следи и анализира действията и политиките по правата на човека; ще прави предложения за решаване на проблемите в тази област; ще проучва жалби за нарушаване на правата на човека; ще предлага мерки срещу нарушаването им и ще контролира дали се спазват те.
Съветът ще се състои от 11 души, единият от които ще бъде директор, а другият заместник-директор. Директорът, заместник-директорът и членовете на съвета ще бъдат избирани от правителството, но ще могат да бъдат правени предложения от неправителствени организации, академични среди и обществени течения, обединени около определени идеи и възгледи.

Анадолска агенция: Премиерът на България Бойко Борисов пристига днес на официално посещение в Турция
29 януари 2010 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българският премиер Бойко Борисов пристига днес на двудневно официално посещение в Турция, предава Анадолската агенция. Борисов ще пристигне в Анкара днес около обяд. Той ще бъде приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Абдуллах Гюл. Във втория ден от визитата си Борисов ще бъде в Истанбул, където ще посети църквата „Свети Стефан”, изградена от българската общност в Цариград през деветнадесети век. Българският премиер ще има среща с вселенския патриарх Вартоломей и валията на Истанбул Муаммер Гюлер. Според информация на пресцентъра на българското правителство Борисов ще бъде придружаван от заместник-външния министър Марин Райков, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Българският премиер пристига на посещение в Турция, пишат турски медии
29 януари 2010 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Българският премиер Бойко Борисов пристига днес на двудневно официално посещение в Турция. Визитата е по покана на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Турски медии отбелязват, че двамата премиери ще разговарят за отношенията между Турция и България и ще обменят мнения за регионални и международни въпроси. Премиерът Борисов ще се срещне и с турския президент Абдуллах Гюл и ще разговаря с представители на местните власти и бизнес средите в Истанбул.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2